Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

System informacji pasażerskiej w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 lip 2011, 23:00

Ja się nie zgodzę - jednak dobrze wiedzieć ile trzeba czekać. Abstahując od tego, ze monitory w halach odpraw byłyby faktycznie pomocne, to akurat wysuwanie na pierwszy plan interesu pasażerów nieregularnych z czasówkami nie uważam za szczególnie istotne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 lip 2011, 12:01

Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 27 lip 2011, 12:19

To może trochę zwiększyć bezpieczeństwo - widuję czasem pasażerów z 20-minutówką w ręku gotowych przy kasowniku do szaleńczego biegu po schodach do pociągu na ostatnią chwilę.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 lip 2011, 19:42

Flash8222 pisze:A po co, skoro metro kursuje co 4 minuty?
A po to, że jak chcę podjechać z Marymontu do Wilsona czy Gdańskiego w nocy to wiedziałbym, czy mam schodzić do metra, czy może jednak czekać na 116 :]
MeWa pisze:Obawiam się, że prędko nie pojawią się dodatkowe monitory. Sfinansowanie tego leży w gestii ZTM-u, nie słyszałem jednak, żeby ZTM zastanawiał się nad taką inwestycją w chwili obecnej.
Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2011, 20:15

Adam G. pisze:Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?
to pytanie do ZTM-u.

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2011 ]
KwZ pisze:Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
ja nie przeczę, że by się nie przydały. Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
A tak w ogóle to co Ty proponujesz w tej sprawie, bo nie bardzo łapię? Co zmienia Twoje spostrzeżenie w stanie faktycznym?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2011, 20:45

Adam G. pisze:Czy ZTM wie o tym, że powinien to sfinansować? Czy może zaczyna się robić jak w PKP - nie da się ustalić, co leży w obowiązkach której firmy?
to pytanie do ZTM-u.
KwZ pisze:Ale im się ta informacja przyda przed wejściem do strefy biletowej. A każdy pasażer wchodząc na peron może rzucić okiem, ile będzie czekał. I ew. spojrzeć na swój zegarek (stoper na peronie), jeśli będzie chciał jeszcze to sprawdzać.
ja nie przeczę, że by się nie przydały. Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
A tak w ogóle to co Ty proponujesz w tej sprawie, bo nie bardzo łapię? Co zmienia Twoje spostrzeżenie w stanie faktycznym?

fraktal

Post autor: fraktal » 27 lip 2011, 21:44

bepe pisze:
fraktal pisze:Szkoda tylko, że do testów wybrano akurat Politechnikę, a nie na przykład stację Świętokrzyska.
Dlaczego? Wybrano stację z chyba największym ruchem, więc można się spodziewać najwięcej konstruktywnych uwag.

Monitory są fizycznie te same, co w starym systemie, zgadza się?
Największy przepływ pasażerów to jest chyba na stacji Centrum. ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2011, 22:03

fraktal pisze:
bepe pisze: Dlaczego? Wybrano stację z chyba największym ruchem, więc można się spodziewać najwięcej konstruktywnych uwag.

Monitory są fizycznie te same, co w starym systemie, zgadza się?
Największy przepływ pasażerów to jest chyba na stacji Centrum. ;-)
wybrano stację, na której znani są pasażerowie korzystający z wózków elektrycznych.

fraktal

Post autor: fraktal » 27 lip 2011, 22:10

To ze Świętokrzyskiej też korzystają tacy pasażerowie - sam widziałem, bo ma bezpośrednią windę wyjeżdżającą na powierzchnię bez przesiadek. Teraz pewnym utrudnieniem mogą być co prawda prace na ziemi, ale stacja Świętokrzyska nie byłaby zła. ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 lip 2011, 22:15

ale tak poza tym to akurat Świętokrzyska - w przeciwieństwie do Politechniki - nie leży w czołówce pod względem liczby podróżnych. Poza tym A-11 jest na łuku i tam jest szczególny problem z różnicą wysokości progu.

fraktal

Post autor: fraktal » 27 lip 2011, 22:16

Ok, dzięki za wyjaśnienie. ;-)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2011, 9:51

MeWa pisze:Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
Nawet jeśli "nie należy" pomagać dwudziestominutowiczom, to ekrany przy wejściu przydadzą się także pozostałym, wtedy wiadomo np. czy należy się pośpieszyć bo pociąg nadjeżdża. Brak tych ekranów na peronie im nie utrudni, bo o czasie czekania dowiedzą się po prostu wcześniej, przed wejściem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 13:12

piotram pisze:
MeWa pisze:Piszę tylko, że moim zdaniem interes nieregularnych pasażerów 20-minutówek nie jest nadrzędny
Nawet jeśli "nie należy" pomagać dwudziestominutowiczom, to ekrany przy wejściu przydadzą się także pozostałym, wtedy wiadomo np. czy należy się pośpieszyć bo pociąg nadjeżdża. Brak tych ekranów na peronie im nie utrudni, bo o czasie czekania dowiedzą się po prostu wcześniej, przed wejściem.
ale co to zmienia w tym, co napisałem ("nie przeczę, że by się nie przydały")? Moemz odnosić się do całości wypowiedzi?
Ekrany na peronach już SĄ, więc nie wiem, po co zastanawiać się komu nie zaszkodziłby ich ewentualny brak.
Zresztą, jak się zastanowię, to w większości systemów metra jakie kojarzę ekrany informujące o przyjeździe pociągu znajdują się właśnie przede wszystkim na peronach.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 lip 2011, 13:15

Pisałeś, że nie można sfinansować dodatkowych, to może przenieść stare ;) Jesli technicznie to możliwe oczywiście.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 lip 2011, 13:23

piotram pisze:Pisałeś, że nie można sfinansować dodatkowych, to może przenieść stare ;) Jesli technicznie to możliwe oczywiście.
nie pisałem, że nie można sfinansować. Pisałem, że to działka ZTM-u i na razie nie zostały przeznaczone na to pieniądze.
Pomijając wyjątkową bezsensowność pomysłu przenoszenia monitorów, to nie sądzę, żeby przyniosło to jakieś wyjątkowe oszczędności czy korzyści finansowe. Biorąc pod uwagę konieczność demontażu, ingerencji w system kontroli dyspozytorskiej, zaprojektowania i poprowadzenia nowego okablowania, montażu, myślę, że także byłaby to spora inwestycja i tym bardziej nikt na taki ersatz by się nie zgodził i nie przeznaczyłby pieniędzy.

ODPOWIEDZ