skądś pieniądze na to brać trzeba, a generalnie na świecie powszechnie przyjętą praktyką jest strefowanie. U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 kmboyhotelowy pisze:jednakowe przywilej, prawa itd w zakresie komunikacji
Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak się znajdzie gmina tak bogata, by sobie "kupić" II strefę, to pewnie tak się stanie.
Mimo, że te same pieniądze można by kupić więcej kursów do strefy III
Mimo, że te same pieniądze można by kupić więcej kursów do strefy III
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A ktoś kto przejeżdża 2 przystanki ma płacić drożej niż ktoś kto przejeżdża ich 20?MeWa pisze:U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- MeWa
- Cukiereczek
myślę, że odpowiedź Glona jest tutaj wystarczająca - jak gminę stać na to, żeby była w II strefie, to niech będzie.Tm pisze:A ktoś kto przejeżdża 2 przystanki ma płacić drożej niż ktoś kto przejeżdża ich 20?MeWa pisze:U nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 km
- boyhotelowy
o jednakowych prawach i przywilejach w komuniacji mowilem odnośnie 3 miast Grodzisk, Mińsk Nowy Dwór. Wszystkie powinny byc w trzeciej, stworzonej jak najszybciejMeWa pisze:skądś pieniądze na to brać trzeba, a generalnie na świecie powszechnie przyjętą praktyką jest strefowanie.boyhotelowy pisze:jednakowe przywilej, prawa itd w zakresie komunikacjiU nas oczywiście nie da się, bo jak w komunizmie tyle samo za przejazd płacić ma ktoś, kto dojeżdża 20 km, jak i 100 kmMoże w ogóle do drugiej strefy włączmy Skierniewice i Łódź - stamtąd też dużo osób dojeżdża...
jak Łódz zapłaci swoją działke PR, a te KM i ZTM to mozna ja w jakiejs ...nie wiem 8 umieścic;-PP
Minsk Mazowiecki-->Warszawa
- MeWa
- Cukiereczek
obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.Tm pisze:Jak gmina będzie w II strefie to dalej będzie tak jak napisałem.MeWa pisze:myślę, że odpowiedź Glona jest tutaj wystarczająca - jak gminę stać na to, żeby była w II strefie, to niech będzie.
Jakich znowu lepszych i gorszych? Dzielenie na lepszych i gorszych to jest teraz, bo za przejechanie kilku przystanków płaci się niemal dwa razy więcej niż za przejechanie kilkunastu.MeWa pisze:obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.
- MeWa
- Cukiereczek
nie mi to tłumacz, a tym, którzy będą takie argumenty wysuwać.Tm pisze:Jakich znowu lepszych i gorszych? Dzielenie na lepszych i gorszych to jest teraz, bo za przejechanie kilku przystanków płaci się niemal dwa razy więcej niż za przejechanie kilkunastu.MeWa pisze:obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.
- Solaris U10
Wydaje mi się, że między innymi dlatego powstał bilet 20- i 40-minutowy, żeby tak nie musiało być.Tm pisze:Jakich znowu lepszych i gorszych? Dzielenie na lepszych i gorszych to jest teraz, bo za przejechanie kilku przystanków płaci się niemal dwa razy więcej niż za przejechanie kilkunastu.MeWa pisze:obawiam się, że innego systemu nie przeforsujesz, bo będzie "dzielenie mieszkańców gminy na lepszych i gorszych" itp.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dokładnie tak. Alternatywą jest stworzenie uzupełniająco biletów okresowych odległościowych, ale - zważ TMie, że nawet na kolei, gdzie jest to podstawa, odległość nie wpływa liniowo na cenę lecz skokowo - więc też masz pewne strefowanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No i odpowiednio dobrane strefy sie wszystko rozchodzi. Obecny system nie ma żadnego powiązania z odległością. Opłata zależy wyłącznie od przekroczenia arbitralnie wyznaczonej granicy.
I po co istnieją bilety jednorazowe na dwie strefy? Ja rozumiem, że istnieją czasówki, ale u kierowców ich nie ma.
nie rozumiem natomiast tego czemu przejazd w drugiej strefie ma być droższy od przejazdu w strefie pierwszej - niezależnie od dystansu. Po prostu idea sterowanych biletów jednorazowych jest idiotyczna.
I po co istnieją bilety jednorazowe na dwie strefy? Ja rozumiem, że istnieją czasówki, ale u kierowców ich nie ma.
nie rozumiem natomiast tego czemu przejazd w drugiej strefie ma być droższy od przejazdu w strefie pierwszej - niezależnie od dystansu. Po prostu idea sterowanych biletów jednorazowych jest idiotyczna.
Zamiast dyskutować czysto teoretycznie proponuje porozmawiać o faktach, robiąc bardzo banalny eksperyment. Wystarczy wziąć mapę, i zwykły szkolny cyrkiel.
Wbiłem ostrą końcówkę cyrkla na mapie dokładnie w centrum Warszawy, a drugą końcówkę ustawiłem dokładnie na Załubice w gm. Radzymin (czyli tam, gdzie jest II strefa), i zatoczyłem koło. I jakie są tego efekty
Odległościowo do II strefy spokojnie łapią się zarówno Nowy Dwór Mazowiecki, Błonie, Grodzisk Mazowiecki, Tarczyn, a nawet gm. Dębe Wielkie za Halinowem. Na upartego nawet gm. Klembów za Zagościńcem tez się załapie do II strefy. I to są obiektywne fakty.
Skoro Załubice są w II strefie biletowej z linią 734, to ZTM nikomu łaski nie robi że miasta jakie wymieniłem powyżej też będą w II strefie. A jeżeli trafią do III strefy, to trzeba zrewidować na nowo granice stref linii autobusowych podmiejskich, bo inaczej będzie dochodziło do jawnej dyskryminacji.
Wbiłem ostrą końcówkę cyrkla na mapie dokładnie w centrum Warszawy, a drugą końcówkę ustawiłem dokładnie na Załubice w gm. Radzymin (czyli tam, gdzie jest II strefa), i zatoczyłem koło. I jakie są tego efekty
Odległościowo do II strefy spokojnie łapią się zarówno Nowy Dwór Mazowiecki, Błonie, Grodzisk Mazowiecki, Tarczyn, a nawet gm. Dębe Wielkie za Halinowem. Na upartego nawet gm. Klembów za Zagościńcem tez się załapie do II strefy. I to są obiektywne fakty.
Skoro Załubice są w II strefie biletowej z linią 734, to ZTM nikomu łaski nie robi że miasta jakie wymieniłem powyżej też będą w II strefie. A jeżeli trafią do III strefy, to trzeba zrewidować na nowo granice stref linii autobusowych podmiejskich, bo inaczej będzie dochodziło do jawnej dyskryminacji.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Niby tak. Ale przecież oprócz cyrkla, to granice stref muszą się pokryć z granicami administracyjnymi gmin. I tu tkwi problem. Zawsze ktoś będzie miał kilometrowo trochę dalej, a ktoś trochę bliżej a strefowo będzie na odwrót.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Przypominam się z swoim pomysłem na strefy... tam wyznacznikiem było obciążenie danej relacji i integralność dojazdu. Z wprowadzeniem III strefy zostanie ograniczona też strefa II (w tej chwili nie ma takich narzędzi, nie ma biletów nie ma cennika nic) dlatego Nowe Zaubice na 99% znajda się w III strefie jak tylko ona powstanie.
Poza tym zauważ ze wokół warszawy dominująca jest oś E - N i S - W. Należy po prostu rozważyć taki podział stref i finansowania by było to dochodowe. Jednak strefy maja ą wad ze działają liniowo to znaczy niewskazane jest by linia miała w środku inna strefę niż gdziekolwiek indziej (wyjątek 715, 712) gdzie nikt nie pokonuje całej tej długości.
Poza tym zauważ ze wokół warszawy dominująca jest oś E - N i S - W. Należy po prostu rozważyć taki podział stref i finansowania by było to dochodowe. Jednak strefy maja ą wad ze działają liniowo to znaczy niewskazane jest by linia miała w środku inna strefę niż gdziekolwiek indziej (wyjątek 715, 712) gdzie nikt nie pokonuje całej tej długości.