Porządki na południu (117, 519)

Moderator: Wiliam

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 04 mar 2011, 14:31

MichalJ pisze:Złośliwie jak złośliwie, ale przy pierwszej próbie likwidacji 522 miało być 131 do Wilanowa...
Tak, też mi tak odpisali, jak wysłałem pismo o nielikwidację 522.
A teraz zabrali 422 i nic wzamian...

Też zaczynam podejrzewać o złośliwe traktowanie przez ZTM niektórych dzielnic. Szczególnie tych pozbawionych transportu szynowego. Podczas gdy niektóre inne dzielnice są traktowane priorytetowo. A moim zdaniem jakość komunikacji zbiorowej nie powinna być funkcją miejsca zamieszkania. Miasto jest jedno, i oferta wszędzie powinna być jednolita *)

*) mówię o obszarach porównywalnych ludnościowo i urbanistycznie.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 04 mar 2011, 14:34

Piottr pisze:
MichalJ pisze:Złośliwie jak złośliwie, ale przy pierwszej próbie likwidacji 522 miało być 131 do Wilanowa...
Tak, też mi tak odpisali, jak wysłałem pismo o nielikwidację 522.

Też zaczynam podejrzewać o złośliwe traktowanie przez ZTM niektórych dzielnic. Szczególnie tych pozbawionych transportu szynowego. Podczas gdy niektóre inne dzielnice są traktowane priorytetowo. A moim zdaniem jakość komunikacji zbiorowej nie powinna być funkcją miejsca zamieszkania. Miasto jest jedno, i oferta wszędzie powinna być jednolita *)

*) mówię o obszarach porównywalnych ludnościowo i urbanistycznie.
Była propozycja 131 do Wilanowa co 5/10/10 i likwidacja 522. Sam byleś przeciwny temu. Więc do kogo teraz pretensje.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 mar 2011, 15:34

Odmowa władz Wilanowa spowodowała, że ZTM porządnie pomierzył wykorzystanie 522 na Wiertniczej. I wyszło, że pustawo. 131 byłoby prezentem (czasem klarowność układu komunikacyjnego obejmuje takie koszty) - jak ktoś nie bierze takich prezentów, drugi raz mogą mu już proponować. I naprawdę nie ma tu złośliwości - jeżeli jedna koncepcja zostaje odrzucona, robi się kolejną. Nie zawsze da się pozmieniać tylko niektóre elementy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 04 mar 2011, 17:00

Kobieta wyrazila niezadowolenie z wycofania polaczenia realizowanego przez 301. Ma do tego prawo, ja nie moge zrozumiec dlaczego w tak chamski i ordynarny sposob jest traktowana.

Niestety nikt nie potrafi udowodnic ze wiekszosc zyska kosztem mniejszosci.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 mar 2011, 17:33

Bastian pisze:Odmowa władz Wilanowa spowodowała, że ZTM porządnie pomierzył wykorzystanie 522 na Wiertniczej. I wyszło, że pustawo.
522 czy już 422? :)

man1956

Post autor: man1956 » 04 mar 2011, 17:39

Sposób dyskusji na forach internetowych, z uwagi na anonimowość wypowiadających się, niestety często odbiega od przyzwoitości. Zamiast rzeczowych argumentów pojawiają się niepotrzebne emocje.

Pani Dorota Wyżyńska - nota bene szefowa Działu Kultury w Gazecie Stołecznej - miała prawo wyrazić swoje zdanie na temat likwidacji linii 301. Zmiana ta poruszyła szczególnie wielu internautów i czytelników, co świadczy o tym, że linia ta nie była tak pustawa jak niektórzy sugerowali.

Jej poprzednie wcielenie (lata 2005 - 2007), kiedy kursowała na trasie Okęcie - Wiatraczna było jednym z najlepszych pomysłów ówczesnego kierownictwa ZTM. Dowodziły tego głosy na ówczenym forum ZTM-u, gdzie już w 2005 roku dopominano się o ucałodziennienie 301.

Zmiany w październiku 2007 nie przyniosły spodziewanego ucałodziennienia, tylko - wymyślony w ostatniej chwili - pomysł skrócenia 301 do Torwaru. Nie było to dobre rozwiązanie, czego dowodziły pustki na Czerniakowskiej.

Obecna zamiana w 141 jest, mimo moich poczatkowych zastrzeżeń, jednym z najlepszych pomysłów ZTM-u jeśli idzie o porządki na południu. A patrząc z osobistej perspektywy - spełnieniem wszystkich postulatów, jakie w kwietniu ubiegłego roku skierowałem w pismie do Dyrektora Andrzeja Frankowa (poprawa częstotliwości w szczycie, mikroszczyt w stronę Okęcia, zmiana krańca przy Torwarze, więcej wozów niskopodłogowych i wielkopojemnych).

Sam na tym forum protestowałem początkowo przeciwko zabraniu 301 z Gagarina, ale - po kilku dniach funkcjonowania 141 - stwierdzam, że mimo wszystko przyniosło to więcej korzyści niż szkód. Trasa przez Dolną, mimo korków, jest rozkładowo (i w realu) o 5 min. szybsza niż przez Al. Niepodległości, Rakowiecką i Spacerową. Te 5 min. rekompensuje dłuższy czas dojścia z Gagarina na Chełmską do przystanku. Wozy jeżdżą częściej i jak na razie bardziej punktualnie, a zamiast starych krótkich Ikarusów podjeżdżają nowe przegubowe Solarisy. Tak więc, generalnie, więcej jest plusów niż minusów. Temu, kto w ZTM wymyślił i przeforsował pomysł z nowym wcieleniem 141 przekazuję słowa uznania.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 04 mar 2011, 17:57

Dziękuję.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 mar 2011, 18:00

W ogóle dopiero teraz zdałem sobie sprawę, ile się traci na skręcie z Goworka do Rakowieckiej... Normalnie jeżdżę w prawo, a potestowałem trochę linie skręcające w lewo i rekord to było czwarte zielone dopiero...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 mar 2011, 18:14

MichalJ pisze:
Bastian pisze:Odmowa władz Wilanowa spowodowała, że ZTM porządnie pomierzył wykorzystanie 522 na Wiertniczej. I wyszło, że pustawo.
522 czy już 422? :)
522. Kiedy proponowano Wilanowowi, nie było jeszcze 422 przecież.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 mar 2011, 18:22

No ale jest do pomyślenia, że te pomiary zrobiono później, skoro wtedy jednak 522 nie skasowano do zera, a zmieniono na 422.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 mar 2011, 18:27

Wciąż zapominasz o naczyniach połączonych. Wtedy nie było wozów na podbicie 520 w DS. Jana Olbrachta co 20 minut?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 04 mar 2011, 19:53

Piottr pisze:Tak, też mi tak odpisali, jak wysłałem pismo o nielikwidację 522.
Czyli, w pewnym sensie, sam uwaliłes komunikację w swojej dzielnicy. Wyświadczyłeś niedźwiadzią przysługę. =;

[ Dodano: |4 Mar 2011|, 2011 20:12 ]
W sumie wyszło najlepiej. 180 dopełnione na końcówce, wczesniej była poprawa podazy na tej linii. Wydaje się, że udało się znaleźć rozwiązanie korzystniejsze.

osa

Post autor: osa » 04 mar 2011, 20:45

geograf_OSU pisze:Kobieta wyrazila niezadowolenie z wycofania polaczenia realizowanego przez 301. Ma do tego prawo, ja nie moge zrozumiec dlaczego w tak chamski i ordynarny sposob jest traktowana.
Pierwszy błąd Doroty polegał na tym, że zasugerowała, że w drodze z Dolnego na Górny Mokotów jej syn jest skazany na jakieś mgławicowe przesiadki na pl. Konstytucji. Drugi - i to jest chyba nawet ważniejsze - że o problemach swojego syna w ogóle napisała. Wygląda to na załatwianie prywatnych spraw na łamach, co od razu wychwyciła część internautów i zaczął się cały jazgot. Ostrzegałem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 05 mar 2011, 3:12

osa pisze:Drugi - i to jest chyba nawet ważniejsze - że o problemach swojego syna w ogóle napisała. Wygląda to na załatwianie prywatnych spraw na łamach
Owszem. Wyglądało to jak paszkwil z Informatora Ochoty (gdzie nb. ważne funkcje pełni opisywana przez Ciebie niedawno radna Rojek :term:), a nie poważny artykuł w poważnej gazecie...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Walas

Post autor: Walas » 05 mar 2011, 9:32

A z jakiej to okazji widziałem wczoraj zestaw 4x141 jakoś ok.17:45 przy dawnej zajezdni R-9 Chełmska->Witolin :?: Aż takie korki są na trasie?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

ODPOWIEDZ