Szalony Wózkowicz jechał Swingiem: bardzo mi się podoba
Szalony Wózkowicz, niepełnosprawny który bezlitośnie wytyka bariery przeszkadzające osobom na wózkach w korzystaniu z komunikacji, jechał nowym tramwajem Swing. I nie ma zastrzeżeń. Zobacz wideo.
Szalony Wózkowicz walczył już o rampy w metrze umożliwiające swobodne wjechanie na wózku inwalidzkim do wagonu, wytykał że przejścia pod rondami w Al. Jerozolimskich nie są przystosowane dla pieszych. Tym razem jednak nie krytykuje, a chwali. W sobotę Szalony Wózkowicz jechał nowy tramwajem Swing. Wrażenia z przejażdżki umieścił na swojej stronie.
Nowoczesna sylwetka, bardzo miłe i przestronne wnętrze, dobrze widoczne wyświetlacze, klimatyzacja, monitoring, ale co najważniejsze niskopodłogowy tramwaj z automatycznie wysuwaną rampą - to pierwsze spostrzeżenia. Przy dokładniejszym obejrzeniu zwróciłem uwagę na nisko, dobrze umieszczone przyciski na drzwiach i obok miejsca dla wózkowicza, długi pas bezpieczeństwa obejmujący nawet 'dużego' pasażera na wózku akumulatorowym, wysuwanie rampy przy zamkniętych drzwiach (w poprzednim modelu rozpędzone panie w gonitwie do fotela wskakiwały na zamykającą się klapę i ją blokowały )
Bardzo spodobał mi się ten nowy nabytek Warszawy. I jest mi bardzo miło, że mogłem wyruszyć nim w inauguracyjny kurs po mieście. Dziękuję ZTM i Dyrekcji Tramwajów Warszawskich.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... odoba.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9