Ateizm, wiara i tematyka kościelna...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Kardynał pozwolił warszawiakom zjeść dzisiaj mięso Nie bardzo zrozumiałem, czy jeść mięso mogą tylko ci, co będą świętowali obchody, czy wszyscy warszawiacy po lewej stronie Wisły?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
To jeśli pojadę do rodziców na Pragę, to nie mogę zjeść mięsa, ale u siebie na Muranowie już mogę? Niezbadane są wyroki boskie 
http://diecezja.waw.pl/4263
Zarówno na Pradze, jak i Muranowie możesz.
W tym przypadku kardynalskie, a nie boskie. Wg. prawa kościelnego, jeśli np. jest w archidiecezji Warszawskiej Uroczystość, a na Pradze jej nie ma, to wtedy tak. Chyba, że kardynał jeden albo drugi coś zmieni. Jeśli jednak danego dnia chcesz zjeść mięsko u rodziców, to masz prawo napisać wniosek do kard. Nycza (w Twoim przypadku) i poprosić o dyspensę. Jeśli kardynał uzna to za stosowne, to da Ci dyspensę, wypełnisz odpowiedni czyn pokutny (np. przez dwa tygodnie dzień w dzień na 6 rano do kościoła, albo cały październik do kościoła na różaniec), który Ci naznaczy i będziesz mógł zjeść mięso. Nie zapomnij podziękować! Kardynała tak jak papieża całuje się w pierścień. Tylko nie pamiętam u której ręki.Szeregowy_Równoległy pisze:To jeśli pojadę do rodziców na Pragę, to nie mogę zjeść mięsa, ale u siebie na Muranowie już mogę? Niezbadane są wyroki boskie
Właśnie wyobraziłem sobie Szeregowego piszącego wniosek do kard. Nycza z prośbą o dyspensę.Georg pisze: to masz prawo napisać wniosek do kard. Nycza (w Twoim przypadku) i poprosić o dyspensę.
Swoją drogą - przykład z brzegu Juwenalia, które odbywają się także w piątki. Wtedy istnieje możliwość zniesienia postu, ale może go znieść tylko proboszcz miejscowej parafii zamieniając akt postu na jakiś inny akt, np. modlitwy, jałmużny itp.
Dziś każą odpłacić się modlitwą. A za rok będzie trzeba wpłacić 100zł na dobrowolną ofiarę.
ŁK
Jałmużna jest jedną z przewidzianych pokut już teraz. Tylko nie polega na konkretnej sumie.
Można się wykręcić 1 groszem dla pijaka?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Czym się to różni od sprzedawania odpustów, które (pośrednio) doprowadziło dawno, dawno temu do schizmy?
Można. Można też spełnić obowiązek niedzielny siedząc godzinę na mszy, ale nic z niej nie wynosząc. Tylko pytanie wtedy - po co?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
No, żeby się wykręcić. Uspokoić sumienie, udawać pobożnego... Być stereotypowym Polakiem-katolikiem. Reserved, pojmij: jesteś mniejszością, traktujesz wiarę i całą otoczkę na poważnie. I naprawdę starasz się słuchać tego, co przywódcy kościelni mówią. Analizujesz, stosujesz w życiu. Szczerze cię za to szanuję, bo o ile uważam fanatyzm religijny za formę paranoi, to jednocześnie jestem w stanie docenić poświęcenie kogoś, kto stara się żyć w zgodzie z wskazaniami hierarchów. I to z przekonania, nie dla jakichś korzyści doczesnych. Niestety, jesteś mniejszością.
Gorzej jak opuścisz diecezjęreserved pisze:http://diecezja.waw.pl/4263
Kwestia jest natomiast taka, że jakiś (bliżej nieokreślony) czas temu mówili o zniesieniu postu - to tylko 24 grudnia dotyczyło?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Nie. To dotyczyło postu od hucznych zabaw. Można się już bawić w piątek, ale mięsa jeść nie. 24 grudnia natomiast chyba znieśli post jeśli się nie mylę. Natomiast największy post jest w Środę Popielcową i Wielki Post. Wtedy obowiązują max 3 posiłki do syta, czy jakoś tak.
Trzy posiłki do syta to post? Już nawet nie będę mówił o czasie między wschodem i zachodem słońca przy ramadanie, ale podejrzewam, że w Polsce jest całkiem sporo ludzi, którzy nie z własnej woli nie jedzą trzech sytych posiłków dziennie.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.