Metrobusy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 21 lip 2009, 9:38

Jeśli ktoś chce zrobić metrobus z Tarchomina i Nowodworów do metra, w porannym szczycie zamiast 508 i E-4 z E-8, to:
1. takie M musiałoby jeździć co minutę
2. takie M musiałoby mieć maksymalnie tyle przystanków co dawne E-4 (z zamianą Ekspresowej na Konwaliową, o ile na Konwaliowej by się w ogóle zmieściło z racji mnóstwa innych autobusów)
Nigdy nie będzie eMki na Tarchomin/Nowe Potwory z Metra, przecież Ślimak prowadzący z mostu(//Wiaduktu//) ma jeden pas i nie zrobisz tam Buspasu...

Po co się bawić wogóle w te eMki... Nie prościej poprostu dowalić brygad do 190 i po sprawie :-s ? oczywiście i Buspasy porobić na jej trasie... :-s ](*,)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 21 lip 2009, 9:47

Tyle lat sprawdzały się setki wraz z odpowiednimi przyspieszonymi... To musieli zepsuć. A życie wymusiło rozbicie takiego super-częstego E-4 na dwie linie... I teraz co? Kolejne kombinacje. Wiadomo, że to to się tylko w stada będzie zbijać. 2-3 minuty to i jeden cykl świateł potrafi trwać nawet bez korków.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

mariow

Post autor: mariow » 21 lip 2009, 9:52

To miasto to twór żywy i to bardzo. dynamicznie się rozwija, zmieniają sie potrzeby komunikacyjne bo np zachodzą istotne zmiany demograficzne w niektórych dzielnicach - nie da się utrzymać za długo jednego stałego układu.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 21 lip 2009, 10:12

Glonojad pisze:Nie wiem, czy pas dla autobusow na moście Grota powstanie PRZED otwarciem tramwaju na Tarchomin :p
Wogóle nie powstanie. Pan Wojciechowicz blokuje powstanie ile się da, a GDDKiA nie przewiduje robienia bus-pasów na drogach, którymi zarządza.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 lip 2009, 10:12

Adam G. pisze:Rozwiązanie ściągnięte jest przecież żywcem z Berlina, gdzie metrotramy i metrobusy wprowadzono już ładnych parę lat temu i sprawdza się to chyba całkiem nieźle.
:arrow: A, to już widać pierwsze efekty niedawnego szkoleniowego wyjazdu pracowników ZTM do Berlina :D.

Awatar użytkownika
tadeo

Post autor: tadeo » 21 lip 2009, 10:33

MZ pisze:
Adam G. pisze:Rozwiązanie ściągnięte jest przecież żywcem z Berlina, gdzie metrotramy i metrobusy wprowadzono już ładnych parę lat temu i sprawdza się to chyba całkiem nieźle.
:arrow: A, to już widać pierwsze efekty niedawnego szkoleniowego wyjazdu pracowników ZTM do Berlina :D.
Były już kiedyś takie metrobusy w Warszawie (zainteresowani - sięgnijcie do archiwum, nie trzeba było w tej sprawie jechać na wycieczkę do Berlina, to wcale nie ich wymysł).
Nazywały się „169” i „369”.
Metrobusy te kursowały „jeden za drugim” w latach 70-tych XX wieku z Bródna na Wschodni i z Bródna na Wileniak.
.

reserved

Post autor: reserved » 21 lip 2009, 10:48

Glonojad pisze:Ja bym umiejętność czytania ze zrozumieniem do matury trochę potrenował.
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Przeczytałem to ja dobrze, tylko wiem, że będzie...jak zwykle.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 21 lip 2009, 11:12

@TGM
3 minuty cykl sygnalizacji? Chyba zegarek Ci się późni, a Twoja doba ma 36 godzin! :poglowie:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lip 2009, 11:33

1. Moja religijność jest sprawą moją i Boga.
2. Wątek o religii jest na Wolnych Chwilach - spamuj tam.
3. Kropka.

[ Dodano: |21 Lip 2009|, 2009 11:34 ]
MisiekK pisze:
Glonojad pisze:Nie wiem, czy pas dla autobusow na moście Grota powstanie PRZED otwarciem tramwaju na Tarchomin :p
Wogóle nie powstanie. Pan Wojciechowicz blokuje powstanie ile się da, a GDDKiA nie przewiduje robienia bus-pasów na drogach, którymi zarządza.
E, blokuje Zarządzenie swojej własnej szefowej?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Websterek

