Sprawdzało się tak dobrze, że aż je zlikwidowano. A na tym forum niejaki sprokett twierdził z przekonaniem, że 526 było rezerwowane dla 186 od strony Tarchomina. Więc do takich ech plotek podchodzę z najwyższą rezerwą.ashir pisze:Dobrze się sprawdzało w godzinach szczytu, skoro planowano zmianę z 406 na 526.Vilén pisze:Nooooo, a 406 szczególnie dobrze sprawdzało się w pozaszczycie i weekendy…
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Bemowo - Bielany
Moderator: Wiliam
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Skasowano, bo się trafił pretekst, dzięki przebudowie wiaduktu na Andersa. Tak kończyło wiele linii i nie wszystkich istnienie nie miało sensu. 
Tak się składa, że na Górczewskiej nie ma tramwajów. I dlatego jest tam tyle autobusów. Kiedy metro dojedzie do Ratusza na Bemowie, to wątpię, żeby ostała się chociaż połowa z obecnych linii. Do likwidacji pójdą w pierwszym rzucie 109 i E-2. Być może też inne linie.p_0 pisze:To tak jakby skasować autobusy łączące Ratusz Bemowo z Placem Bankowym - "bo jest tramwaj przez Połczyńską a i 13 można z Koła przez Powstańców na os. Górczewska przedłużyć"
Skąd Wy czerpiecie takie informacje? Że 406 miało się stać 526, 186 też 526, a 178 zajechać na Mańki-Wojdy. Ja o takich rzeczach w ogóle nie słyszałem. Nie mylicie fantazji użytkowników na wawkomie z zapowiedziami ZTM?ashir pisze:Dobrze się sprawdzało w godzinach szczytu, skoro planowano zmianę z 406 na 526.Vilén pisze:Nooooo, a 406 szczególnie dobrze sprawdzało się w pozaszczycie i weekendy…
Proszę bardzo: http://www.trasbus.com/projektmetgd_2.htmGeorg pisze:Skąd Wy czerpiecie takie informacje? Że 406 miało się stać 526, 186 też 526, a 178 zajechać na Mańki-Wojdy. Ja o takich rzeczach w ogóle nie słyszałem. Nie mylicie fantazji użytkowników na wawkomie z zapowiedziami ZTM?

Argumentacja na poziomie.fik pisze:Mam obserwację taką, że głupoty należy tępić, a nie szerzyć.p_0 pisze:Czy dzielenie się własnymi obserwacjami zasługuje na bana? Taka jest wolność słowa na tym forum?![]()
Tak, bo wszyscy ludzie są tacy głupi, że nie patrzą kiedy mają autobus, tylko tak sobie wychodzą randomowo, bo lubią stać na deszczu/śniegu/słońcu.fik pisze: A na drugim końcu miasta, gdzie akurat nie ma szyny, ludzie będą czekać dwa razy dłużej na autobus, bo wszystkie poszły na duble tramwaju, żeby jaśniepaństwo z Bemówka przypadkiem nie spędziło minuty dłużej w podróży niż jest to absolutnie niezbędne.
Różnica bliższa dziesięciu niż jednej minucie. Uważasz, że przejechanie do punktu oddalonego o 6km w stronę centrum w czasie >30 minut "bo tak szyny wiodą" jest powodem do zadowolenia?
Teoria, ogólniki, statystyka i dogmaty o wyższości tramwaju nad Świętami Bożego Narodzenia - to bardzo mądre podstawy do wydawania środków publicznych. To, że się coś wyjdzie w symulatorze ruchu a potem zgadza na mapce i w papierkach, to nie znaczy, że faktycznie będzie to dobrze działać w rzeczywistości. A widzę, że w Warszawie często się to nie udaje. Jak można stawiać na tramwaj przy jednoczesnym braku priorytetów a często nawet jego dyskryminacji?Środki publicznie należy wydawać wydajnie, a nie głupio - jeśli gdzieś jest szyna, to komunikację należy oprzeć na szynie, nawet jeśli powoduje to lokalnie wydłużenia czasów podróży w pewnych specyficznych relacjach - bowiem dzięki temu uzyskuje się możliwość znacznego skrócenia czasów podróży gdzie indziej poprzez zaangażowanie zasobów do tej pory wykorzystanych na wożenie po szynie. Efektem jest systemowe zmniejszenie strat czasowych, a co za tym idzie - nakładów per pasażer. To nie jest rocket science, tylko absolutny elementarz tworzenia systemów transportowych.
