KM a SKM
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Na stacjach są komunikaty - jak ktoś nie wie do jakiego pociągu wsiada, to jego problem.
Wyolbrzymiasz problem - powiedz mi ile jest pociągów przyspieszonych? I czemu zazwyczaj kursują po układzie dalekobieżnym, czyli po innych torach niż normalne pociągi osobowe?
Wyolbrzymiasz problem - powiedz mi ile jest pociągów przyspieszonych? I czemu zazwyczaj kursują po układzie dalekobieżnym, czyli po innych torach niż normalne pociągi osobowe?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Po to, żeby potencjalny pasażer zobaczył, że skoro jedzie przez Centralny, to jest to przyśpieszony? Co do samego ich pomysłu, to jest on bardzo dobry, tylko wykonanie niekiedy jest gorsze. Vide: M-21042, któremu dodali sporo stacji i do obsługi trafiają często FP, na których wysiedzieć prawie 4 godziny jest prawie niemożliwe. Ale to odrębny temat.MeWa pisze:I czemu zazwyczaj kursują po układzie dalekobieżnym, czyli po innych torach niż normalne pociągi osobowe?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Dzisiaj w Radomiu miał prawie 30 minut opóźnienia. Wolę nie myśleć, ile załapał będąc w Warszawie. A rok temu w lipcu był w Warszawie o 9:40, a parę razy o 8...Fikander pisze:2:58 to prawie 4h? o_O
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
Ja to doskonale wiem, to było pytanie retoryczne - chodziło o wykazanie, że trudno pomylić się...Busmann pisze:Po to, żeby potencjalny pasażer zobaczył, że skoro jedzie przez Centralny, to jest to przyśpieszony?MeWa pisze:I czemu zazwyczaj kursują po układzie dalekobieżnym, czyli po innych torach niż normalne pociągi osobowe?
Wystarczy zobaczyć jak wyglądają w środku jednostki KM które mają nadal barwy PR. Szkoda słów. Poza podwoziem w 14WE wszystko jest nowe to prawda. Ale jak można porównać twór z "nowymi" 6 jednostkami z molochem jakim jest KM który ma tych jednostek 184. Modernizuje się tylko podczas napraw okresowych. Ktoś powiedział że SKM wyznacza nowy standard. Ale jaki? 6 jednostek jeżdżących w pojedynczych składach, 1 linia, pociągi co 30-40 minut i plany rozbudowy jedynie na papierze gazety.O jakiej ruinie mówisz bo nie bardzo rozumiem?. A co do 14WE to oprócz silników i sposbie rozruchu to reszta jest nowa i nowym rozwiązaniem
Zakładając hipotetycznie, że SKM nie ma problemu z taborem, to czy Koleje Mazowieckie pozwoliłyby na blokowanie im szlaku przez SKM oraz odbieranie pasażerów na dochodowych liniach?Premo pisze:Ale jaki? 6 jednostek jeżdżących w pojedynczych składach, 1 linia, pociągi co 30-40 minut i plany rozbudowy jedynie na papierze gazety.
Ramy też nowe?Chyba jednak nie:>kanclerz pisze: O jakiej ruinie mówisz bo nie bardzo rozumiem?. A co do 14WE to oprócz silników i sposbie rozruchu to reszta jest nowa i nowym rozwiązaniem.
A jak takie nowe to czemu się psuje non stop i SKM musi ,,klekoty'' wysyłać na trasy?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
- MeWa
- Cukiereczek
Nie wiem, czy się psuje częściej - po prostu każda awaria jest zauważalna. Jak KM wyśle zamiast jednego EN-57 inny EN-57, to raczej nikt różnicy nie odczuje. W SKM gdy 14-WE ma przegląd czy awarię, to musi wyjechać EN-57, więc różnica jest odczuwalna.
Może masz rację. Ale to rozwiązuje innego problemu – informacja pasażerska.MeWa pisze:Wyolbrzymiasz problem
Nie każdy pasażer musi znać jakie stację są w zasięgu pociągu jadącego w kierunku Skierniewic, a jakie w kierunku Łowicza (a jak wiadomo obie się trochę różnią).
Wprowadzenia oznaczenia literowego stylu K-x (gdzie cyfra w miejsu x mogłaby oznaczac kierunek) dla każdego kierunku jazdy, wywieszenie wykazu stacji w ramach obowiązywania biletu WKM na stacjach, i jakichś tablic wsadzanych za przednią szybę w pociągach niewiele kosztuje. A jednak jak pokazuje życie, i tak to za dużo jak dla KM i ZTM.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Nie każdy pasażer musi znać trasy autobusów i tramwajów. Po prostu wsiądzie do jakiegokolwiek i ten dowiezie go we wskazane miejsce.Predator pisze:Nie każdy pasażer musi znać jakie stację są w zasięgu pociągu jadącego w kierunku Skierniewic,
Wystarczy jakby pasażer spojrzał na mapę sieci KM na stacji. Tłustym drukiem zaznaczane są stacje końcowe pociągów. Pasażer chce dojechać do ursusa. Zagląda na schemat i widzi że może dojechać tam pociągami w kierunku Grodziska, Żyrardowa i Skierniewic
A co ma zrobić pasażer, który to wchodzi na stację, widzi pociąg do Łowicza, a on ma zamiar dojechać do stacji W-wa Ursus. Skąd ma się dowiedzieć czy ma wsiąśćPremo pisze:Nie każdy pasażer musi znać trasy autobusów i tramwajów. Po prostu wsiądzie do jakiegokolwiek i ten dowiezie go we wskazane miejsce.Predator pisze:Nie każdy pasażer musi znać jakie stację są w zasięgu pociągu jadącego w kierunku Skierniewic,
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
jak to nie musi? jeśli wsiada do pociągu czy autobusu to należy od niego oczekiwać, że wie dokąd jedzie, a jeśli mnie pamięć nie myli to w rozkładach jazdy jest odpowiedni odnośnik z wyliczonymi stacjami, na których zatrzymują sie pociągi przyspieszonePredator pisze:Nie każdy pasażer musi znać jakie stację są w zasięgu pociągu jadącego w kierunku Skierniewic, a jakie w kierunku Łowicza
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى