Mapa komunikacji miejskiej

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 wrz 2009, 10:42

florekf pisze:
Teokryt pisze:Mam pytanie odnośnie mapy - w jakiej ona jest skali?
W takiej jakiej sobie ją wydrukujesz. Ta mapa nie ma jednej skal. Ma ich tyle ile monitorów (i ich rozmiarów) i ile wydruków. Oczywiście chałupniczymi metodami można taką mapę wydrukować w żądanej skali.
Nie do końca. Ta mapa ma pewną skalę, wyrażoną w pikselach na kilometr w terenie. Z tym, że nie pamiętam już jaka to była wartość.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 03 wrz 2009, 11:00

florekf pisze:Ale musiałeś sie posłużyć inną mapą
Tak było łatwiej.
równie dobrze skale można było zdjąć posiadając jeden wymiar rzeczywisty miedzy dwoma punktami.
Swoja droga mapę się robiło nad wyraz szybko, najwiecej czasu pochłonęło mi wprowadzenie wszystkich tekstów i kropek jak i sformatowanie.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 03 wrz 2009, 11:07

Glonojad pisze:ie do końca. Ta mapa ma pewną skalę, wyrażoną w pikselach na kilometr w terenie. Z tym, że nie pamiętam już jaka to była wartość
Pamiętaj, że mapą jest przedstawienie powierzchni ziemi- dlatego mapą jest także przedstawienie tego obrazu na monitorze ( dlatego każdy monitor wyświetlający "mapę komunikacji miejskiej" jest inna mapą bo każdy wyświetla ją inaczej-są monitory płaskie i wypukłe). Gdybyś wziął rzutnik i wyświetlił tę "mapę komunikacji miejskiej" na ścianie to znowu otrzymałbyś inną mapę w innej skali. Przybliżając rzutnik do do ściany otrzymasz mapę o mniejszej skali mimo iz ciągle wyświetlasz ten sam obraz graficzny czyli "mapę komunikacji miejskiej. Teokryt zrobił to mądrze i mapę o nieokreślonej skali skalibrował względem map czy zdjęć o znanej skali i układzie współrzędnych.
Obrazek

Awatar użytkownika
slupek

Post autor: slupek » 03 wrz 2009, 11:08

Teokryt pisze:równie dobrze skale można było zdjąć posiadając jeden wymiar rzeczywisty miedzy dwoma punktami
Podziałka liniowa jest rodzajem skali :razz:

[ Dodano: Czw 03 Wrz, 2009 ]
florekf pisze:
Glonojad pisze:ie do końca. Ta mapa ma pewną skalę, wyrażoną w pikselach na kilometr w terenie. Z tym, że nie pamiętam już jaka to była wartość
Pamiętaj, że mapą jest przedstawienie powierzchni ziemi- dlatego mapą jest także przedstawienie tego obrazu na monitorze ( dlatego każdy monitor wyświetlający "mapę komunikacji miejskiej" jest inna mapą bo każdy wyświetla ją inaczej-są monitory płaskie i wypukłe). Gdybyś wziął rzutnik i wyświetlił tą "mapę komunikacji miejskiej" na ścianie to znowu otrzymałbyś inną mapę w innej skali.
Analogicznie, jak sobie skserujesz zwykłą mapę w powiększeniu, to też będziesz miał innaskalę. Dla takich przypadków jest najlepsza podziałka liniowa.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 03 wrz 2009, 11:11

slupek pisze:Dla takich przypadków jest najlepsza podziałka liniowa.
Dokładnie
Obrazek

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 wrz 2009, 18:32

Nazwa ulicy Księcia Ziemowita zasłania jeden z przystanków ZP Hutnicza.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 wrz 2009, 19:22

Sprawdziłem - dla mapy ZTM jeden kilometr to 230 px. Oczywiście, technicznie to nie jest "skala", bardziej - rozdzielczość.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 wrz 2009, 20:16

Jak sie pracuje na wektorach to piksele nie maja już znaczenia ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2009, 8:18

Zwłaszcza, jak się ma rastrowy podkład nie mają znaczenia. :sick: Nie ucz ojca itd.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 wrz 2009, 8:34

Glonojad pisze:Zwłaszcza, jak się ma rastrowy podkład nie mają znaczenia.
Kiedy mam już przeskalowany raster gdzie wiem ze jest to 1:15000 to w jakim celu mam liczyć ile px to 1km? Przejmuje to co mam na pliku (wgrywam raster z gotowa podziałką jeśli takowa występuje) nie musząc zajmować się robieniem własnych obliczeń tylko przenoszę tak jak jest.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2009, 8:37

A jak nie ma podziałki ani skali watsonie, tylko jest rozdzielczość? Po wuja sobie naciągać od skrzyżowań czy innych punktów, jeśli istnieje absolutnie dokładna dana w postaci rozdzielczości? Uważasz, że przeskalowane rastry się objawiają z niebios czy są dołączane do Gazety Wyborczej? Jakoś na mapie ZTM krzyży kalibracyjnych nie znalazłem. Dobra, z mojej strony EOT.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 08 wrz 2009, 10:00

Glonojad pisze:A jak nie ma podziałki ani skali watsonie, tylko jest rozdzielczość? Po wuja sobie naciągać od skrzyżowań czy innych punktów, jeśli istnieje absolutnie dokładna dana w postaci rozdzielczości? Uważasz, że przeskalowane rastry się objawiają z niebios czy są dołączane do Gazety Wyborczej? Jakoś na mapie ZTM krzyży kalibracyjnych nie znalazłem. Dobra, z mojej strony EOT.
Ale jeśli chcesz z takiego rastra wycztac współrzędne lub ogólnie zrektyfikować pod jakiś układ to właśnie kalibracja względem punktów charakterystycznych jest najlepsza. Jeśli wogóle chcesz korzystać z takiej mapy w GIS to sama rozdzielczość na wiele ci się zda....
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 wrz 2009, 11:01

Gdzie masz krzyże kalibracyjne na mapie ZTM?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 08 wrz 2009, 18:48

Do mapy został dodany arkusz z Ożarowem oraz Mariewem itd. (http://www.ztm.waw.pl/mapa/mapa_w2.htm). Mapka powoli obejmuje całą sieć. :)
Jednocześnie pragnę zauważyć, że linia 720 w Wiązownie kursuje już trasą podstawową.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 wrz 2009, 19:05

Jeśli ktoś ma możliwość przekonwertowania SVG do CRW lub DWG to moja mapa która jest kilka postów wcześniej (czyli Nadarzyn i okolica) pojawi się od razu.

ODPOWIEDZ