Spoko, wyjdę wcześniej ze szkoły albo z pracy, żeby zdążyć na odpowiedni kurs.Tak, bo wszyscy ludzie są tacy głupi, że nie patrzą kiedy mają autobus, tylko tak sobie wychodzą randomowo, bo lubią stać na deszczu/śniegu/słońcu.
BTW, czy ktoś mógłby mi przybliżyć rzekome plany co do 406
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Ale chcesz rozmawiać o tym, jak układ powinien wyglądać wg nas (odprzystankowione tramwaje) czy o skrzeczącej rzeczywistości (i znienacka 20% cięciach budżetu rocznego)? Bo miejsca na 406 nie widzę ani tu, ani tu.
BTW, sprawdziłem twoje postulaty. Z pętli Nowe Bemowo do Patelni jest 30 min (najszybsze połączenie 112+M) i 7 km w linii prostej. Do Ronda ONZ (ja liczę najbliższy narożnik tego kwartału) jest 6 km i 26 min. Ja do centrum (Dw. Centralny) mam < 3 km i 15 min, mam płakać "zostawcie mi 521"? Aczkolwiek skoordynujcie światła pod tramwaje to i owszem.
BTW, sprawdziłem twoje postulaty. Z pętli Nowe Bemowo do Patelni jest 30 min (najszybsze połączenie 112+M) i 7 km w linii prostej. Do Ronda ONZ (ja liczę najbliższy narożnik tego kwartału) jest 6 km i 26 min. Ja do centrum (Dw. Centralny) mam < 3 km i 15 min, mam płakać "zostawcie mi 521"? Aczkolwiek skoordynujcie światła pod tramwaje to i owszem.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Dlatego należy dążyć do usprawnienia komunikacji szynowej, a nie do przywracania zwyczajów z ery, kiedy paliwo było za pół darmo, a człowiek siedział w jaskini łupiąc kamienne zabawki.p_0 pisze:Teoria, ogólniki, statystyka i dogmaty o wyższości tramwaju nad Świętami Bożego Narodzenia - to bardzo mądre podstawy do wydawania środków publicznych. To, że się coś wyjdzie w symulatorze ruchu a potem zgadza na mapce i w papierkach, to nie znaczy, że faktycznie będzie to dobrze działać w rzeczywistości. A widzę, że w Warszawie często się to nie udaje. Jak można stawiać na tramwaj przy jednoczesnym braku priorytetów a często nawet jego dyskryminacji?
Bocika nie będzie, Fiku, ale mogę obiecać, że jeżeli przeczytam jeszcze jeden post udowadniający wyższość 406 nad 28, to będę dawał w imieniu Bastiana srogie kary.
E, nie przesadzajmy z tymi srogimi karami. Może p_0, ashir lub inni znajdą inny argument, oprócz nieprzeważającego o czasie przejazdu.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Obłożenie 28 każe się zastanowić, czy relacja którą ta linia oferuje w ogóle jest potrzebna. Bo jeśli jeżdżą na tym solówki w DP, to znaczy, że chętni nie walą zewsząd. A relacja zbyt słaba na tramwaj, a jednak potrzebna, to nie jest coś, co powinien realizować autobus?
