136, 504, 505 i im podobne
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
JakFikander pisze:To może czas przynajmniej niektóre autobusy też puścić inaczej?
Nie da się natomiast ukryć, że korki, które paraliżują południowy obwód są bardzo dokuczliwe i paradoksalnie zachęcają ludzi do jazdy przez centrum...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- fik
- Naczelne Chamidło
Tak jak się daR-11 Kleszczowa pisze:Jak![]()
Zyskujemy:
a) obie linie przy GM na daleką Ochotę z jednego, wygodniejszego, przystanku
b) przeniesienie głównego ciężaru potoków GM - Rakowiec z 504 na 136/186
c) całkowite uniezależnienie częstotliwości 136 i 504 - koordynacja nie będzie w żaden sposób potrzebna
Połączenie Sasanki - Novotel - Ochota zastąpi - po zmianie trasy po otwarciu wiaduktu Poleczki - 154. Traci tylko Taśmowa i okolice, gdzie 504 powinno wystarczyć.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
A ja myslę, że trochę za wcześnie jechałeś, aby wyciągać tak daleko idące wnioski. Proponuję przejechać się w godz. 17-18, kiedy ze wszystkich biurowców wysypują się tłumy pracowników wracających do domu i policzyć pasażerów w autobusach jadących na Marynarskiej w kierunku wschodnim: gwarantuję, że nie osiągniesz tak zadowalających wyników, szczególnie jeżeli chodzi o linie 189, 401 i 504.Fikander pisze:Jechałem sobie dzisiaj po 16 136 na Marynarskiej w kierunku Ursynowa. Wcześniej wsiadłem do przyzwoicie wypełnionej (30 osób stojących) solówki, która wypuściła się najpierw przy Racławickiej, potem przy Novotelu - zostało kilkanaście osób. Stojąc w korku na wiadukcie obserwowałem jadące z przeciwka wozy. Oto efekty obserwacji na odcinku Sasanki - GM - linia, przybliżona liczba osób w pojeździe: 189, 15; 189, 40; 182, 5, 504, 25; 136, 20; 401, 40; 189, 30. W mojej solówce sytuacja nie uległa poprawie - wymiany: SASANKI +2, PKP SŁUŻEWIEC -1, TAŚMOWA -3+1, POSTĘPU +1, RZYMOWSKIEGO +2 [tu dogoniliśmy jadące przed nami pustawe 504, do którego wsiadły 4 osoby], CYBERNETYKI -1, GOTARDA +2, BARTŁOMIEJA -1, WYŚCIGI -2, KONCERTOWA 0, METRO URSYNÓW -7+2... Niestety, ale coraz dobitniej widać, że Marynarska ma niską wartość jako element tranzytowego systemu komunikacyjnego.
[ Dodano: 2008-03-20, 10:57 ]
Najpierw niech poszerzą brakujący odcinek Wołoskiej, gdyż teraz od Racławickiej do Woronicza jest jeden wielki parking, skrzyżowanie Racławicka/Wołoska też zaczopowane na amen. Ten korek jest strasznie upierdliwy, bardzo długo sie tam stoi.Fikander pisze:Tak jak się daR-11 Kleszczowa pisze:Jak![]()
- 136 przez Wołoską.
Zyskujemy:
a) obie linie przy GM na daleką Ochotę z jednego, wygodniejszego, przystanku
b) przeniesienie głównego ciężaru potoków GM - Rakowiec z 504 na 136/186
c) całkowite uniezależnienie częstotliwości 136 i 504 - koordynacja nie będzie w żaden sposób potrzebna
Połączenie Sasanki - Novotel - Ochota zastąpi - po zmianie trasy po otwarciu wiaduktu Poleczki - 154. Traci tylko Taśmowa i okolice, gdzie 504 powinno wystarczyć.
Myślisz, że to sprawa trasy, czy może jednak infrastruktury?Fikander pisze:Ja myślę zaś, że skoro linia o 22 ma lepszą frekwencję niż o 16, to coś jest zdecydowanie nie tak.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ostatnio zauważyłem że coraz gorzej jest w 504. Pasażerów przybywa. Wczoraj nawet o 11 przy Banacha nie było już prawie miejsc siedzących a jeszcze sporo osób stało. W DS też jest ładnie wykorzystane. Może można by było dać więcej SU15 przynajmniej ?!
MZA R-4 "STALOWA"
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook
Fikander pisze:Ja myślę zaś, że skoro linia o 22 ma lepszą frekwencję niż o 16, to coś jest zdecydowanie nie tak.
Jeszcze raz zwracam się z prośbą do ZTM żeby przeanalizował co się dzieje w linii 504 i podjął odpowiednie kroki w polepszeniu warunków podróżowania tą linią. Podałem 100 pomysłów jak łatwym kosztem można polepszyć warunki panujące w tej linii. Naprawdę wiele nie trzeba.
Nie ma także co się dziwić że później wszyscy są źli na zmiany proponowane jak nowe zmiany nie przynoszą dla pasażerów wymiernych korzyści.
Nie ma także co się dziwić że później wszyscy są źli na zmiany proponowane jak nowe zmiany nie przynoszą dla pasażerów wymiernych korzyści.
Można zwiększyć częstotliwość kosztem 505 do Metra Wilanowska
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.