Tramwaje na Wschodzie

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 wrz 2008, 20:41

Nie mówię konkretnie o tym przypadku, lecz o tym, że częstokroś tamtejsze tramwaje przypominają jeżdżących dawców złomu... Aczkolwiek tanie są i można się znaleźć w trolejbusie jadącym przez łąki bez przerwy przez jakieś 45 minut...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 wrz 2008, 20:43

w tym rzecz że zabytek to nietrafione słowo, bo Ukraińcy nie dają wiary gdy mówi im się, że w W-wie są wagony z lat 60. - ciekawe co powiedzieliby na wiek wagonów z takiego Mediolanu ;-)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2008, 20:49

W niemal równym jak 13N stopniu, chociaż konstrukcja rzeczywiście jest trochę młodsza i odrobinę nowocześniejsza.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 22 wrz 2008, 21:37

Wolfchen pisze:Nie mówię konkretnie o tym przypadku, lecz o tym, że częstokroś tamtejsze tramwaje przypominają jeżdżących dawców złomu...
Tak się tylko wydaje, bo tamtejsze tramwaje wcale aż takie stare nie są, większość to lata 70/80/90. Za to muszą być cholernie tandetne konstrukcyjnie, bo np. wszystkie "wyłupy" KTM jakie można zobaczyć na zdjęciach, nie ważne z jakiego rocznika, są cholernie pokrzywione jak niektóre wolskie 105N.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2008, 21:38

Plotka głosi, że KTM jest obliczona na 6 lat eksploatacji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 wrz 2008, 21:39

Plotka miłośnicza? ;P
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 wrz 2008, 21:45

Owszem. :p

Zawodowo nie jestem jej w stanie zweryfikować.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 22 wrz 2008, 23:52

to ja powiem, że po takich torowiskach, po jakich jeżdżą KTMy, nie przejechałby prawdopodobnie żaden z polskich wagonów. na wschodzie zawodzi głównie segment utrzymywania taboru w porządnym stanie. zapewniam, że niektóre KTMy z Dyneburga (tam chyba mają to utrzymane najlepiej) można swobodnie porównać do naszych wolskich trupków :D
noidea

Tm

Post autor: Tm » 23 wrz 2008, 10:33

inż. Glonojad pisze:Plotka głosi, że KTM jest obliczona na 6 lat eksploatacji.
Wedle producenta KTM-19 ma żywotność 16 lat, więc kto wie jak było z poprzednimi modelami.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 wrz 2008, 15:17

Adam słusznie zauważył, iż przy takim stanie torowisk, to nawet najlepszy tramwaj się posypie szybko ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 23 wrz 2008, 23:59

No ale na Śląsku czy w Łodzi tramwaje się rozlatują, ale takie krzywe to nie są.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Adam G.

Post autor: Adam G. » 25 wrz 2008, 1:07

piotram pisze:No ale na Śląsku czy w Łodzi tramwaje się rozlatują, ale takie krzywe to nie są.
nie wszystkie KTM-y są krzywe...
noidea

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 27 wrz 2008, 22:30

Moze, w każdym razie na zdjęciach widziałem ich wiele set i każdy był krzywy. No ale skoro natłukli ich ileś tysięcy, to może parę prostych było ;)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 18 paź 2008, 22:21

[img]http://www.gazeta.lviv.ua/gfx/logolg.gif[/img] pisze:Проїзд у трамваї – гривня

Від 1 листопада у Львові проїзд в електротранспорті може подорожчати до гривні. Це станеться, якщо 17 жовтня виконком міської ради ухвалить відповідне рішення.

У коментарі “Газеті” начальник Львівського комунального підприємства “Львів­­електротранс” Андрій Федоренко мотивував під­вищення тим, що для його комунального підприємства не вистачає гривні і навіть двох, щоб покрити всі витрати.

За словами пана Федоренка, основна частина витрат підприємства – 60% – це зарплата працівникам “Львів­електротрансу”. Навіть попри те, що цьогоріч звільнено всіх кондукторів, під­приємство залишається збитковим. “Завдяки підвищенню тарифів і звільненню кондукторів нам хіба що вдасться трохи зменшити витрати підприємства. Пла­нуємо, що його збитки ма­ли б поступово зменшитися на 400 тис. грн. на мі­сяць”, – сказав начальник ЛКП “Львів­­електро­транс”.

Андрій Федоренко переконаний, що питання тарифів є радше політичним, аніж фі­нансовим. Частину витрат підприєм­ства у вигляді оплати за проїзд несуть пасажири електротранспорту, а решту покриває держава через субвенції. Та державна допомога, за словами пана Федоренка, є недостатньою. На одного “піль­го­вого” пасажира держава виділяє лише 38 коп. “Решту суми на покриття витрат від перевезення пільговиків ми просимо як одноразову допомогу у Львівської місь­кої ради. Зокрема, цьогоріч міськрада виділяла таку допомогу двічі – 600 тис. і
3 млн. гривень. Але цієї суми недостатньо. До прикладу, в Харкові таке саме комунальне підприємство електротранспорту отримало допомогу в розмірі 66 млн. грн.”, – зауважив Анд­рій Федоренко.

Уляна ФЛИШКО
Od 1 listopada we Lwowie cena przejazdu elektrotransportem wzrośnie do 1 grywny. Jak twierdzi Andrij Fiedorenko, podwyżka ma pokryć długi LKP Lwiwelektrotrans, którego wierzycielami są m.in. jego pracownicy. Poruszony został także temat pomocy z budżetu - Charkowskie przedsiębiorstwo komunikacyjne otrzymało 66 mln grn, podczas gdy lwowskie zaledwie 3,6 mln.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 31 paź 2008, 12:04

onet.pl pisze: "Kup bilet - jazda na gapę to zdrada kraju"

"Jazda na gapę prowadzi do zdrady Ukrainy" - takie ulotki pojawiły się w lwowskich autobusach i trolejbusach.
W związku z nowymi zasadami zakupu biletów tamtejszy transport miejski rozpoczął walkę z gapowiczami. Do tej pory bilety można było we Lwowie kupić u konduktora. Teraz trzeba je nabyć w kiosku, a potem skasować w tramwaju bądź trolejbusie.

Osoby, które nie płacą za przejazd, straszy się historią agenta KGB Bohdana Staszynskyja, który w 1959 roku zamordował przywódcę ukraińskich nacjonalistów Stepana Banderę. Staszynskyj został zwerbowany do KGB na komisariacie milicji, gdzie został doprowadzony w związku z tym, że nie zapłacił za bilet.

"Wielkie przestępstwo zaczęło się od drobnego wykroczenia" - podkreślają autorzy ulotki i dodają, że mieszkańcy Lwowa i goście tego miasta powinni płacić za przejazd. W ten sposób udowadniają bowiem, że są prawdziwymi Europejczykami.
http://wiadomosci.onet.pl/1854379,12,item.html

ODPOWIEDZ