Należy, należy... Od 10 lat to słyszę. Setki milionów idą na różne modernizacje a wymiernych efektów brak. Może w takim razie należy zacząć inwestować w elektrobusy?Emyl pisze:Dlatego należy dążyć do usprawnienia komunikacji szynowej, a nie do przywracania zwyczajów z ery, kiedy paliwo było za pół darmo, a człowiek siedział w jaskini łupiąc kamienne zabawki.p_0 pisze:Teoria, ogólniki, statystyka i dogmaty o wyższości tramwaju nad Świętami Bożego Narodzenia - to bardzo mądre podstawy do wydawania środków publicznych. To, że się coś wyjdzie w symulatorze ruchu a potem zgadza na mapce i w papierkach, to nie znaczy, że faktycznie będzie to dobrze działać w rzeczywistości. A widzę, że w Warszawie często się to nie udaje. Jak można stawiać na tramwaj przy jednoczesnym braku priorytetów a często nawet jego dyskryminacji?
Czy Wy pracujecie w ZTM, że nie znosicie słowa sprzeciwu wobec obecnego kierunku zmian w komunikacji?Emyl pisze:Bocika nie będzie, Fiku, ale mogę obiecać, że jeżeli przeczytam jeszcze jeden post udowadniający wyższość 406 nad 28, to będę dawał w imieniu Bastiana srogie kary.
Niech Broniewskiego ma te swoje przystanki. I tak tam narzekają, że są zbyt rzadko. Moim zdaniem powinno się po prostu bardziej dopasować komunikację do potrzeb pasażerów. Z jednej strony, w ostatnich latach ogołocono Wrocławską z większości autobusów a z drugiej stworzono rażącą nadpodaż tramwajów na odcinku Marynin-Koło. Z mojej perspektywy wygląda to na działanie zupełnie bezmyślne, sprzeczne z jakąkolwiek logiką i ekonomią, ale znakomicie wpisującą się w ogólny trend promocji tramwajów i mnożenia przesiadek.KwZ pisze:Ale chcesz rozmawiać o tym, jak układ powinien wyglądać wg nas (odprzystankowione tramwaje) czy o skrzeczącej rzeczywistości (i znienacka 20% cięciach budżetu rocznego)? Bo miejsca na 406 nie widzę ani tu, ani tu.
Nie wiem, czy tu w ogóle da się rozmawiać na temat własnych wieloletnich obserwacji komunikacyjnych i sugestii dotyczących zmian, bo od razu widzę jakiś nieuzasadniony atak osób które sprawiają wrażenie, że znają Bemowo jedynie z mapek i rozkładów ze strony ztmu...
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Czarno na białym, zero albo jeden, jesteś z nami albo przeciw nam. Zaufaj mi, jestem jedną z ostatnich osób, które powiedziałyby, że ZTM działa tak, jak powinien. Natomiast ucieszyłoby mnie, gdybyś zamiast ferować tego typu wyroki, poświęcił chwilę na osadzenie własnych obserwacji w szerszym kontekście. Ale to nie jest miejsce na tego typu dyskusje - rzeczywiście, chociaż może nie tyle całe forum, co ten konkretny wątek.p_0 pisze:Czy Wy pracujecie w ZTM, że nie znosicie słowa sprzeciwu wobec obecnego kierunku zmian w komunikacji?
Solówki na 28 to akurat słaby argument. Dobrze wiesz, że odkąd zgrupowano solówki tylko na Woli i na Żoliborzu to chyba niezmiennie cały czas pierwszy zakład wystawia 10 sztuk, a drugi 15. Gdzieś na siłę trzeba było je wcisnąć. Może należy odwrócić myślenie, że skoro większość kursów jest obsługiwana przez składy to nie dlatego, że zabrakło solówek. Tak samo z 6, gdzie często jest ciasnawo w solówce, mimo tego, że tramwaj jedzie punktualnie.Szeregowy_Równoległy pisze:Obłożenie 28 każe się zastanowić, czy relacja którą ta linia oferuje w ogóle jest potrzebna. Bo jeśli jeżdżą na tym solówki w DP, to znaczy, że chętni nie walą zewsząd. A relacja zbyt słaba na tramwaj, a jednak potrzebna, to nie jest coś, co powinien realizować autobus?
Bo 6 ma zwaloną koordynację z 3, gdyż trzymana jest przez układ na Marymonckiej. Znów brak całościówki przy Targowej wychodzi bokiem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem