Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 lut 2010, 12:43

Wystarczy Praga w towarzystwie. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2010, 0:05

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ekaja.html
Korki na ulicach, a szyny czekają

(...)
Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz zapowiedziała, że miasto chce budować dwie nowe linie tramwajowe - do Wilanowa i na Gocław. Terminów jednak nie podała.(...)
No, zaczyna się o tym głośno mówić, wybory idą ;)

Natomiast terminów jeszcze po prostu nie ma, choć są pewne propozycje - ale to czeka na ewentualne aneksowanie umowy wieloletniej ZTM-TW. Miasto, mam nadzieję, rzeczywiście będzie chciało to zrobić, może więc nie skończy się tylko na deklaracjach...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 maja 2010, 12:29

Wilanów kiedyś był wpisany w oficjalne plany miasta. Jak mniemam, nikt go nie wykreślił, tylko przepisał w odległą przyszłość. W który rok jest teraz wpisany, orientuje się ktoś może?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2010, 14:43

KwZ pisze:Jak mniemam, nikt go nie wykreślił
W WPI go nie ma, w umowie wieloletniej go nie ma (co oznacza brak finansowania). Jest wyłacznie w Studium Kierunków i Uwarunkowań (wraz z np. trasą na Radiowej, czy Trasą Mostu Północnego do Marek).

I to trzeba jak najszybciej zmienić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2010, 16:27

Był wpisany do WPI TW przed Umową Wieloletnią, ale w końcu wyleciał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 maja 2010, 16:32

Może by tak Wilanów zamienić w umowie wieloletniej z Mostem Krasińskiego? :-k Skoro Żoliborz nie chce tramwajów, to jeszcze zlikwidować torowisko na Marymont można... A inne dzielnice się ucieszą :term:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2010, 16:54

To tylko 15x większy projekt, drobnoftka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 maja 2010, 16:59

Zarazem wielokrotnie ważniejszy ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2010, 17:45

Powiedzmy sobie szczerze - trzeba po prostu podpisać nowy aneks do umowy wieloletniej, gdy tylko finansowanie obecnego programu inwestycyjnego zostanie dopięte.

I to taki aneks z jajem - od razu Gocław, Modlińską, Wilanów, a po 2015 - WPT i Krasińskiego od Broniewskiego do Kątów Grodziskich. Do tego zajezdnia Annopol.

Przed wyborami to może by się nawet udało.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2010, 18:07

Jeszcze Gocławek trzeba podciągnąć :]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 maja 2010, 20:08

WPT = ?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 maja 2010, 20:14

Warszawski Park Technologiczny. Siekierki - Augustówka. Rozumiane w pierwszym etapie jako Sielce (Nehru/Zwierzyniecka).

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 maja 2010, 23:16

Dzięki. Ale samo Nehru to wygląda jak krótka uliczka zaraz za Czerniakowską, więc tram by objął zasięgiem w zasadzie Gagarina + ZP Sielce. Wydaje się króciutkim odcinkiem: do skrzyżowania z Czerniakowską 1,2 km, do tego osiedla bloczków na Bartyckiej 2 km.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 maja 2010, 23:42

Tam jest i tak planowana krótka linia tramwajowa Gagarina - Dw. Zachodni na dwukierunkowcach (ze względu na spodziewany potok rzędu 5000 pasażerów na Rostafińskich etc., którego jedna pięciominutówka z Wilanowa nie obsłuży), więc można ją dość swobodnie wydłużać na wschód.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 14 maja 2010, 20:11

Nie twierdzę, że nie, ale miałem inną wizję. Mianowicie korzystam często z połączenia 35/14 i obserwuję, że dużo osób z Ochoty jedzie do metra Politechnika. Druga połowa, może nieco mniej, to studenci z pl. Narutowicza jadący na Politechnikę. Tuż przed 8 czy 9 te tramwaje są na granicy zabieralności, czasem poza nią. A są one nieomal puste na pl. Zbawiciela. Tym samym uważam za zasadne, jak już powstanie Rostafińskich, zostawienie jednej linii na Filtrowej, a drugiej skierowanie na trasę

Okęcie - M Pole Mokotowskie - ...,

która byłaby uzupełnieniem oferty pięciominutówki Wilanów - Zachodni. Taka linia dowoziła by szybciej, niż 35 dzisiaj, byłaby więc o klasę atrakcyjniejsza. Przypuszczam, że znalazłoby się dość chętnych na nią. Poza tym pomogłaby wywalić 167, które jest dość problematyczne.

Powstaje oczywiście problem skrętu na Grójecka <-> Banacha, ale:
- technicznie to i tak taki skręt musi być możliwy - wyjazdy Mokotowa na Okęcie
- po otwarciu trasy Salomea - Wolica liczę, że ruch na Grójeckiej spadnie i nie trzeba będzie się martwić przepustowością dla samochodów; jednocześnie przepustowość dla tramwajów nie powinna być jakimś wielkim problemem.

ODPOWIEDZ