134N PESA Jazz (ten krótki)

Moderatorzy: JacekM, Dantte

beni

Post autor: beni » 13 cze 2015, 10:17

A mogło być tak pięknie. 50 sztuk Swingów długich i 30 sztuk krótkich. Wygląd Torunia i sprawdzone w boju. To się za chciało płaskiej podłogi nikomu nie potrzebnej i innych pierdół. Do tego prototypy dwa. Ach. Szkoda.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”

„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 13 cze 2015, 10:37

Skoro tak piszesz to nie wiesz o co chodzi z krótkim Jazzem, więc jak się czegoś nie wie to się nie pisze.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 13 cze 2015, 10:43

A o co chodzi?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 13 cze 2015, 10:46

Niezgodność z SIWZ.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 cze 2015, 20:02

Pasażerowie na pochylnie nad wózkami akurat narzekali. Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?

To ja odwrócę temat i powiem tak - zachciało się startować do poważnego przetargu z tramwajem na deskach kreślarskich, a następnie zachciało się go budować metodą "jakoś to będzie".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Pablo-waw

Post autor: Pablo-waw » 13 cze 2015, 20:58

Glonojad, bracie, idz to prosze I na skycrappers powiedz ;-)
BLAD CELOWY!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 cze 2015, 20:59

A po co? Żeby mnie fanboje pożarli? Tam przewodnia myśl jest następująca: "pesa złożyła tanią ofertę, to TW nie ma prawa wiele wymagać".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

px33

Post autor: px33 » 13 cze 2015, 22:06

Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?
A tego się nie da w zwykłym Swingu zrobić?

beni

Post autor: beni » 13 cze 2015, 22:20

A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”

„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 13 cze 2015, 22:30

beni pisze:To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
Warto wiedzieć o czym się pisze
http://www.transport-publiczny.pl/img/D ... 78-443.jpg

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 cze 2015, 22:31

beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW.
Bombardier, Siemens, Alstom, CAF.
px33 pisze:
Brak podcięć ściany pudła to "pierdoła"? Czy może zdolność do zmagazynowania całej energii hamowania bez konieczności szukania odbiorcy na odcinku zasilania? A może brak podcięć ściany bocznej?
A tego się nie da w zwykłym Swingu zrobić?
Da się, no i?
beni pisze:. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne.
Ostatni raz pytam grzecznie - które konkretnie wymagania to "pierdoły nikomu niepotrzebne".
beni pisze: Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto.
To by go powtórzono. Zresztą akurat w tamtym przetargu PESA nie była jedynym oferentem.* Natomiast w przetargu na 134N PESA wcale nie poszła z ceną wysoko - widać, w przeciwieństwie do Ciebie, uważała że pojawienie się konkurencji jest jednak realne.

Zresztą to jest nieistotne - złożyła ofertę, podpisała umowę, jej zasmarkanym obowiązkiem jest się z niej wywiązać, a nie uruchamiać trolli na forach płaczących jakie to TW złe.
beni pisze:A A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali.
Wystartowało trzech.*

* - dot. oryginalnego przetargu na wagony dwukierunkowe, tj. na 128N.
beni pisze:. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu.
Swingi warszawskie też. Przy czym jak to było w Toruniu, to akurat wiem i było nieco inaczej.

Pablo-waw

Post autor: Pablo-waw » 14 cze 2015, 1:14

beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
Czekaj, chcesz mi powiedziec, ze ULF to mi sie przywidzial w Wiedniu?? Przeciez te trupy zaraz 20 lat beda mialy...
Zaloze sie ze pozostali maja podobne w ofercie. W koncu to jest koncepcja sprzed DWUDZIESTU lat!
Co do innych pierdol - zasobnik uwazam za genialny pomosl, podobnie jak WYMOG SIWZ dotyczacy wozkow w 134N, ktory jakims Bozym cudem Pesie umknal...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 15 cze 2015, 1:21

beni pisze:A kto miał w tym czasie gotowe pojazdy spełniające wymogi TW. Nikt tylko Pesa podjęła się zamówienia gdyby nie to przetargu by nie rozstrzygnięto. A gdyby wymagania były inne to i inni producenci by wystartowali. Do tego pije Swing Toruński chodzi bez zarzutu. U nas by takie też zdały egzamin. Ale nie podłoga musi być plaska i inne pierdoły nikomu nie potrzebne. To samo z Duo tylko że tam Solaris chciał też prototypa sprzedać bo w ofercie Tramino płaskiej podłogi brak.
Ja to ciebie proszę beni, żebyś zakończył wypisywać publicznie te swoje brednie bez pokrycia. Po każdym twoim 'rewelacyjnym' poście my w TW i chłopaki w PESIE od rechotu mamy obolałe przepony. Daj nam żyć. Dotyczy to też skycrapera.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 cze 2015, 16:34

Intuicja językowa podpowiada mi raczej "skycrapper" ;)

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 15 cze 2015, 21:58

Czyli źle :P
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

ODPOWIEDZ