To raczej kwestia prostej i solidnej konstrukcji Ikarusów. Za awarie Solarisów w pierwszych dniach eksploatacji raczej trudno winić MZA. Wręcz przeciwnie. Od jakiegoś czasu znacznie oszczędza się na częściach do Ikarusów. Regeneruje się już nawet... przyciski.fraktal pisze:Ten post chcąc nie chcąc świadczy na niekorzyść MZA, bo wynika z niego, że MZA potrafi dobrze dbać tylko o ikarusy. Zresztą, może to rzeczywiście prawda....beni pisze:Czyli 8 lat temu jak było więcej ikarusów sprawność wozów była lepsza bo mając przed oczami stare spisy widać wyraźnie że zapas wynosił dla zajezdni około 40 wozów i plan był większy i jakoś hulało wszystko. A dziś elektroniki i jeszcze raz elektroniki i taki efekt wozów dużo ale wszystko stoi na jakieś pierdoły. Ścięcie ostatniego ikara będzie przybiciem ostatniego gwoździa do trumny w komunikacji warszawskiej.
Zmiany obsługowe - styczeń 2009
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Ale właśnie ten argument jest trochę absurdalny, gdyby go przyjąć dosłownie. Wyobraź sobie, co by było, gdyby go zastosować do wszelkich urządzeń codziennego użytku - nadal dookoła byłyby czarno-białe telewizory, które trzeba było włączać co najmniej pół godziny wcześniej, bo najpierw była tylko fonia, ale faktycznie telewizor marki Neptun, który pamiętam, psuł się niezwykle rzadko i długo był sprawny. Czy z tego wynika, że powinniśmy na tym poprzestać i nie kupować telewizorów bardziej nowoczesnych?Jamnik pisze:To raczej kwestia prostej i solidnej konstrukcji Ikarusów.
Być może zależy jeszcze, jakiego typu to są awarie, ale tak czy inaczej - być może te usterki przestaną się pojawiać w miarę upływu czasu, gdy nowe autobusy się "rozjeżdżą". Swoją drogą, to ciekawe, że Mobilis nie ma chyba jakichś dramatycznych problemów z U12, bo jakoś udaje mu się zrealizować plan...Jamnik pisze:Za awarie Solarisów w pierwszych dniach eksploatacji raczej trudno winić MZA.
Ja to się cały czas zastanawiam jak to się dzieje, że Mobilis wyrabia się z planem mając chociażby 49 SU10 na 49 brygad. Gdyby takie złe były te Solarisy po przecież w życiu by się nie wyrobili, nawet biorąc pod uwagę zapas SU12, a jakby nie patrzeć to urbinetta mają pięć lat. Może to kwestia ceny jaką płaci przewoźnik? Prywaciarz woli zapłacić więcej i mieć mniej awarii, a MZA kupuje najtaniej jak się da, to firma robi jak najtaniej i uznaje, że to co przetrwa to dobrze, a reszta przetrzyma okres gwarancji, a po gwarancji damy solidne części i będzie git, bo przewoźnik za nie zapłaci ale na cenę przetargu już to nie wpłynie.
Jeszcze mi przyszło na myśl. Może Kierowcy MZA zjeżdżają na bazę z byle awarią (zawieszeniem komputera?:PP), ale wątpię, ponieważ ktoś by na tym forum powiedział.
Jeszcze mi przyszło na myśl. Może Kierowcy MZA zjeżdżają na bazę z byle awarią (zawieszeniem komputera?:PP), ale wątpię, ponieważ ktoś by na tym forum powiedział.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Są różne przypadki. Jedni walczą o wykonanie planu, a inni wolą sobie odpocząć, próbując przy okazji wymusić lepszą dbałość o stan wozów.kajo pisze:Jeszcze mi przyszło na myśl. Może Kierowcy MZA zjeżdżają na bazę z byle awarią (zawieszeniem komputera?:PP), ale wątpię, ponieważ ktoś by na tym forum powiedział.
Potwierdzam to co napisał Jamnik: gdy w MZA nie zjedzie się kilka razy pod rząd jednym wozem na to samo to mechanicy to oleją i tyle. Jeśli są jeszcze drajwerzy, którym zależy na tym żeby wykonywać plan niesprawnym autobusem to śmieję się z tego, że chce im się męczyć i nadstawiać tyłka gdyby ich skontrolowało ITD...
No szczególnie ma się to do Słonin i Jelonkówkajo pisze:Prywaciarz woli zapłacić więcej i mieć mniej awarii, a MZA kupuje najtaniej
Jak jeździć z awarią ECAS-u? bo wg mnie to poważna awaria....kajo pisze:Może Kierowcy MZA zjeżdżają na bazę z byle awarią (zawieszeniem komputera?:PP
- gregory5576
- Kontakt:
Jamnik pisze:Są różne przypadki. Jedni walczą o wykonanie planu, a inni wolą sobie odpocząć, próbując przy okazji wymusić lepszą dbałość o stan wozów.kajo pisze:Jeszcze mi przyszło na myśl. Może Kierowcy MZA zjeżdżają na bazę z byle awarią (zawieszeniem komputera?:PP), ale wątpię, ponieważ ktoś by na tym forum powiedział.
- gregory5576
- Kontakt:
reserved pisze:Jak miałeś 190 to nie były Ci one potrzebne.
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2008 15:12 ]
TOMEK pisze:odkurzaczy![]()
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2008 15:19 ]
Misiek997 pisze:A sprawdzałeś oświetlenie przed wyjazdem z zajezdni? Bo to chyba nalezy do obowiązków... tzw OC przed wyjazdem (olej, borygo, oświetlenie itp)...
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2008 15:22 ]
-
Krzysiek_S
Z tą Ostrą dziwna sprawa , ma 26automatów +11 solówek lewarkowych i 46 niskich wozów pojedyńczych. Na wysokie brygady ma obecnie 29 brygad , na niskie 35.Przegubowiec pisze:29-12-2008 • Zmiany rozkładowe od 1.01.2009 opierają się głównie na wpisaniu w rozkład (niekoniecznie przystankowy) obsługi niskopodłogowej. W nowym roku Redutowa i Stalowa w weekendy nie wyślą już na miasto żadnego ikarusa ani kwadrata.
Zasilona nowym taborem Redutowa będzie wysyłać wyłącznie niskopodłogowce na linie: 110 151 189 701 712, natomiast na liniach 136 171 181 190 501 507 520 708 niską podłogą obsłuży wszystkie brygady całodzienne.
Zawieszone zostaje kursowanie redutowych wtyczek na 116 171 i 522.
Woronicza, choć nie wzbogaciła się o nowe autobusy, również rozszerza krąg obsługi niskopodłogowej. Na liniach 709 i 710 w weekendy wszystkie brygady będą niskopodłogowe, a w tygodniu odpowiednio 6 i 4 całki. Wszystkie całki na 189 również będą niskie. Z Ostrobramskiej przejdą trzy dodatki (w tym 2 tylko poranne) na 182, które obsługiwane będą krótkimi ikarusami.
Ostrobramska nieco cofnie się w rozwoju, gdyż nie wyrabia już z obsługą takiej ilości niskich brygad. Wysoka podłoga pojawi się w tygodniu na całodziennych brygadach linii 131 151 i 168. Za to w weekendy wszystkie brygady będą niskie na 162 i 702. Zawieszone zostają wtyczki na 188 i 525.
Kleszczowa, choć otrzymała niskie solówki, zobowiązała się do wykonania większego planu na odcinku taboru wielkopojemnego. Dzięki otrzymanym od Stalowej sztywniakom wszystkie brygady będą niskopodłogowe na liniach: 112 157 172 191 301 703 706 715 i 728, a w weekendy także na 521. Na 733 niskopodłogowe będą wszystkie brygady całodzienne. Zawieszonych zostaje część wtyczek na 184 504 i E-6. Ponadto Kleszczowa dokonuje zaskakującego wskoku na 165 (trzema 15-metrowcami) oraz na 406 (brygady 04 i 06 z Redutowej). Pojawi się także na nowych porannych wtyczkach na 116: D21, D22 i D23 (SU12). Pożegna się za to z linią 129.
Stalowa nie chcąc być gorsza również wykona większy plan niskiej podłogi. W weekendy wszystkie ikarusy zostaną w zajezdni za sprawą pełnej obsługi niskopodłogowej na liniach 127 152 176 410. Wszystkie brygady całodzienne będą niskopodłogowe na liniach 506 723 731 732 734 804, a w weekendy także na 705 i 718. Zawieszone zostają wtyczki na 169, a pojawiają się na 522.
Małe Maniątka zagoszczą na dodatku 152, a w weekendy udadzą się do Nowych Załubic na 734.
Mobilisowi dostała się obsługa linii N58 jednym Jelczem Libero. Nowa linia 222 otrzymała w spadku po Z-2 tę samą obsługę: R6+R7+PKS.
Więc coś tu nie gra, czyżby ponad 11 wozów niskich była niesprawna, a lewarków nie skasuje?
Chyba że będą przerzuty w takiej liczbie, że zdoła obsłużyć i dodatkowe brygady wysokie i będzie mogła skasować lewarki?
Czyżby.. nie było już Ikarusów u mnie? Łojej!Krzysiek_S pisze:Dzięki otrzymanym od Stalowej sztywniakom wszystkie brygady będą niskopodłogowe na liniach: 112 157 172 191 301 703 706 715 i 728, a w weekendy także na 521. Na 733 niskopodłogowe będą wszystkie brygady całodzienne.
nie t żebym coś miał przeciwko ale czy nie jest tak że na podmiejskie lepiej wysyłać solidniejszy tabor bo istnieje mniejsze ryzyko że się popsuje a podmiana będzie dotkliwa?

Szczerze to nie wiem co to jest, a myśląc o komputerach to raczej myślałem o tych obsługujących tablice elektroniczne i kasowniki, o ile są to komputery.Misiek997 pisze:Jak jeździć z awarią ECAS-u? bo wg mnie to poważna awaria....
Ps. Prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego wątku.
Polecam: http://www.zm.org.pl