Ja bym raczej podstawił: ,,bo w umysłach pasażerów''Georg pisze: Popyt na czerwoną linię zawsze będzie, bo w umysłach pasażerów jest ona szybsza niż tramwaj. Dodam jeszcze, że istnienie na Krakowskim Przedmieściu linii kursujących rzadziej niż co 10/15/15 jest mocno wątpliwe.
(!) Tramwajem na Tarchomin
Moderator: Wiliam
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Pragnę przypomnieć, że jeszcze niedawno 509 jeździło częściej niźli obecnie, a na marną frekwencję nie narzekało - w zasadzie we wszystkich możliwych porach konkurowało zapełnieniem ze zdecydowaną większością linii. Można się spodziewać, że po otwarciu M2 popyt (choć pewnie nie jakoś znacznie) wzrośnie. Ta linia jak najbardziej jest kandydatem na beneficjenta likwidacji wożącego powietrze 518, a skorzysta na tym również ciąg Targowa - Zieleniecka - Kępa, no a i Gocław płakał nie będzie.marko80 pisze:a po co z 509 robić taką silną linię. 509 jako dowozówka do II linii metra z punktu widzenia mieszkańców tarchomina jest nieatrakcyjna. Ponieważ II linia metra jest nieatrakcyjna dla tej części miasta. Niby jazda do centrum 509 + M2 do świętokrzyskiej? Chybione rozwiązanie, tym bardziej, że przed starzyniakiem potrafi się czasem ostro kotłować. Opcja mało atrakcyjna czasowo. Wozić na siłę ludzi do ogryzka który jest ogryzkiem donikąd.
Z Tarchomina na Krakowskie może być 509 + M2 (na M Świętokrzyska pierwszą linią metra, ale na Nowy Świat drugą). W okolice Starego Miasta 509/516 + 20 (i korkowi przez R Starzyńskiego wesoło machamy). Chociaż rzecz jasna likwidacji od ręki oczywiście się nie spodziewam, na początek uszczytowienie to byłoby już dużo. Lecz 518 nie wydaje się dużo ważniejsze od śp. 510, a tamtego broniono rękami i nogami (bo ludzie faktycznie tym jeździli, trochę).
Raczej wątpię, żeby można było wzmocnić jakoś istotnie 116 oraz 509 kosztem 518. Tylko mi nie mówcie, że z okazji otwarcia metra i tramwaju potrzeba więcej autobusów...
Raczej wątpię, żeby można było wzmocnić jakoś istotnie 116 oraz 509 kosztem 518. Tylko mi nie mówcie, że z okazji otwarcia metra i tramwaju potrzeba więcej autobusów...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Dlatego dostaną 17 po trasie, która dowiezie ich jak kiedyś 510 - JP2, Popiełuszki itp.KwZ pisze:[...]śp. 510, a tamtego broniono rękami i nogami (bo ludzie faktycznie tym jeździli, trochę).
Nie wiem, czy z 518 nie będzie takiego samego problemu jak dotychczas z 510. Czyli jak już dano ludziom autobus na Krakowskie Przedmieście, to będą chcieli go za wszelką cenę zachować.
Mam coraz większe wątpliwości, czy jest sens utrzymywać 518. Na Krakowskim stoi w korku, na Świętokrzyskiej też. Tak, jak tu już było pisane, lepiej zapewnić porządny, b. częsty dojazd linią 509 do II linii metra. A 518 ewentualnie zamienić w 510 na trasie Nowodwory - kluczenie po Tarchominie - Modlińska - most Grota - Metro Marymont. Wtedy 511 zostawiłbym jednak na moście Płn.
