"Dałosie", tylko jeszcze ktoś powinien wyciągać konsekwencje służbowe w przypadku maszynistów, którzy ten rozkład mają gdzieś. Widziałem już nocny kurs, który przyjechał sobie +4...Wolfchen pisze:Z tym nie polemizuję. Ale rozkład minutowy rano i wieczorem w DP, cały dzień w DS chyba nie jest tak niemożliwy?![]()
Zwłaszcza, że "dałosię" zrobić minutowy rozkład jazdy dla kursów nocnych...
Funkcjonowanie metra a moĹźliwoĹÄ podania rozkĹadu minutowego
Moderator: JacekM
noidea
Oho, minutowy rozkład jazdy metra znikł...
 ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Nie, ta firma niczym się nie różni od kolei...PRZEPRASZAMY, Z POWODÓW NIEZALEŻNYCH OD NAS NINIEJSZY DZIAŁ OD GODZ. 22.00 DN. 02.05.2010 ZOSTAJE ZAMKNIĘTY DO ODWOŁANIA.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
nie, bynajmniej nic takiego nie wynika z tego, co napisałem. Czasem odbywają się wręcz później.MichalJ pisze:Czy to znaczy,ze ostatni kurs też jest przed czasem?
nie martw się, nikt nie musiał dłużej czekać. Odjazdy można regulować na stacjach końcowych.Rosa pisze:Ale skoro jeden pociąg przyjechał 7 minut przed czasem to znaczy że metro nie bylo punktualne a pasażerowie musieli dłużej czekac na pociąg, nie ten ale następny lub jeszcze późniejszy. Przecież metro nie dolozylo łaskawie nastepnego obiegu aby zachowac częstotliwośc tylko po prostu gdzies, kiedyś odstęp musial byc większy od zakładanego wcześniej. Gdzie tu korzyśc dla pasażera?
oczywiście, że nie - tylko litanię Twoich postów, że nie można polegać na orientacyjnym rozkładzie i że komuś uciekł pociąg / autobus.Wolfchen pisze:Czy powieszenie orientacyjnego, minutowego rozkładu jazdy spowodowałoby brak możliwości zagęszczenia kursów?
I jeszcze raz powtórzę: ZTM nie wymaga od Metra rozkładu minutowego.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Jeśli poprzedzające kursy są wykonywane z przyspieszeniem, to, żeby ostatni kurs był zgodnie z rozkładem ze wszystkich stacji, da się zrobić tylko na dwa sposoby:MeWa pisze:nie, bynajmniej nic takiego nie wynika z tego, co napisałem. Czasem odbywają się wręcz później.MichalJ pisze:Czy to znaczy,ze ostatni kurs też jest przed czasem?
1. Dodając ponadplanowy kurs. Nikt za darmo nie pojedzie. Odpada.
2. Robiąc przed ostatnim kursem większą przerwę. Wiesz, gdzie mam takie jeżdżenie?
A my byśmy chcieli, żeby wymagało. Wolno nam...I jeszcze raz powtórzę: ZTM nie wymaga od Metra rozkładu minutowego
- MeWa
- Cukiereczek
Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeszcze raz powtórzę: odjazdy można regulować na stacjach końcowych. I nie jest to takie proste, że jak do przodu, to wszystko jest do przodu - cała rzecz polega na tym, że odchyłki bywają w obie strony.MichalJ pisze:Jeśli poprzedzające kursy są wykonywane z przyspieszeniem, to, żeby ostatni kurs był zgodnie z rozkładem ze wszystkich stacji, da się zrobić tylko na dwa sposoby:
1. Dodając ponadplanowy kurs. Nikt za darmo nie pojedzie. Odpada.
2. Robiąc przed ostatnim kursem większą przerwę. Wiesz, gdzie mam takie jeżdżenie?
oczywiście, ale rozczaruję Cię: pasażerom przeszkadza przede wszystkim, że jest za jasno / za ciemno w wagonie, za bardzo / za mało wieje, że pociągi są zbyt krótkie itp.MichalJ pisze:A my byśmy chcieli, żeby wymagało. Wolno nam...
