Poza tym podstawę musisz napisać, a jeśli masz jeszcze chęci na rozszerzoną to trzeba się pomęczyć.pawcio pisze:Tylko wówczas po podstawowej nie będzie możliwości wycofania się z rozszerzonej. A taki chyba był zamysł systemu.
Egzaminy...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Solaris U10
- Solaris U10
GratulujęGrzesiek pisze:Tymczasem, kiedy wszyscy zajmowali się angielskim, ja wygadałem prezentację z polskiego na 19/20 punktów
Pisałeś sobie prezentację, czy tylko to, co trzeba było zdać poloniście i poszedłeś "na wariata"?
Jeden test. Najpewniej na tej samej sali, co wszyscy inni, o ile się pomieszcząreserved pisze:A czy jak się piszę np. historię rozszerzoną to też trzeba najpierw napisać podstawę a potem rozszerzenie czy to już tylko jeden jest test?
Średnie wykształcenie posiadasz kończąc szkołę średnią. Matura jest natomiast egzaminem zewnętrznym, który nie jest brany pod uwagę do oceny wykształcenia - to po prostu jest przepustka na studia.pawcio pisze:A nie ma się wówczas niepełnego średniego tak jak absolutorium bez obrony nie daje pełnego wykształcenia wyższego?
Jedyną szkołą, gdzie egzamin zewnętrzny ma wpływ na posiadane wykształcenie jest technikum.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Napisałem i z pamięci pocisnąłemWolfchen pisze:GratulujęGrzesiek pisze:Tymczasem, kiedy wszyscy zajmowali się angielskim, ja wygadałem prezentację z polskiego na 19/20 punktów
Pisałeś sobie prezentację, czy tylko to, co trzeba było zdać poloniście i poszedłeś "na wariata"?
Dziś WOS, na rozszerzeniu wypracowanie o 20. rocznicy transformacji, a ja wczoraj włączyłem sobie dokument o Balcerowiczu

Ja postawiłem rok temu na jedną kartę, bibliografię opracowałem na podstawie książek, które znam na pamięć niemalże (za wyjątkiem jednej lektury, którą dodałem dla pozycji)... I opłaciło mi się, bo cała matura ustna zajęła mi niecałą godzinę (w tym 20 minut na zreferowanie i rozmowę)Grzesiek pisze:Napisałem i z pamięci pocisnąłem
Łatwiutkie. Rok temu było o systemie szkolnictwa.Grzesiek pisze:Dziś WOS, na rozszerzeniu wypracowanie o 20. rocznicy transformacji, a ja wczoraj włączyłem sobie dokument o Balcerowiczu
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Bo dziś tak zrobili, że część druga była łatwiutka, za to część pierwsza to bez wątpienia najtrudniejsze zadania od 2006 roku.Wolfchen pisze:Łatwiutkie. Rok temu było o systemie szkolnictwa.Grzesiek pisze:Dziś WOS, na rozszerzeniu wypracowanie o 20. rocznicy transformacji, a ja wczoraj włączyłem sobie dokument o Balcerowiczu
noidea
Stara matura była trochę na innych zasadach. No i kiedyś matura nie była przecież bezpośrednią przepustką na studia jak jest teraz. To nie był do końca egzamin zewnętrzny, ponieważ oceniany był w szkole. Tak więc może kiedyś było inaczej - w każdym razie mi też się coś kojarzy, że jeśli ktoś nie miał matury, to miał średnie "niepełne" czy jakoś tak. Ale nie wiem, czy to się oficjalnie gdzieś zaznaczało.Wolfchen pisze:Średnie wykształcenie posiadasz kończąc szkołę średnią. Matura jest natomiast egzaminem zewnętrznym, który nie jest brany pod uwagę do oceny wykształcenia - to po prostu jest przepustka na studia.
- Solaris U10
Tylko, że ja swoje świadectwo ukończenia szkoły średniej bodaj odebrałem w czerwcu podczas Mundialu w Korei. Już po maturze. Wcześniej przed samym egzaminem podpisywałem tylko zgodę, że chcę przystąpić do matury w mojej szkole. I kompletnie nie pamiętam, żebym odbierał drugi papier z wynikami matury. Chociaż może odbierałem, wiadomo, że nie można wszystkiego pamiętać. Teraz są to na pewno dwa osobne, bo świadectwo daje Wam szkoła, a wyniki matury pochodzą z komisji egzaminacyjnej.