Żadna linia z nowodworów i z tarchomina nie jest na metro marymont potrzebna. Masz chyba krótką pamięć. Właśnie dlatego pół roku po oddaniu do użytku TMP zlikwidowano linię 508 bo woziła głównie powietrze. Wszyscy rzucili się na linie autobusowe kursujące do młocin do marymontu mało kto chciał jeździć więc 508 przestało istnieć. Po co wracać do rozwiązania które nie zdało egzaminu? Tworzyć nikomu niepotrzeby muchowóz na marymont, przecież na marymont będzie 17.osa pisze:Mam coraz większe wątpliwości, czy jest sens utrzymywać 518. Na Krakowskim stoi w korku, na Świętokrzyskiej też. Tak, jak tu już było pisane, lepiej zapewnić porządny, b. częsty dojazd linią 509 do II linii metra. A 518 ewentualnie zamienić w 510 na trasie Nowodwory - kluczenie po Tarchominie - Modlińska - most Grota - Metro Marymont. Wtedy 511 zostawiłbym jednak na moście Płn.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
186 dla zainteresowanych kierunkiem + powrót 511 na starą trasą, dla mnie najrozsądniejsza opcja lub nawet samo 186 dla mnie wystarczające jest. Jeżeli uznać ( po przebudowie trasy AK ) że Park Kaskada jest w strefie dojścia do metra to niepotrzebne jest nic innego poza 186. A nie tworzenie jakiegoś muchowozu ala 508. Skoro modlińska to nie pustynia i powstają przy niej osiedla a nie fatamorgany to dlaczego jej południowa część na dwa lata została pozbawiona bezpośredniego dojazdu do metra? Bo przebudowa mostu grota? Dla chcącego nie ma nic trudnego gdyby ZTM chciał.Bastian pisze:Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
518 to pewnie będzie wydłużone od Światowida przez Ordonówny do Ćwiklińskiej do nowych osiedli. Sama też Ordonówny jest kiepsko skomunikowana.
Jednak większe roszady będą możliwe po wybudowaniu tramwaju conajmniej do Ordonówny (np. dla dwukierunkowych). Wtdy zostałoby 509 skierowane przez Porajów i 516 skierowane od Odkrytej przez Ordonówny do Ćwiklińskiej. Problem byłby ewentualnie z Dzierzgońską lub Grzymalitów, bo 211 zapewniłoby dojazd jedną Odkrytą - Ordonówny lub jak teraz Dzierzgońską - Światowida.
Jednak większe roszady będą możliwe po wybudowaniu tramwaju conajmniej do Ordonówny (np. dla dwukierunkowych). Wtdy zostałoby 509 skierowane przez Porajów i 516 skierowane od Odkrytej przez Ordonówny do Ćwiklińskiej. Problem byłby ewentualnie z Dzierzgońską lub Grzymalitów, bo 211 zapewniłoby dojazd jedną Odkrytą - Ordonówny lub jak teraz Dzierzgońską - Światowida.
509 powinno zostać absolutnie najkrótszą trasą prost światowida do modlinskiej, gdyż pokrywanie się 509 z tramwajami na światowida nie ma znaczenia, ta linia obsługuje zupełnie inny kierunek niż tramwaje które będą kursować z tarchomina. 509 ma zapewniać szybki dojazd do wileńskiego i na pragę i kierowanie jej oberkiem przez tarchomin nie ma żadnego sensu.
O, przypadkiem mi się kliknęło na początek wątku, a tam długie dywagacje o bezsensowności ogryzka tramwajowego, o tym, czy warto marnować więcej niż dwie brygady na linię, którą nikt nie pojedzie. A nawet więcej niż zero, bo były propozycje, żeby dwójki nie uruchamiać w ogóle...
A dzisiaj:

A dzisiaj:
Kod: Zaznacz cały
7 02 06 10 14 18 22 26 30 34 38 42 47 52 57Zostawmy dla niej 511. Chociaż jak dla mnie docelowo może być 518 do Wilsona (i Trakt). I zawsze można wybrać 509 + M2 (ew. 516/211/7xx + 18).Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Nie przywracałbym 518 na trasę przez grota. Po przebudowie mostu grota na gdańskim powinien być spokój. Gorzej ma się sprawa na świętokrzyskiej, nie wiem czy decyzja aby puścić 518 przez świętokrzyską była słuszna, mimo wszystko na alejach ruch idzie płynniej. A może zakrańcować 518 na pl.trzech krzyży?KwZ pisze:Zostawmy dla niej 511. Chociaż jak dla mnie docelowo może być 518 do Wilsona (i Trakt). I zawsze można wybrać 509 + M2 (ew. 516/211/7xx + 18).Bo Modlińska biegnie przez pustynię, a powstające przy niej osiedla to fatamorgany.
Też tak sądzę. O zmianie trasy 509 będzie można mówić dopiero po wybudowaniu tramwaju na Modlińskiej.marko80 pisze:509 powinno zostać absolutnie najkrótszą trasą prost światowida do modlinskiej, gdyż pokrywanie się 509 z tramwajami na światowida nie ma znaczenia, ta linia obsługuje zupełnie inny kierunek niż tramwaje które będą kursować z tarchomina. 509 ma zapewniać szybki dojazd do wileńskiego i na pragę i kierowanie jej oberkiem przez tarchomin nie ma żadnego sensu.