Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 gru 2008, 23:25

boyhotelowy pisze:jednakowe przywilej, prawa itd w zakresie komunikacji
skądś pieniądze na to brać trzeba, a generalnie na świecie powszechnie przyjętą praktyką jest strefowanie. U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km :/ Może w ogóle do drugiej strefy włączmy Skierniewice i Łódź - stamtąd też dużo osób dojeżdża...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 gru 2008, 23:31

Jak się znajdzie gmina tak bogata, by sobie "kupić" II strefę, to pewnie tak się stanie.

Mimo, że te same pieniądze można by kupić więcej kursów do strefy III ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 20 gru 2008, 23:36

MeWa pisze:U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km :/
A ktoś kto przejeżdża 2 przystanki ma płacić drożej niż ktoś kto przejeżdża ich 20?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 gru 2008, 23:38

Tm pisze:
MeWa pisze:U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km :/
A ktoś kto przejeżdża 2 przystanki ma płacić drożej niż ktoś kto przejeżdża ich 20?
myślę, że odpowiedź Glona jest tutaj wystarczająca - jak gminę stać na to, żeby była w II strefie, to niech będzie.

Awatar użytkownika
boyhotelowy

Post autor: boyhotelowy » 20 gru 2008, 23:38

MeWa pisze:
boyhotelowy pisze:jednakowe przywilej, prawa itd w zakresie komunikacji
skądś pieniądze na to brać trzeba, a generalnie na świecie powszechnie przyjętą praktyką jest strefowanie.
U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km :/ Może w ogóle do drugiej strefy włączmy Skierniewice i Łódź - stamtąd też dużo osób dojeżdża...
o jednakowych prawach i przywilejach w komuniacji mowilem odnośnie 3 miast Grodzisk, Mińsk Nowy Dwór. Wszystkie powinny byc w trzeciej, stworzonej jak najszybciej

jak Łódz zapłaci swoją działke PR, a te KM i ZTM to mozna ja w jakiejs ...nie wiem 8 umieścic;-PP
Minsk Mazowiecki-->Warszawa

Tm

Post autor: Tm » 20 gru 2008, 23:57

MeWa pisze:myślę, że odpowiedź Glona jest tutaj wystarczająca - jak gminę stać na to, żeby była w II strefie, to niech będzie.
Jak gmina będzie w II strefie to dalej będzie tak jak napisałem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 gru 2008, 23:58

Tm pisze:
MeWa pisze:myślę, że odpowiedź Glona jest tutaj wystarczająca - jak gminę stać na to, żeby była w II strefie, to niech będzie.
Jak gmina będzie w II strefie to dalej będzie tak jak napisałem.
obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.

Tm

Post autor: Tm » 21 gru 2008, 0:01

MeWa pisze:obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.
Jakich znowu lepszych i gorszych? Dzielenie na lepszych i gorszych to jest teraz, bo za przejechanie kilku przystanków płaci się niemal dwa razy więcej niż za przejechanie kilkunastu.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 gru 2008, 0:20

Tm pisze:
MeWa pisze:obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.
Jakich znowu lepszych i gorszych? Dzielenie na lepszych i gorszych to jest teraz, bo za przejechanie kilku przystanków płaci się niemal dwa razy więcej niż za przejechanie kilkunastu.
nie mi to tłumacz, a tym, którzy będą takie argumenty wysuwać.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 21 gru 2008, 9:28

Tm pisze:
Wydaje mi się, że między innymi dlatego powstał bilet 20- i 40-minutowy, żeby tak nie musiało być.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 gru 2008, 9:36

Dokładnie tak. Alternatywą jest stworzenie uzupełniająco biletów okresowych odległościowych, ale - zważ TMie, że nawet na kolei, gdzie jest to podstawa, odległość nie wpływa liniowo na cenę lecz skokowo - więc też masz pewne strefowanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 21 gru 2008, 11:15

No i odpowiednio dobrane strefy sie wszystko rozchodzi. Obecny system nie ma żadnego powiązania z odległością. Opłata zależy wyłącznie od przekroczenia arbitralnie wyznaczonej granicy.
I po co istnieją bilety jednorazowe na dwie strefy? Ja rozumiem, że istnieją czasówki, ale u kierowców ich nie ma.
nie rozumiem natomiast tego czemu przejazd w drugiej strefie ma być droższy od przejazdu w strefie pierwszej - niezależnie od dystansu. Po prostu idea sterowanych biletów jednorazowych jest idiotyczna.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 21 gru 2008, 12:37

Zamiast dyskutować czysto teoretycznie proponuje porozmawiać o faktach, robiąc bardzo banalny eksperyment. Wystarczy wziąć mapę, i zwykły szkolny cyrkiel.
Wbiłem ostrą końcówkę cyrkla na mapie dokładnie w centrum Warszawy, a drugą końcówkę ustawiłem dokładnie na Załubice w gm. Radzymin (czyli tam, gdzie jest II strefa), i zatoczyłem koło. I jakie są tego efekty :?:
Odległościowo do II strefy spokojnie łapią się zarówno Nowy Dwór Mazowiecki, Błonie, Grodzisk Mazowiecki, Tarczyn, a nawet gm. Dębe Wielkie za Halinowem. Na upartego nawet gm. Klembów za Zagościńcem tez się załapie do II strefy. I to są obiektywne fakty.

Skoro Załubice są w II strefie biletowej z linią 734, to ZTM nikomu łaski nie robi że miasta jakie wymieniłem powyżej też będą w II strefie. A jeżeli trafią do III strefy, to trzeba zrewidować na nowo granice stref linii autobusowych podmiejskich, bo inaczej będzie dochodziło do jawnej dyskryminacji.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 21 gru 2008, 12:52

Niby tak. Ale przecież oprócz cyrkla, to granice stref muszą się pokryć z granicami administracyjnymi gmin. I tu tkwi problem. Zawsze ktoś będzie miał kilometrowo trochę dalej, a ktoś trochę bliżej a strefowo będzie na odwrót.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Teokryt

Post autor: Teokryt » 21 gru 2008, 13:05

Przypominam się z swoim pomysłem na strefy... tam wyznacznikiem było obciążenie danej relacji i integralność dojazdu. Z wprowadzeniem III strefy zostanie ograniczona też strefa II (w tej chwili nie ma takich narzędzi, nie ma biletów nie ma cennika nic) dlatego Nowe Zaubice na 99% znajda się w III strefie jak tylko ona powstanie.
Poza tym zauważ ze wokół warszawy dominująca jest oś E - N i S - W. Należy po prostu rozważyć taki podział stref i finansowania by było to dochodowe. Jednak strefy maja ą wad ze działają liniowo to znaczy niewskazane jest by linia miała w środku inna strefę niż gdziekolwiek indziej (wyjątek 715, 712) gdzie nikt nie pokonuje całej tej długości.
Obrazek

ODPOWIEDZ