Kolej w aglomeracji warszawskiej
Moderator: JacekM
Będzie miało sens, przy P&R i sensownym rozkładzie (każde S9 dojeżdżające do Zegrza, a nie rzut monetą czy dojedzie, czy skończy w Legionowie).

Nie ma tematu "Podwarszawskie stacje i przystanki kolejowe" więc zaryzykuję ten post tutaj. Na głównej stacji w Legionowie pojawiły się malutkie grodzenia w kształcie kwadratu, po dwie sztuki na peron. Za ogrodzeniem robotnicy wykopali solidną dziurę, człowiek spokojnie w niej się zmieści na stojąco. W niezarobionej dziurze widać niebieskie peszele. W zarobionej szalunek pod fundament, dosyć duży. Jak na moje, to będą w końcu montować informację pasażerską. Mam nadzieję, że nie zapomną o zamontowaniu takich wyświetlaczy też w tunelu. Spora grupa sporadycznych pasażerów ma problem z określeniem peronu na który powinni się udać, teraz ich życie ma szanse stać się łatwiejsze.
Swoją drogą, to dosyć długo zwlekali z tym montażem. Remont peronów zakończył się 6 lat temu.
Swoją drogą, to dosyć długo zwlekali z tym montażem. Remont peronów zakończył się 6 lat temu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Warunkiem montazu takich tablic nie jest wszak remont peronu, lecz istnienie systemu, z którego można pobrać dane.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To rozumie się samo przez się, ale zarówno infopasażer skądś te dane czerpie, jak i automat zapowiadający pociągi. Iwona jest krótko, więc byliby usprawiedliwieni gdyby nie ten infopasażer. On na pewno był już (niecałe) 5 lat temu. Wobec powyższego nie czuję się przekonany, że to kwestia braku odpowiedniego systemu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Infopasażer twierdzi, że z wklepywania przez dyżurnych. Tak czy siak, nawet zbudowanie przystawki między sytemem infopasażera a przystankowym to jest jakiś tam wysiłek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Infopasażer odświeżający się co 20 minut... Jakieś powody pewnie są. Chyba nie generują stron www co 20 minut 
ŁK
Pewnie te Same Święte Powody, Dla Których Nie Można Kupić Biletu Między 23 a 1.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
http://ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1667&c=100&l=1ZTM pisze:Od niedzieli, 12 czerwca, na linię legionowską wraca podstawowy rozkład jazdy. W związku z tym przestanie obowiązywać wprowadzone na czas remontu torów wzajemne honorowanie biletów.
Zakończyła się pierwsza cześć remontu torów na kolejowym moście Gdańskim. Od 12 czerwca pociągi ponownie pojadą nim po dwóch torach. Składy SKM linii S9 oraz Kolei Mazowieckich R9 i R90 kursować będą według podstawowego rozkładu jazdy, obowiązującego przed remontem. Pozostałe linie - S1, S2 i S3 - będą kursować wg rozkładu podstawowego, z niewielkimi zmianami dotyczącymi pojedynczych pociągów.
Wyremontowano przepusty drogowe i piesze pod torami, ale wydaje mi się że południowych torów na moście nie ruszano - ani tego, co pod mostem. Dlaczego więc teraz, po roku dłubania, otwierają dwa tory zamiast pójść za ciosem i zrobić wszystko? W ogóle, w Rynku Kolejowym kiedyś pisali, że ten remont potrwa do września. Dlaczego w notatce nie ma nic o Trasie Świętokrzyskiej?
PLK miała wyremontować oba tory, a zrobili tylko jeden. Z tym tempem kolejarskiej pracy obawiam się remontu linii średnicowej...
Jaka jest w końcu sytuacja? Tor wczoraj wyglądał na gotowy do jazdy, ale od Gdańskiej stoi D1. Rozkład napisany jest dla ruchu dwutorowego, wczoraj jazda tylko jednym torem, po dwójce.
Dzisiaj również. 
Radom 9:06 ze wschodniego juz drugi (albo i wiecej) dzien jest opóźniony na starcie co najmniej 10 minut. Co sie dzieje???
ŁK
Sytuacja na moście kolejowym przy Cytadeli dzisiaj również bez zmian.
Generalnie 91102 8:35 ze Sluzewca stał tam jeszcze o 9:50, skarzysko w Piasexznie - to pewnie przyczyna. Wszystko miało w infopasazerze start zaplanowany na właśnie 9:50, ale pewnie to przypadek i ruszyło pozniej. Zobaczymy rano.Łukasz pisze:Radom 9:06 ze wschodniego juz drugi (albo i wiecej) dzien jest opóźniony na starcie co najmniej 10 minut. Co sie dzieje???
ŁK