Nic nie stoi na przeszkodzie, żebys ZTm, czy chociaż dyspozytora ruchu.Adam G. pisze:Widziałem już nocny kurs, który przyjechał sobie +4...
Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeśli jedzie się np. przedostatnim kursem szybciej niż zapisano w w rozkładzie, to NIE DA SIĘ uzyskać równocześnie zgodnego z rozkładem odstępu między tym kursem a ostatnim na wszystkich stacjach oraz zgodnego z podanym pasażerom czasu odjazdu ostatniego kursu ze wszystkich stacji.MeWa pisze:Nie wiem, czy piszę po polsku, ale jeszcze raz powtórzę: odjazdy można regulować na stacjach końcowych.
ALBO ostatni kurs też będzie z Natolina 5 minut przed czasem, ALBO odstęp od przedostatniego kursu będzie wydłużony o te 5 minut.
- MeWa
- Cukiereczek
Im bliżej końca dnia tym zazwyczaj minimalizuje się ewentualne odstępstwa (przez co, z uwagi na np. późne zjazdy, zdarza się, że ostatnie pociągi są nieco zagęszczone, czasem się też opóźnia niektóre kursy), przez co odstępy względem ostatniego kursu nie pociągają za sobą odczuwalnego wydłużenia czasu oczekiwania. I w żadnym razie to nie jest tak, że sytuacja jest constans.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czyżby jednak cięcia budżetowe miały i pozytywne strony?
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... miany.html
za:Czy na stacjach i w internecie pasażerowie będą mieć dostęp do szczegółowego rozkładu jazdy metra co do minuty? - Jeszcze dziś wystąpimy o takie rozwiązanie do dyrekcji Metra. Konkretne godziny odjazdów były podane wtedy, gdy metro jeździ najrzadziej, czyli np. wieczorem - zapowiada rzecznik ZTM Igor Krajnow. Dokładne rozkłady od lat obowiązują przez cały dzień dla tramwajów, autobusów, kolei, a w metrze - nocą.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... miany.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Pożyjemy, zobaczymy. Na razie to raczej gadanina, nic realny efekt. ZTCW Metro nie dostało żadnego wystąpienia, już pomijając nawet to, że ZTM wczoraj powysyłał informacje o rozkładach do dziennikarzy, a dopiero dzisiaj rozkłady dostało Metro.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Czyli metro jeżdżące co 7-9 minut jest na tyle częste, że nie ma potrzeby podawania dokładnych godzin odjazdu? Kilkuminutowy rozrzut to wystarczająco, żeby nie dało się sensownie zaplanować przesiadki, bądź podjąć decyzji o tym, gdzie z metra wysiąść i jak jechać dalej.Wiliam pisze:Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Czy nie warto podawać rozkładu autobusu co 20/20/20, bo alternatywa ma 30/30/30?Wiliam pisze:Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Żaden argument.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Słowo klucz - metro.Szeregowy_Równoległy pisze:Czyli metro jeżdżące co 7-9 minut jest na tyle częste, że nie ma potrzeby podawania dokładnych godzin odjazdu? Kilkuminutowy rozrzut to wystarczająco, żeby nie dało się sensownie zaplanować przesiadki, bądź podjąć decyzji o tym, gdzie z metra wysiąść i jak jechać dalej.Wiliam pisze:Dopóki częstotliwość jest większa niż alternatywnych środków transportu to według mnie to jest bez sensu.
Niech i będzie w rozkładzie "Metro kursuje raz dziennie" - z racji bycia metrem taka wiadomość jest wystarczająca. Przyjedzie, na pewno, kiedyś. Nie to co te śmierdzące i rozklekotane autobusy oraz wykolejające się tramwaje.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11