Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Ja się nie zgodzę - jednak dobrze wiedzieć ile trzeba czekać. Abstahując od tego, ze monitory w halach odpraw byłyby faktycznie pomocne, to akurat wysuwanie na pierwszy plan interesu pasażerów nieregularnych z czasówkami nie uważam za szczególnie istotne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
A po to, że jak chcę podjechać z Marymontu do Wilsona czy Gdańskiego w nocy to wiedziałbym, czy mam schodzić do metra, czy może jednak czekać na 116Flash8222 pisze:A po co, skoro metro kursuje co 4 minuty?
Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?MeWa pisze:Obawiam się, że prędko nie pojawią się dodatkowe monitory. Sfinansowanie tego leży w gestii ZTM-u, nie słyszałem jednak, żeby ZTM zastanawiał się nad taką inwestycją w chwili obecnej.
noidea
- MeWa
- Cukiereczek
to pytanie do ZTM-u.Adam G. pisze:Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?
[ Dodano: Sro 27 Lip, 2011 ]
ja nie przeczę, że by się nie przydały. Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędnyKwZ pisze:Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
A tak w ogóle to co Ty proponujesz w tej sprawie, bo nie bardzo łapię? Co zmienia Twoje spostrzeżenie w stanie faktycznym?
- MeWa
- Cukiereczek
to pytanie do ZTM-u.Adam G. pisze:Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?
ja nie przeczę, że by się nie przydały. Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędnyKwZ pisze:Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
A tak w ogóle to co Ty proponujesz w tej sprawie, bo nie bardzo łapię? Co zmienia Twoje spostrzeżenie w stanie faktycznym?
Największy przepływ pasażerów to jest chyba na stacji Centrum.bepe pisze:Dlaczego? Wybrano stację z chyba największym ruchem, więc można się spodziewać najwięcej konstruktywnych uwag.fraktal pisze:Szkoda tylko, że do testów wybrano akurat Politechnikę, a nie na przykład stację Świętokrzyska.
Monitory są fizycznie te same, co w starym systemie, zgadza się?
- MeWa
- Cukiereczek
wybrano stację, na której znani są pasażerowie korzystający z wózków elektrycznych.fraktal pisze:Największy przepływ pasażerów to jest chyba na stacji Centrum.bepe pisze: Dlaczego? Wybrano stację z chyba największym ruchem, więc można się spodziewać najwięcej konstruktywnych uwag.
Monitory są fizycznie te same, co w starym systemie, zgadza się?
- MeWa
- Cukiereczek
ale tak poza tym to akurat Świętokrzyska - w przeciwieństwie do Politechniki - nie leży w czołówce pod względem liczby podróżnych. Poza tym A-11 jest na łuku i tam jest szczególny problem z różnicą wysokości progu.
Nawet jeśli "nie należy" pomagać dwudziestominutowiczom, to ekrany przy wejściu przydadzą się także pozostałym, wtedy wiadomo np. czy należy się pośpieszyć bo pociąg nadjeżdża. Brak tych ekranów na peronie im nie utrudni, bo o czasie czekania dowiedzą się po prostu wcześniej, przed wejściem.MeWa pisze:Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
- MeWa
- Cukiereczek
ale co to zmienia w tym, co napisałem ("nie przeczę, że by się nie przydały")? Moemz odnosić się do całości wypowiedzi?piotram pisze:Nawet jeśli "nie należy" pomagać dwudziestominutowiczom, to ekrany przy wejściu przydadzą się także pozostałym, wtedy wiadomo np. czy należy się pośpieszyć bo pociąg nadjeżdża. Brak tych ekranów na peronie im nie utrudni, bo o czasie czekania dowiedzą się po prostu wcześniej, przed wejściem.MeWa pisze:Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
Ekrany na peronach już SĄ, więc nie wiem, po co zastanawiać się komu nie zaszkodziłby ich ewentualny brak.
Zresztą, jak się zastanowię, to w większości systemów metra jakie kojarzę ekrany informujące o przyjeździe pociągu znajdują się właśnie przede wszystkim na peronach.
- MeWa
- Cukiereczek
nie pisałem, że nie można sfinansować. Pisałem, że to działka ZTM-u i na razie nie zostały przeznaczone na to pieniądze.piotram pisze:Pisałeś, że nie można sfinansować dodatkowych, to może przenieść stareJesli technicznie to możliwe oczywiście.
Pomijając wyjątkową bezsensowność pomysłu przenoszenia monitorów, to nie sądzę, żeby przyniosło to jakieś wyjątkowe oszczędności czy korzyści finansowe. Biorąc pod uwagę konieczność demontażu, ingerencji w system kontroli dyspozytorskiej, zaprojektowania i poprowadzenia nowego okablowania, montażu, myślę, że także byłaby to spora inwestycja i tym bardziej nikt na taki ersatz by się nie zgodził i nie przeznaczyłby pieniędzy.