Post autor: Websterek » 21 lip 2009, 13:20

mariow pisze:To miasto to twór żywy i to bardzo. dynamicznie się rozwija, zmieniają sie potrzeby komunikacyjne bo np zachodzą istotne zmiany demograficzne w niektórych dzielnicach - nie da się utrzymać za długo jednego stałego układu.
Co nie oznacza, że ma powstawać burdel w numeracji linii autobusowych. Zamiast bawić się w zmiany numerków i dodawanie całego alfabetu do numeracji, niech ktoś ruszy pupę i zainteresuje się buspasami na całych trasach tych metrobusów. Co mi z literki M, skoro i tak będzie stało w korku? Czym się wtedy będzie różniło o normalnej linii 1xx / 2xx / 3xx / 4xx / 5xx? Tym, że na papierze będzie miało zajebistą częstotliwość? Skoro i tak utknie i będą dziury.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 21 lip 2009, 14:43

jasiu pisze:dokładnie. Już wystarczy że N01 i N02 wożą muchy...
są odcinki, gdzie obie te linie cieszą się stosunkowo niezłym zainteresowaniem.
noidea

michael112

Post autor: michael112 » 21 lip 2009, 15:11

Mam mieszane odczucia wobec tych metrobusów. Idea utworzenia linii autobusowych częstych jak metro, jak również wprowadzenie buspasów na ich trasy jest zacna. Jednak bez sensu jest wprowadzenie specjalnej numeracji dla nich. Nie było dotąd w warszawie podziału linii według częstotliwości kursów. Przenumerowanie linii stworzy po pierwsze zamęt wśród jej pasażerów, zmuszonych do przystosowania się do nowego oznaczenia, po drugie będzie to też problem dla ludzi zapoznających się z systemem oznaczeń. Wśród metrobusów znajdą się zapewne linie zwykłe i podmiejskie, a być może i przyspieszone. Trzeba będzie wtedy indywidualnie rozpoznawać typ każdej z nich i nietrudno wtedy o pomyłkę. Przenumerowanie to poza tym także koszta. Jeśli ZTM stać na wymianę tablic i naklejek przystankowych (bo rozkłady i tak trzeba będzie), to lepiej niech zadbają o lepszą informację podczas objazdów.
Mam też inną wątpliwość. Nie bardzo jestem zadowolony z możliwych zmian tras wszystkiego, co jeździ wokoło tego metrobusa. Opanujmy się, to tylko autobus! Jeśli zwiększenie częstotliwości jednej linii spowoduje, że dla połowy jej pasażerów dojazd się pogorszy, bo będą się musieli przesiadać, to chyba nie będą oni zadowoleni. Dlatego zalecam głębiej to przemyśleć, a w każdym razie na pewno nie wprowadzać nowej numeracji. Co najwyżej można dodawać symbol "M" albo logo metra przed normalnym numerem linii (np. M190).
Do propozycji metrobusów dodam jeszcze taką:
Znana - Olbrachta - Górczewska - Leszno - Solidarności - Marszałkowska - Waryńskiego - Trasa Łazienkowska - Ostrobramska - Rodziewiczówny - Os. Ostrobramska (kosztem linii 520 i 522)
Daje to silną linię zwykłą, potrzebną na Trasie Łazienkowskiej, która po pierwsze obsłuży przystanki, które przez brak przyśpiechów nie miały dobrej komunikacji, po drugie pozwoli odprzystankowić linie przyspieszone. Poza tym, mamy dobre połączenie Znanej z centrum. Mam tylko obawę, czy Górczewska zniesie 2 metrobusy?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lip 2009, 15:24

A co na Marysin? A poza tym - zdajesz sobie sprawę, że Metrobus to linia "zwykła"?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 21 lip 2009, 18:17

Glonojad pisze:
Andrzej pisze: Brawo za głos rozsądku.
Sama idea linii autobusowych częstszych niż inne linie autobusowe może być, ale po co dalsze zaśmiecanie literkami - jeszcze w miarę jednolitego i klarownego systemu numeracji linii??
Chryste... nie chodzi tylko o częstotliwość kursowania !!!
Wiem, ale sam wyżej piszesz, że metrobus to niejako linia zwykła. Powtórzę, sama idea ok, bo zwiększa przywileje dla komunikacji miejskiej na stołecznych ulicach, ale dodatkowych oznaczeń moim zdaniem nie trzeba.
Żeby podkreślić ich szczególny charakter, ich numery prawdopodobnie będą poprzedzone literą M. Muszą mieć prostą trasę, nie dublować na długim odcinku tramwajów ani kolei, a co najważniejsze bardzo często kursować.
ZTM od dawna robi podobne kroki w stosunku do bardzo wielu linii i nazw im nie zmienia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 lip 2009, 19:21

Nie, nie piszę. Piszę, że to linia zatrzymująca się na każdym przystanku, ale z tymi przystankami umiejscowionymi rozsądnie (nie rozumiem tłumaczenia, że czarnuch ma stawać przy każdym śmietniku bo "od szybkiej jazdy są pięćsetki" - zwyklasom też można zrobić optymalizację zatrzymań!). Poza tym jest cała masa dodatkowych warunków które opisałem - wydzielone trasy, wysokiej jakości tabor, odpowiednia infrastruktura przystankowa. Teoretycznie zwykła linia może to mieć - a metrobus by to mieć musiał, na całej trasie.

ODPOWIEDZ