Rondo Babka - organizacja ruchu
Moderator: Wiliam
Czy widzieliście nowe oznakowanie poziome na rondzie? W tej chwili zrobił tam się niezły kocioł, ponieważ oznakowanie dopuszcza przy każdym zjeździe skręt ze środkowego i lewego pasa. Co więcej jeśli się nie mylę to można jechać prosto również z każdego pasa. Cudnie się robi, jak ktoś prawym pasem próbuje pojechać prosto, a ze środkowego i z lewego inni zjeżdżają z ronda.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przecież i tak robili w ten sposób, nic się nie zmieniło.
Tyle, że zjeżdżający ma teraz pierwszeństwo, a nie jadący dalej. W sumie słusznie.
Tyle, że zjeżdżający ma teraz pierwszeństwo, a nie jadący dalej. W sumie słusznie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie wiem czy słusznie, ponieważ takie oznakowanie stwarza duże niebezpieczeństwo. Nie bez powodu zabronione jest zjeżdżanie z ronda przecinając pas ruchu, z którego można jechać prosto. A to, że działo się tak nagminnie na tym rondzie, to nie żaden argument, bo za każdym razem było to łamanie przepisów.inż. Glonojad pisze:Przecież i tak robili w ten sposób, nic się nie zmieniło.
Pierwszy raz w życiu widzę takie oznakowanie poziome na rondzie, ba.. w ogóle na skrzyżowaniu na którym pas, z którego można skręcać przecina pas do jazdy na wprost z tego samego kierunku (bez wyodrębnionej fazy świateł)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nic nie przecina, co Ty opowiadasz - oznakowanie wyraźnie przecież pokazuje, że zjeżdżający ma pierwszeństwo, a kontynuujący musi mu ustąpić.
A takie oznakowanie poziome, które rzekomo widzisz pierwszy raz, jest na chyba każdym skrzyżowaniu z wyspą centralną, bo tym się po instalacji świateł Babka de facto stanie. Dojdzie jedynie możliwość kontynuowania jazdy po rondzie z pasa nie-wewnętrznego, po ustąpieniu pierwszeństwa zjeżdżającym.
A takie oznakowanie poziome, które rzekomo widzisz pierwszy raz, jest na chyba każdym skrzyżowaniu z wyspą centralną, bo tym się po instalacji świateł Babka de facto stanie. Dojdzie jedynie możliwość kontynuowania jazdy po rondzie z pasa nie-wewnętrznego, po ustąpieniu pierwszeństwa zjeżdżającym.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja juz ronda z takim oznakowaniem pasow widzialem m. in. w Radomiu. Przy czym tez uwazam, ze to marne rozwiazanie - teraz bedzie cala masa dzwonow typu "zjezdzajacy z lewego pasa przywalil w jadacego prosto z prawego pasa"...Nazgul pisze:Nie wiem czy słusznie, ponieważ takie oznakowanie stwarza duże niebezpieczeństwo. Nie bez powodu zabronione jest zjeżdżanie z ronda przecinając pas ruchu, z którego można jechać prosto. A to, że działo się tak nagminnie na tym rondzie, to nie żaden argument, bo za każdym razem było to łamanie przepisów.inż. Glonojad pisze:Przecież i tak robili w ten sposób, nic się nie zmieniło.
Pierwszy raz w życiu widzę takie oznakowanie poziome na rondzie, ba.. w ogóle na skrzyżowaniu na którym pas, z którego można skręcać przecina pas do jazdy na wprost z tego samego kierunku (bez wyodrębnionej fazy świateł)
rury
Jak nie przecina jak przecina, nieważne że ktoś musi ustąpić pierwszeństwa, czy nie - PRZECINA koniec kropka. Powtarzam nie widziałem takiego skrzyżowania, gdzie pas z którego można wykonać manewr skrętu przecina pas, z którego można jechać prosto.inż. Glonojad pisze:Nic nie przecina, co Ty opowiadasz - oznakowanie wyraźnie przecież pokazuje, że zjeżdżający ma pierwszeństwo, a kontynuujący musi mu ustąpić.
Gdzie na skrzyżowaniu z wyspą centralną, np na patelni, masz pas do skrętu przecinający pas do jazdy prosto? Tam jest wydzielony pas do skrętu w lewo i np na Marszałkowskiej od strony Świętokrzyskiej drugi od lewej pas umożliwia skręt w lewo i jazdę na wprost. W tym przypadku pas z którego można skręcać w lewo nie przecina pasa do jazdy na wprost!
[ Dodano: 2008-02-01, 13:54 ]
Gdyby przełożyć oznakowanie z Babki na patelnię, to wszystkie 3 pasy - patrząc od prawej strony jezdni - umożliwiałyby jazdę w prawo i jednocześnie jazdę prosto, a jadący prosto musieliby ustępować pierwszeństwa skręcającym w prawo, którzy to de facto przecinaliby tor jazdy tym pierwszym! Czy uważasz że to dobre i bezpieczne rozwiązanie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Z mojej strony EOT.
- MeWa
- Cukiereczek
No jestem ciekawy, czy faktycznie teraz rondo będzie bezpieczniejsze i dojdzie do usprawnienia ruchu
wiemy na pewno, że na pewno dojdzie do pogorszenia ruchu pieszych i z deklaracji firmy - tramwajów...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Dzisiaj w przeciągu dosłownie 3 minut byłem świadkiem 1 stłuczki i kilku sytuacji bliskich stłuczki z powodu tego oznakowania. Chodzi o sytuację, kiedy jadąc prawym pasem na wprost, trzeba ustąpić pierwszeństwa samochodom jadącym lewym pasem i zjeżdżającym z ronda. Jadąc po łuku i równolegle z innymi autami trudno jest zauważyć skręcający samochód z lewego pasa, który jest zwykle rozpędzony. Tak właśnie doszło do owej stłuczki. Oznakowanie poziome jest niebezpieczne i irracjonalne, sprzeczne z powszechnie obowiązującymi przepisami, że zjeżdżać z ronda można tylko z prawego pasa.
Artykuł o nowym oznakowaniu na rondzie:
http://arbiter.pl/galeria/rondo.radoslawa.swiatla
Artykuł o nowym oznakowaniu na rondzie:
http://arbiter.pl/galeria/rondo.radoslawa.swiatla
Źródło: RzeczpospolitaRzeczpospolita pisze:Sygnalizacja obok Arkadii
Światła na rondzie „Radosława” pulsują na pomarańczowo.
To wstęp do włączenia sygnalizacji na tym jednym z najbardziej zakorkowanych warszawskich skrzyżowań, które ma nastąpić za dziesięć dni. Na razie kierowcy mają się przyzwyczaić do obecności świateł i nowego oznakowania ronda.
pozdrawiam Kozik
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ludzie jeżdżą na pamięć.
-
desert_eag
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdybym ja był projektantem, to zrobiłbym taki układ na rondzie: prostro | prosto+prawo | prawo. Przy czym za wylotem pas wewnętrzny i środkowy przesuwałyby się o jeden na zewnątrz.
-
desert_eag