Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 30 gru 2009, 14:31

To ja Ciebie pytam.
Narzekasz, więc zadałem pytanie o powód.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2009, 17:23

Narzekam? Gdzie 8-( :?:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 gru 2009, 20:27

Niemożliwe, żebyś nie narzekał :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2009, 21:10

No dobrze:
Mają tramwaje na Bemowie częściej niż na Marszałkowskiej (o Puławskiej gdzie linie ciągle się zabiera nie wspominając) i jeszcze im mało. Do tego niedługo II linia metra w okolicy. Do tego żądania o metro naziemne z torów kolejowych :-? . A Wilanów się rozbuduje i będzie dupa zbita. Bo łatwiej wybudować pół kilometra torów-łącznika niż całą nową linię :P.

:D

Mógłbym tak napisać gdybym wierzył, że tramwaj rzeczywiście jest dobrym rozwiązaniem dla Wilanowa. A mam poważne wątpliwości.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2009, 21:14

Jakie? Za mała podaż? Za duża podaż?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2009, 21:17

Za dużo przystanków, a jak znam życie to i świateł po drodze. W priorytety, śluzy itp. nie wierzę (-( . Chcę porządny bus-pas jak w Kurytybie czy gdzieś tam i to z zatoczkami na przystankach aby i pośpiechy i ekspresy mogły kursować :ranting: .

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 30 gru 2009, 21:35

Tramwaj się przyda, ale jakiś pośpiech czy ekspres nie zaszkodzi... :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2009, 22:46

Wolfchen pisze:Tramwaj się przyda, ale jakiś pośpiech czy ekspres nie zaszkodzi... :P
Owszem, zaszkodzi :P

[ Dodano: |30 Gru 2009|, 2009 22:49 ]
TGM pisze:Za dużo przystanków,
1,5 raza rzadziej niż średnia w Warszawie - zapytam inaczej - o które za dużo?
a jak znam życie to i świateł po drodze. W priorytety, śluzy itp. nie wierzę (-( . Chcę porządny bus-pas jak w Kurytybie czy gdzieś tam i to z zatoczkami na przystankach aby i pośpiechy i ekspresy mogły kursować :ranting: .
Aha. W priorytety dla tramwajów nie wierzysz, ale w wydzielone w innym poziomie jezdnie autobusowe już tak? :p
A co do ekspresów i pośpiechów - są bardzo medialne, ale przy obecnej zabudowie Warszawy - coraz bardziej zbędne a czasem wręcz szkodliwe.

Ale słucham - w czym ten "porządny buspas" będzie lepszy od tramwaju, bo konkretów jednak zbrakło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 30 gru 2009, 23:27

Przystanki miały być do Wilanowskiej identycznie jak autobusów. Zwykłych, nie przyspieszonych. To już pierwszy minus :P. Plus w dalszej przyszłości pewnie jeszcze jeden, dwa w miejscu gdzie są działki. W Miasteczku Wilanów według tego co przedstawiały jakieś mapki przystanki miały być co 100 metrów :P. Ale, OK pewnie to tak dla picu nanieśli. Ale jeśli nawet... Gdy zsumuje się przystanki z całej Sobieskiego, z całego MW to wychodzi niezła ilość. A przecież to kwestia czasu jak MW rozrośnie się pod Powsin. I ile tych przystanków do centrum będzie? 40? 50? A pośpiechy można kierować do poszczególnych odcinków. Jak E-1 i E-2 dawniej, jak E-4 i E-8 teraz.

(Te półtora to pewnie jedynie dlatego, że nie ma żadnych rond i rozjazdów aby przed i za umieszczać przystanki :P ).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2009, 23:51

Układ E-4 i E-8 sprawdza się w nielicznych przypadkach - sypialni bez punktów zainteresowania po drodze, przy bardzo, bardzo dużych potokach. O ile się orientuję - dużo większych, niż "wilanowskie".
Nie jestem zwolennikiem dublowania liczby potrzebnych brygad na wspólnym odcinku tylko po to, by oszczędzić te 2 czy 3 minuty; przypadek Tarchomina jest po prostu przypadkiem ekstremalnym.

Poza tym, nie jest prawdą, że przystanki miały być "jak na autobusach zwykłych" - już raz Ci wyjaśniałem, że mapa na którą się powołałeś niewiele wspólnego z założeniami projektu miała, prawda? Więc z łaski swojej nie powołuj się na nią.

