Remonty pętli autobusowych w Warszawie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2009, 21:42

Glonojad pisze:Ani kierownik Zakładu T-1 TW tudzież kierowniczka działu inwestycji i remontów tamże na taką fuszerkę by nie pozwolili. =;
nie mów hop ;)
wiesz, że w przypadku procedury zamówień publicznych czasem masz ograniczony wpływ...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2009, 21:46

Tu nie mówimy o procedurze prawa zamówień publicznych tylko, na szczęście, o prawie budowlanym ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2009, 21:49

Może nie wszystko da się wychwycić na poziomie realizacji?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2009, 21:55

Akurat tutaj gdzieś było napisane, że usterka wynikła z zaniedbań przy układaniu podbudowy. Wydaje mi się, że inspektor nadzoru jest w stanie taką rzecz wychwycić. W końcu to on odpowiada - głową! - za jakość prac. No, pół na pół z kierownikiem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 sty 2009, 22:53

Bastian pisze:Wybrano (w trybie przetargu) wykonawcę takiego, jakiego wybrano.
:arrow: A kryterium wyboru ofert była zapewne najniższa cena? (-(

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 sty 2009, 23:01

A diabli wiedzą.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 sty 2009, 23:05

Prawda jest taka, że cena w większości przetargów jest głównym kryterium... więc nie ma się co dziwić

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 sty 2009, 23:16

Chyba przynajmniej 70% to musi być cena.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sty 2009, 23:47

Akurat referencji dotyczących wykonawcy w przetargu jednostopniowym wstawić NIE można, jak kryterium punktowanego w tej samej kategorii co cena.

Można to zrobić jedynie robiąc przetarg dwustopniowy i ograniczając liczbę wykonaców np. do trzech najbardziej doświadczonych.

Punktacja ofert dotyczyć może bowiem wyłącznie treści oferty - jakość najlepiej zagwarantować, oprócz ścisłych reżimów projektowych ( i nadzoru!) chyba poprzez punktowanie wydłużonej gwarancji.

5280

Post autor: 5280 » 26 sty 2009, 12:02

Żerań: naprawiona pętla już zniszczona
Dziennik, Sławomir Ślubowski, 26-01-2009
Na wyremontowanej kilka miesięcy temu pętli autobusowej wozy mogą połamać resory

Pętla autobusowa na Żeraniu przedstawia obraz nędzy i rozpaczy. Nadaje się do kapitalnego remontu. I nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby nie to, że remontowano ją kilka miesięcy temu. Miejskie Zakłady Autobusowe ostrzegają, że z pętli na Żeraniu wycofają nowoczesne autobusy, by nie łamały resorów. Niezależni fachowcy mówią wprost: wykonawca zawalił robotę. Kapitalny remont żerańskiej pętli trwał od 18 lipca do 21 listopada 2008 r. i kosztował milion złotych. Robotnicy stołecznej firmy Ziel-Bud zerwali stary asfalt i położyli kostkę brukową. Zbudowali nowe perony przystankowe. Dopóki było mroźno, nawierzchnia się trzymała. Po odwilży stała się nierówna. W jednym miejscu bruk się zapada, w innym - wybrzusza. Stoją gigantyczne kałuże wody i autobusy ochlapują pasażerów. Między kostkami na przystankach porobiły się szczeliny. - Szkoda nowych autobusów, na takiej nawierzchni można zniszczyć zawieszenie - mówią kierowcy MZA.
Prawdziwą sztuką jest wjechać przegubowcem na Żerań FSO od strony Trasy Toruńskiej. Na samym wjeździe powstała dziura takich rozmiarów, że ominąć jej nie sposób.
Uwagi kierowców potwierdzają ich przełożeni. - Na Żeraniu jest tragicznie. Wystąpimy do ZTM z żądaniem remontu. W przeciwnym razie będziemy musieli rozważyć wycofanie wszystkich niskopodłogowych autobusów z linii, które tam zawracają -powiedział anonimowo jeden z członków kierownictwa MZA.
Roboty zlecił ZTM. - Nasz inspektor nadzoru nie dopatrzył się nieprawidłowości. To, że pojawiły się teraz nierówności, wynika z niesprawnej kanalizacji deszczowej, którą nie należy do nas - podtrzymuje Igor Krajnow, rzecznik ZTM, i zrzuca winę na siły natury. - Pętla na Żeraniu położona jest na trudnym gruncie, który nasiąka wodą. Tworzy się wtedy tzw. wodna poduszka i dlatego pętlę może podmywać - dodaje. Dlaczego zatem nie wyremontowano odwodnienia? - Bo nie należy ono do nas - mówi rzecznik ZTM. Firma ma jednak zobowiązać wykonawcę do naprawy pętli na własny koszt. Pracownicy Ziel-Budu przyznają, że nie wszystko zrobili tak, jak należało. - Woda ze studzienek podmyła podbudowę (warstwę piachu, na którym zbudowano jezdnię -red.) - powiedział jeden z przedstawicieli firmy. No i się zepsuło.
5280

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 sty 2009, 15:33

czemu artykuł jest wklejony nie cały, a w miejscu cytatu jest buźka?

http://www.przegubowiec.com/prasa/?wpis=1389

"Roboty zlecił ZTM. - Nasz inspektor nadzoru nie dopatrzył się nieprawidłowości. To, że pojawiły się teraz nierówności, wynika z niesprawnej kanalizacji deszczowej, którą nie należy do nas - podtrzymuje Igor Krajnow, rzecznik ZTM, i zrzuca winę na siły natury."

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 26 sty 2009, 15:40

Uważam, że powinno się dobrać do .... temu, co zatwierdził zostawienie starego bruku na tej pętli. Jakoś ułożona nowa kostka się nie zapada, a i estetyczniej wygląda.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

5280

Post autor: 5280 » 26 sty 2009, 16:23

Frencher pisze:Uważam, że powinno się dobrać do .... temu, co zatwierdził zostawienie starego bruku na tej pętli. Jakoś ułożona nowa kostka się nie zapada, a i estetyczniej wygląda.
Przykro mi ale zapada się i już i ta, nowa kostka a dokładnie w miejscach gdzie stoją 133 i 152 :D
5280

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 27 sty 2009, 0:19

Bastian pisze:wysypać żwirem... ](*,)
co w ostatecznym kształcie = zima/wiosna i późna jesień: błoto, a w lecie kurz. ](*,)
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sty 2009, 8:03

Frencher pisze:Uważam, że powinno się dobrać do .... temu, co zatwierdził zostawienie starego bruku na tej pętli. Jakoś ułożona nowa kostka się nie zapada, a i estetyczniej wygląda.
Wybacz, ale opowiadasz głupoty.

ODPOWIEDZ