134N PESA Jazz (ten krótki)
A mogło być tak pięknie. 50 sztuk Swingów długich i 30 sztuk krótkich. Wygląd Torunia i sprawdzone w boju. To się za chciało płaskiej podłogi nikomu nie potrzebnej i innych pierdół. Do tego prototypy dwa. Ach. Szkoda.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pasażerowie na pochylnie nad wózkami akurat narzekali. Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?
To ja odwrócę temat i powiem tak - zachciało się startować do poważnego przetargu z tramwajem na deskach kreślarskich, a następnie zachciało się go budować metodą "jakoś to będzie".
To ja odwrócę temat i powiem tak - zachciało się startować do poważnego przetargu z tramwajem na deskach kreślarskich, a następnie zachciało się go budować metodą "jakoś to będzie".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A po co? Żeby mnie fanboje pożarli? Tam przewodnia myśl jest następująca: "pesa złożyła tanią ofertę, to TW nie ma prawa wiele wymagać".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A tego się nie da w zwykłym Swingu zrobić?Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?
A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”
Warto wiedzieć o czym się piszebeni pisze:To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
http://www.transport-publiczny.pl/img/D ... 78-443.jpg
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bombardier, Siemens, Alstom, CAF.beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW.
Da się, no i?px33 pisze:A tego się nie da w zwykłym Swingu zrobić?Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?
Ostatni raz pytam grzecznie - które konkretnie wymagania to "pierdoły nikomu niepotrzebne".beni pisze:. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne.
To by go powtórzono. Zresztą akurat w tamtym przetargu PESA nie była jedynym oferentem.* Natomiast w przetargu na 134N PESA wcale nie poszła z ceną wysoko - widać, w przeciwieństwie do Ciebie, uważała że pojawienie się konkurencji jest jednak realne.beni pisze: Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto.
Zresztą to jest nieistotne - złożyła ofertę, podpisała umowę, jej zasmarkanym obowiązkiem jest się z niej wywiązać, a nie uruchamiać trolli na forach płaczących jakie to TW złe.
Wystartowało trzech.*beni pisze:A A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali.
* - dot. oryginalnego przetargu na wagony dwukierunkowe, tj. na 128N.
Swingi warszawskie też. Przy czym jak to było w Toruniu, to akurat wiem i było nieco inaczej.beni pisze:. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu.
Czekaj, chcesz mi powiedziec, ze ULF to mi sie przywidzial w Wiedniu?? Przeciez te trupy zaraz 20 lat beda mialy...beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
Zaloze sie ze pozostali maja podobne w ofercie. W koncu to jest koncepcja sprzed DWUDZIESTU lat!
Co do innych pierdol - zasobnik uwazam za genialny pomosl, podobnie jak WYMOG SIWZ dotyczacy wozkow w 134N, ktory jakims Bozym cudem Pesie umknal...
Ja to ciebie proszę beni, żebyś zakończył wypisywać publicznie te swoje brednie bez pokrycia. Po każdym twoim 'rewelacyjnym' poście my w TW i chłopaki w PESIE od rechotu mamy obolałe przepony. Daj nam żyć. Dotyczy to też skycrapera.beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Intuicja językowa podpowiada mi raczej "skycrapper"