Funkcjonowanie metra a możliwość podania rozkładu minutowego

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 maja 2010, 15:18

Wolfchen pisze:Z tym nie polemizuję. Ale rozkład minutowy rano i wieczorem w DP, cały dzień w DS chyba nie jest tak niemożliwy? 8-(
Zwłaszcza, że "dałosię" zrobić minutowy rozkład jazdy dla kursów nocnych...
"Dałosie", tylko jeszcze ktoś powinien wyciągać konsekwencje służbowe w przypadku maszynistów, którzy ten rozkład mają gdzieś. Widziałem już nocny kurs, który przyjechał sobie +4...
noidea

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 maja 2010, 17:44

Oho, minutowy rozkład jazdy metra znikł...
PRZEPRASZAMY, Z POWODÓW NIEZALEŻNYCH OD NAS NINIEJSZY DZIAŁ OD GODZ. 22.00 DN. 02.05.2010 ZOSTAJE ZAMKNIĘTY DO ODWOŁANIA.
Nie, ta firma niczym się nie różni od kolei... ](*,)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Rosa

Post autor: Rosa » 03 maja 2010, 17:49

Hehe, przestraszyli sie że ktos ich zacznie kontrolowac :)
Uzasadnieniem zapewne będzie to, że rozkład jest tajny aby terroryści nie wiedzieli w który sklad mozna uderzyć.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 maja 2010, 17:56

Buahahahaha :) To jakaś absolutna paranoja! Dziwne, że lokalizacja STP jest jawna, skoro całe Metro to taka wielka tajemnica 8-(
noidea

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 maja 2010, 22:18

MichalJ pisze:Czy to znaczy,ze ostatni kurs też jest przed czasem?
nie, bynajmniej nic takiego nie wynika z tego, co napisałem. Czasem odbywają się wręcz później.
Rosa pisze:Ale skoro jeden pociąg przyjechał 7 minut przed czasem to znaczy że metro nie bylo punktualne a pasażerowie musieli dłużej czekac na pociąg, nie ten ale następny lub jeszcze późniejszy. Przecież metro nie dolozylo łaskawie nastepnego obiegu aby zachowac częstotliwośc tylko po prostu gdzies, kiedyś odstęp musial byc większy od zakładanego wcześniej. Gdzie tu korzyśc dla pasażera?
nie martw się, nikt nie musiał dłużej czekać. Odjazdy można regulować na stacjach końcowych.
Wolfchen pisze:Czy powieszenie orientacyjnego, minutowego rozkładu jazdy spowodowałoby brak możliwości zagęszczenia kursów?
oczywiście, że nie - tylko litanię Twoich postów, że nie można polegać na orientacyjnym rozkładzie i że komuś uciekł pociąg / autobus.

I jeszcze raz powtórzę: ZTM nie wymaga od Metra rozkładu minutowego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 maja 2010, 22:33

MeWa pisze:
MichalJ pisze:Czy to znaczy,ze ostatni kurs też jest przed czasem?
nie, bynajmniej nic takiego nie wynika z tego, co napisałem. Czasem odbywają się wręcz później.
Jeśli poprzedzające kursy są wykonywane z przyspieszeniem, to, żeby ostatni kurs był zgodnie z rozkładem ze wszystkich stacji, da się zrobić tylko na dwa sposoby:
1. Dodając ponadplanowy kurs. Nikt za darmo nie pojedzie. Odpada.
2. Robiąc przed ostatnim kursem większą przerwę. Wiesz, gdzie mam takie jeżdżenie?
I jeszcze raz powtórzę: ZTM nie wymaga od Metra rozkładu minutowego
A my byśmy chcieli, żeby wymagało. Wolno nam...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 maja 2010, 22:55

MichalJ pisze:Jeśli poprzedzające kursy są wykonywane z przyspieszeniem, to, żeby ostatni kurs był zgodnie z rozkładem ze wszystkich stacji, da się zrobić tylko na dwa sposoby:
1. Dodając ponadplanowy kurs. Nikt za darmo nie pojedzie. Odpada.
2. Robiąc przed ostatnim kursem większą przerwę. Wiesz, gdzie mam takie jeżdżenie?
Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeszcze raz powtórzę: odjazdy można regulować na stacjach końcowych. I nie jest to takie proste, że jak do przodu, to wszystko jest do przodu - cała rzecz polega na tym, że odchyłki bywają w obie strony.
MichalJ pisze:A my byśmy chcieli, żeby wymagało. Wolno nam...
oczywiście, ale rozczaruję Cię: pasażerom przeszkadza przede wszystkim, że jest za jasno / za ciemno w wagonie, za bardzo / za mało wieje, że pociągi są zbyt krótkie itp.
Adam G. pisze:Widziałem już nocny kurs, który przyjechał sobie +4...
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebys ZTm, czy chociaż dyspozytora ruchu.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 maja 2010, 23:25

MeWa pisze:Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeszcze raz powtórzę: odjazdy można regulować na stacjach końcowych.
Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeśli jedzie się np. przedostatnim kursem szybciej niż zapisano w w rozkładzie, to NIE DA SIĘ uzyskać równocześnie zgodnego z rozkładem odstępu między tym kursem a ostatnim na wszystkich stacjach oraz zgodnego z podanym pasażerom czasu odjazdu ostatniego kursu ze wszystkich stacji.

ALBO ostatni kurs też będzie z Natolina 5 minut przed czasem, ALBO odstęp od przedostatniego kursu będzie wydłużony o te 5 minut.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 maja 2010, 23:43

Im bliżej końca dnia tym zazwyczaj minimalizuje się ewentualne odstępstwa (przez co, z uwagi na np. późne zjazdy, zdarza się, że ostatnie pociągi są nieco zagęszczone, czasem się też opóźnia niektóre kursy), przez co odstępy względem ostatniego kursu nie pociągają za sobą odczuwalnego wydłużenia czasu oczekiwania. I w żadnym razie to nie jest tak, że sytuacja jest constans.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2013, 16:24

Czyżby jednak cięcia budżetowe miały i pozytywne strony?

Czy na stacjach i w internecie pasażerowie będą mieć dostęp do szczegółowego rozkładu jazdy metra co do minuty? - Jeszcze dziś wystąpimy o takie rozwiązanie do dyrekcji Metra. Konkretne godziny odjazdów były podane wtedy, gdy metro jeździ najrzadziej, czyli np. wieczorem - zapowiada rzecznik ZTM Igor Krajnow. Dokładne rozkłady od lat obowiązują przez cały dzień dla tramwajów, autobusów, kolei, a w metrze - nocą.
za:
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... miany.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lut 2013, 16:40

Pożyjemy, zobaczymy. Na razie to raczej gadanina, nic realny efekt. ZTCW Metro nie dostało żadnego wystąpienia, już pomijając nawet to, że ZTM wczoraj powysyłał informacje o rozkładach do dziennikarzy, a dopiero dzisiaj rozkłady dostało Metro.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 09 lut 2013, 21:16

Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 lut 2013, 21:19

Wiliam pisze:Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Czyli metro jeżdżące co 7-9 minut jest na tyle częste, że nie ma potrzeby podawania dokładnych godzin odjazdu? Kilkuminutowy rozrzut to wystarczająco, żeby nie dało się sensownie zaplanować przesiadki, bądź podjąć decyzji o tym, gdzie z metra wysiąść i jak jechać dalej.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 lut 2013, 21:46

Wiliam pisze:Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Czy nie warto podawać rozkładu autobusu co 20/20/20, bo alternatywa ma 30/30/30?
Żaden argument.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 09 lut 2013, 21:48

Szeregowy_Równoległy pisze:
Czyli metro jeżdżące co 7-9 minut jest na tyle częste, że nie ma potrzeby podawania dokładnych godzin odjazdu? Kilkuminutowy rozrzut to wystarczająco, żeby nie dało się sensownie zaplanować przesiadki, bądź podjąć decyzji o tym, gdzie z metra wysiąść i jak jechać dalej.
Słowo klucz - metro.

Niech i będzie w rozkładzie "Metro kursuje raz dziennie" - z racji bycia metrem taka wiadomość jest wystarczająca. Przyjedzie, na pewno, kiedyś. Nie to co te śmierdzące i rozklekotane autobusy oraz wykolejające się tramwaje.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

ODPOWIEDZ