Ateizm, wiara i tematyka kościelna...

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 lis 2009, 19:27

pawcio pisze:Dla ilu z nich symbolem i tak jest krzyż łaciński?
Pewnie dla jakichś 80%, nadal pozostaje parędziesiąt innych symboli do powieszenia :P
Nie jestem też do końca przekonany, czy każdy kościół chrześcijański zgodziłby się na uznanie krzyża łacińskiego (i katolickiego wizerunku Chrystusa nań) jako jego symbolu.
Innymi słowy, mielibyśmy piękny pierdolnik :}
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 lis 2009, 20:21

Wolfchen pisze:Bo jestem przeciwny wiszeniu tylko jednego, chrześcijańskiego. Gdyby wisiały wszystkie - OK, państwo nie pokazuje, że jest po stronie tej i tej wiary.
:arrow: A co ma do tego państwo? Jeśli w jakiejś instytucji wisi krzyż, to jest to prawie zawsze inicjatywa samych pracowników, a nie strony państwowej lub kościelnej (abstrahuję w tym momencie od wątku, czy jest to akurat dobre miejsce na taki symbol). Na tej samej zasadzie ktoś mógłby się poczuć urażony tym, że na przykład w jakimś biurze pracownik-hobbysta powiesił sobie zdjęcie mercedesa. A dlaczego mercedesa? Przecież wśród klientów mogą być miłośnicy forda. I będą mieli prawo być urażeni. Trzeba powiesić auta wszystkich marek? Wiem, absurdalne to, ale też prawdopodobne. Ja w pracy symboli religijnych nie mam. Ale mam plakat autobusu pewnej znanej marki. Ojojoj...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 lis 2009, 20:24

MZ pisze:Jeśli w jakiejś instytucji wisi krzyż, to jest to prawie zawsze inicjatywa samych pracowników, a nie strony państwowej lub kościelnej (abstrahuję w tym momencie od wątku, czy jest to akurat dobre miejsce na taki symbol).
Problem w tym, że w instytucjach publicznych, aby zmienić wystrój wnętrza, to trzeba uzyskać zgodę szefa. Ja na przyniesienie do biura wart laptopa (swojego) musiałem pisać podanie do dowódcy jednostki. A co dopiero mówić o wieszaniu czegokolwiek na ścianie.

No i sztandarowy przykład - krzyż w Sejmie - czy istnieje gdziekolwiek formalny dokument, który daje podstawę do jego powieszenia?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 lis 2009, 20:30

Wolfchen pisze:Problem w tym, że w instytucjach publicznych, aby zmienić wystrój wnętrza, to trzeba uzyskać zgodę szefa.
:arrow: Nie wszędzie jest taki rygor. Ja zawsze miałem w pracy prywatne mapy, plakaty itp. (estetycznie i w ilościach rozsądnych) i nikt nie protestował.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 lis 2009, 20:41

MZ pisze:Nie wszędzie jest taki rygor.
W Sądzie, Urzędzie Miejskim i innych salach konferencyjnych raczej jest ;) Bo gabinetów, do których interesanci rzadko zaglądają, to ja się nie czepiam...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lis 2009, 23:41

zzz pisze:Budynki instytucji publicznej sa wlasnoscia panstwa i wszystkie symbole jakie na nich wisza reprezentuja panstwo
Otóż to.
Wolfchen pisze:Jeśli jesteś w miejscu publicznym z krzyżem na wierzchu, to już jest to życie publiczne.
A tu bym nie przesadzał. Co masz na sobie - jest twoje. Byleś nie próbował tego wieszać na innych ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 09 lis 2009, 0:48

Wolfchen pisze:A ja mam nadzieję, że powrócą. W szkole państwowej nie powinno być miejsca na jakiekolwiek dewocjonalia (jeśli konstytucyjna wolność wyznania jest w ogóle uznawana). W szkołach katolickich czy prywatnych - nie ma problemu, mogą sobie wisieć...
=D> =D> =D>

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 09 lis 2009, 1:05

Ale zaraz... Kto właściwie wiesza te krzyże w klasach? Jesteście pewni, że Państwo, które jest właścicielem szkoły? Chciałbym więc zobaczyć dokument miniesterialny bądź kuratoryjny, który tego nakazuje...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 lis 2009, 1:20

Przepaszam użytkownika Fikandra za post z 3 listopada br., który został przez niego odebrany jako insynuacja, podważająca jego działalność moderatorską i faktyczne lub możliwe tego następstwa.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

zzz

Post autor: zzz » 09 lis 2009, 8:39

hafilip84 pisze:Ale zaraz... Kto właściwie wiesza te krzyże w klasach? Jesteście pewni, że Państwo, które jest właścicielem szkoły? Chciałbym więc zobaczyć dokument miniesterialny bądź kuratoryjny, który tego nakazuje...
Czyli chcesz nam powiedziec, ze wisza nielegalnie? :>

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 lis 2009, 14:36

Bastian pisze:A tu bym nie przesadzał. Co masz na sobie - jest twoje. Byleś nie próbował tego wieszać na innych ;)
Tak, tak. W tym przypadku pod "życie publiczne" miałem na myśli publiczne demonstrowanie własnych poglądów ;)
hafilip84 pisze:Ale zaraz... Kto właściwie wiesza te krzyże w klasach?
Nigdzie nie ma żadnych rozporządzeń. Krzyż w Sejmie też wisi nielegalnie (o wystroju sali sejmowej jest odrębne rozporządzenie, gdzie wszystko jest opisane)...

Awatar użytkownika
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino » 09 lis 2009, 17:08

Tm pisze:A wcześniej to czym owa "kulka z komórek" niby jest? Sosną? pantofelkiem? meduzą?
Przecież niegdyś sam Kościół uważał, że zarodek duszę trzymuje po iluś tam dniach. I co, potmem Bóg zmienił zdanie?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 lis 2009, 20:11

MeWa pisze:Przepaszam użytkownika Fikandra za post z 3 listopada br., który został przez niego odebrany jako insynuacja, podważająca jego działalność moderatorską i faktyczne lub możliwe tego następstwa.
Przeprosiny przyjęte. Uprasza się jednocześnie użytkownika MeWę o nierozpowszechnianie w przyszłości nieprawdziwych sugestii na temat mojej działalności jako użytkownika, moderatora i administratora forum, mogących wprowadzić w błąd użytkowników forum.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 lis 2009, 21:41

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Byłem obecny i wielce zażenowany
To co tam się wyrabiało? :shock: :>
Zmienili nam proboszcza w czerwcu i nowy kocha gotówkę - w tym roku w związku z tym w kościele nie będzie grzane chyba, że ludzie dadzą na nowy piec bo on "starego pieca nie włączy" =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 lis 2009, 21:46

Jesteście wspólnotą, wybierzcie innego :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