Tak czy siak, jak się daleko od miasta mieszka, to się ma dużo przystanków do tego miasta. Proste i logiczne. Nie widzę powodu, by ogół społeczności fundował wilanowianom prywatne taksówki do miasta. (-(

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 31 gru 2009, 0:01

Ale Wilanów cały czas się będzie rozbudowywać. Może i niezbyt wysoko, ale jednak. Może i ci z dalszych rejonów będą do metra dojeżdżać, ale przecież ono nie jest z gumy.
Układ E-4 i E-8 sprawdza się w nielicznych przypadkach - sypialni bez punktów zainteresowania po drodze
No więc właśnie. Całe niemal Sobieskiego to bloki. Może i na E-2 nie obserwuje się takiego przeciwpotoku jak na E-4 czy E-8 ale jednak. Ci co zamieszkają w Wilanowie albo znajdą pracę w najbliższej okolicy czy ewentualnie Służewiu, albo w centrum. Nie będzie w ich interesie aby środek transportu zatrzymywał się gdzieś po drodze przy starych blokowiskach.

Awatar użytkownika
aqqaqq

Post autor: aqqaqq » 31 gru 2009, 12:06

Glonojad pisze:Tak czy siak, jak się daleko od miasta mieszka, to się ma dużo przystanków do tego miasta. Proste i logiczne.
Wręcz odwrotnie - jak się ma daleko do miasta, to do centrum jeździ się kolejką, szybkim tramwajem itp - a one mają mało przystanków.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 31 gru 2009, 12:33

TGM pisze:Ale Wilanów cały czas się będzie rozbudowywać. Może i niezbyt wysoko, ale jednak. Może i ci z dalszych rejonów będą do metra dojeżdżać, ale przecież ono nie jest z gumy.
Układ E-4 i E-8 sprawdza się w nielicznych przypadkach - sypialni bez punktów zainteresowania po drodze
No więc właśnie. Całe niemal Sobieskiego to bloki. Może i na E-2 nie obserwuje się takiego przeciwpotoku jak na E-4 czy E-8 ale jednak. Ci co zamieszkają w Wilanowie albo znajdą pracę w najbliższej okolicy czy ewentualnie Służewiu, albo w centrum. Nie będzie w ich interesie aby środek transportu zatrzymywał się gdzieś po drodze przy starych blokowiskach.
Kiedy szczerze wątpię czy porównywanie Nowego Wilanowa do Tarchomina ma jakikolwiek sens. Raz, że to jednak ździebko inny rząd wielkości (chyba coś koło 10 czy 20tys. mieszkańców; przypominam 4-5-piętrowe bloki). Dwa: sam wskazujesz na to, że jest kilka różnych punktów docelowych (Służewiec, centrum, okolica) a na Tarchominie w zasadzie tylko jedno (każda podróż prowadzi przez centrum). Poza tym dla wielu ludzi dojazd dalej niż do centrum będzie podejrzewam prowadził przez <M> Wilanowska. Trzy: no właśnie okolica: prawie pełne zaplecze socjalne (planowane: przychodnia, szkoła, przedszkole, a nawet prywatna uczelnia i hipermarkiet). Ważna jest jednak też rola tego właśnie starego blokowiska (jeszcze więcej szkół itp.). Można więc posunąć się do stwierdzenia, że odpada problem przewozów szkolno-chorobowych. Dla kogo ma być więc ten ekspresowy środek transportu?
Śmiem twierdzić, że to tramwaj przede wszystkim dla "starych blokowisk" a nie miasteczka, które jest tylko dodatkiem.

A rozbudowa Nowego Wilanowa na południe od A2 to pieśń przyszłości i to dość odległa.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 31 gru 2009, 13:05

volviak pisze:A rozbudowa Nowego Wilanowa na południe od A2 to pieśń przyszłości i to dość odległa.
Tak samo jak tramwaj =; . U nas zanim coś powstania mijają całe dekady.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 31 gru 2009, 13:43

Glonojad pisze:Owszem, zaszkodzi :P
E, tam. Tramwaj na Sobieskiego zbiera ludzi, pośpiech (choćby i szczytowy) realizuje szybkie połączenie punktowe - i będzie całkiem w porządku. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