Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
Jeśli zostanie zakupionych 6 nowych dodatkowych pociągów to warunki jazdy pociągiem WKD sie polepszą. Mam tylko nadzieje że będą wyprodukowane lepsze składy, tzn. bardziej przyjazne pasażerom.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
Odpowiedź znajdziesz w SIWZ.Bon Jovi pisze:Mam tylko nadzieje że będą wyprodukowane lepsze składy, tzn. bardziej przyjazne pasażerom.
Potrzeba do tego toru odstawczego na Zachodnim u umożliwienia tam zawracania pociągów + 2 toru do Grodziska, względnie mijanek (bez tego się nie podniesie znacząco częstotliwości).Bon Jovi pisze:Jeśli zostanie zakupionych 6 nowych dodatkowych pociągów to warunki jazdy pociągiem WKD sie polepszą.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Dlaczego na Zachodniej? Uruchomiłbyś wahadło Śródmieście - Zachodnia? Po co?Wolfchen pisze:Potrzeba do tego toru odstawczego na Zachodnim u umożliwienia tam zawracania pociągówBon Jovi pisze:Jeśli zostanie zakupionych 6 nowych dodatkowych pociągów to warunki jazdy pociągiem WKD sie polepszą.
Jeżeli już myśleć o strefowaniu ruchu pomiędzy Komorowem a Warszawą, to ja jako punkt strefowy wskazałbym przystanek Warszawa Raków (węzeł z Łopuszańską, zakłady przemysłowe, a wcześniej przystanek Al. Jerozolimskie z przesiadką na SKM i dojazdem do powstałych tam biur), ewentualnie Opacz, jako granicę strefy biletowej (i wtedy silna linia dowozowa Skorosze - Opacz).
Gdzieś czytałem, że WKD chce zabudować trapez (lub półtrapez) na Zachodnim. Ktoś coś wie więcej, i dlaczego tam? (to jest zaledwie 5 minut jazdy od stacji końcowej)
Analizując mapę, to do Grodziska drugi tor nie jest wcale potrzebny, budowa mijanki w Brzózkach (długa prosta tam jest i miejsce pod mijankę jak znalazł) umożliwi kursowanie co 16-20 minut do Grodziska (czyli linia zacznie spełniać prawo Podoskiego) a rano wyprawienie dwóch pociągów w pakiecie w kierunku Warszawy nawet co 10 minut.Wolfchen pisze:2 toru do Grodziska, względnie mijanek (bez tego się nie podniesie znacząco częstotliwości).
Wtedy w docelowym układzie kolejka mogłaby kursować co 20/10/5 minut w szczycie i co 40/20/10 minut poza szczytem (Grodzisk/Podkowa/Komorów). Obecny rozkład co pół godziny jest bardzo ładny, ale nie spełnia prawa Podoskiego.
To nie zazdroszczę mieszkańcom ciągu WKD odwołanych pociągów po zmianie trakcji.kveld pisze:EN94 na rezerwę po zmianie zasilania się nie nadadzą.
Dlatego na zachodniej bo, ani na śródmieściu, ani na ochocie nie ma miejsca...
Dzisiaj 2 pesozłomy widziane na trasie. Ile one czasu tracą na przystankach to jakaś masakra. Na PKP Aleje Jerozolimskie jednocześnie podjechała z elfem i elf szybciej odjechał od niej! Z drugiej jednostki WKDki nikt nie wysiadał, ani nie wsiadał. Pierwsza schowała mi się za filarami wiaduktu więc nie widziałem.
Dzisiaj 2 pesozłomy widziane na trasie. Ile one czasu tracą na przystankach to jakaś masakra. Na PKP Aleje Jerozolimskie jednocześnie podjechała z elfem i elf szybciej odjechał od niej! Z drugiej jednostki WKDki nikt nie wysiadał, ani nie wsiadał. Pierwsza schowała mi się za filarami wiaduktu więc nie widziałem.
Co godzinę w międzyszczycie do Grodziska i co godzinę do Milanówka...Piottr pisze:Obecny rozkład co pół godziny jest bardzo ładny, ale nie spełnia prawa Podoskiego.
Po to, żeby dowieźć np. Komorów do Zachodniej? Śródmieście nie obsłuży więcej, jak pociągu co 10 minut. No, przy niemal zerowym wyrównaniu, to 8 minut jest osiągalne (z mikroszczytami co 5) - ale to kosztem tego, że wszystkie pociagi od razu będą odjeżdżały do Komorowa...Piottr pisze:Dlaczego na Zachodniej? Uruchomiłbyś wahadło Śródmieście - Zachodnia? Po co?
[ Dodano: |28 Cze 2012|, 2012 14:08 ]
Na tory odstawcze albo na peron wyspowy (choć ten by niewiele pomógł zasadniczo)...MichalJ pisze:Miejsca na co?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ty na poważnie chciałbyś uruchamiać pociągi "z przedmieść" kończące na Zachodniej, od drugiej strony niż myślę, czy się po prostu ze mnie nabijasz?Wolfchen pisze:Po to, żeby dowieźć np. Komorów do Zachodniej?Dlaczego na Zachodniej? Uruchomiłbyś wahadło Śródmieście - Zachodnia? Po co?
Śródmieście ma układ torowy niemal jak stacja metra Dworzec Gdański. I oidp przy jednej czynnej krawędzi peronowej udawało się kursować metrem co 3 minuty, ze zmianą kabiny podczas postoju w peronach. Więc nie wiem skąd Twoje wątpliwości.Wolfchen pisze:Śródmieście nie obsłuży więcej, jak pociągu co 10 minut.
No chyba że "kolej to nie metro i tu niedasie zrobić obrotu szybciej niż w 10 minut"
Inne przepisy. I weź poprawkę na potoki (rano w kierunku Warszawy, po południu na przedmieścia).Piottr pisze:Więc nie wiem skąd Twoje wątpliwości.
Nie rozumiem, o co Ci chodzi w tym momencie.Piottr pisze:Ty na poważnie chciałbyś uruchamiać pociągi "z przedmieść" kończące na Zachodniej, od drugiej strony niż myślę, czy się po prostu ze mnie nabijasz?