Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 cze 2012, 15:58

MichalJ pisze:Co mają potoki do rzeczy, i gdzie jest problem jeździć co 5 minut?
Że jeśli jest fala pociągów co parę minut, to w drugą stronę też jest fala pociągów co 5 minut, tyle, że pustych. Potem je trzeba również falą podesłać (niemal na pusto) do Warszawy, żeby odebrać potok powrotny.

Co do przepisów: następstwo na szlaku, regulacje dotyczące zmiany kierunku (konieczność odhamowania, etc). Realnie jeszcze dochodzi sterowanie łącznikiem na Śródmieściu.
MichalJ pisze:Pociąg z Milanówka do Zachodniej jest tak absurdalny, że naprawdę...
Dlaczego? Zachodni to bardzo dobry węzeł przesiadkowy, co widać każdego ranka po ilości wysiadających.
Vilén pisze:I tu właśnie wychodzi, jakim błędem było ukolejowienie WKD...
Dokładnie. O kosztach nie wspominając...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 28 cze 2012, 17:00

Wolfchen pisze:
MichalJ pisze:Pociąg z Milanówka do Zachodniej jest tak absurdalny, że naprawdę...
Dlaczego? Zachodni to bardzo dobry węzeł przesiadkowy, co widać każdego ranka po ilości wysiadających.
Szkoda tylko, że oprócz SKM-ki nie ma z niego dobrego dojazdu do centrum...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 cze 2012, 17:13

A KMkowy kibel, który pogania inny KMkowy kibel?

Do tego 127, 158 i 517 z Alej?

:-"
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 cze 2012, 17:21

Wolfchen pisze:
MichalJ pisze:Co mają potoki do rzeczy, i gdzie jest problem jeździć co 5 minut?
Że jeśli jest fala pociągów co parę minut, to w drugą stronę też jest fala pociągów co 5 minut, tyle, że pustych. Potem je trzeba również falą podesłać (niemal na pusto) do Warszawy, żeby odebrać potok powrotny.
Trapez na Zachodnim tego nie zmieni.
Co do przepisów: następstwo na szlaku, regulacje dotyczące zmiany kierunku (konieczność odhamowania, etc). Realnie jeszcze dochodzi sterowanie łącznikiem na Śródmieściu.
Szlak można podzielić na krótsze albo zrobić SBL. Jeśli ma być mikroszczyt co 5, to widać szlak nie przeszkadza.
Odhamowanie nie trwa 5 minut. Obracanie EN57 w 3 minuty było i dawało się.
Sterowanie, na litość...
A w ogóle to rozbudować końcówkę pod Alejami i już. :)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 cze 2012, 17:25

MichalJ pisze:Trapez na Zachodnim tego nie zmieni.
Wiem, ale jeśli do tego doszedłby tor odstawczy - to już sporo by zmieniło.
MichalJ pisze:Szlak można podzielić na krótsze albo zrobić SBL.
Niby tak.
MichalJ pisze:A w ogóle to rozbudować końcówkę pod Alejami i już. :)
Obawiam się, że z technicznego punktu widzenia byłoby to co najmniej trudne (bardzo dużo obiektów podziemnych w tamtym rejonie + cała masa instalacji, o kosztach nie wspominając. WKD jeszcze na to nie będzie stać przez lata całe... 8-(

grzegorz

Post autor: grzegorz » 28 cze 2012, 17:26

MichalJ pisze: Szlak można podzielić na krótsze albo zrobić SBL.
SBL ponoć jest (co prawda dwustawna).
http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/sign_sssbl.php

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 cze 2012, 18:05

Ile na torze odstawczym składów postawisz? Jeden, dwa?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 cze 2012, 18:46

Wolfchen pisze: WKD jeszcze na to nie będzie stać przez lata całe... 8-(
Co prawda trzeba by popatrzeć na konstrukcję ściany oporowej, ale IMHO spokojnie można by zamiast peronu zobić tor, a zamiast toru - peron wyspowy. Tyle, że ze 30-40 metrów trzeba by (jeszcze) oddalić przystanek i zamiast dwóch stanowisk "wzdłuż" - dwa w poprzek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 cze 2012, 19:17

A dlaczego oddalić?

Się tylko obawiam, że peron wyspowy musi być szerszy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 cze 2012, 19:24

Komora się zwęża przy końcu (tor odstawczy jest krótszy, niż tor peronowy, a ten ostatni lekko skręca przed końcem), stąd, by zmieścił się peron wyspowy (niestety, na normach kolejowych bo ktoś się uparł skoleizować ten biedny tramwaj), trzeba by uciec trochę dalej. Do tego kozioł, zasypka...

Przy peronie dwukrawędziowym rozstaw torów musi być 9,0 m. Nieważne, że to stacja końcowa, a wagony węższe (cóż, ktoś chciał mieć "prawdziwą kolej").
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 cze 2012, 19:35

I tam jest miejsce na 9m rozstaw?

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 29 cze 2012, 11:26

Wolfchen pisze:
Piottr pisze:Więc nie wiem skąd Twoje wątpliwości.
Inne przepisy. I weź poprawkę na potoki (rano w kierunku Warszawy, po południu na przedmieścia).
Metro charakteryzuje się chyba dużo większymi potokami niż wukadka. Nie za bardzo rozumiem co się mają potoki, do czasu "oblotu" (zmiany kierunku jazdy) na stacji końcowej o układzie czołowym z jednym peronem.

Chyba że chodziło o to, że w międzyszczycie jak najwięcej pociągów powinno być odstawionych w Warszawie, bo szczyt popołudniowy stąd się zaczyna, ale nie wynika to jednoznacznie. Taka grupa torów odstawczych na Zachodniej bardzo by się w celu odstawiania na międzyszczyt przydała. Ale tylko po to.
Wolfchen pisze:
Piottr pisze:Ty na poważnie chciałbyś uruchamiać pociągi "z przedmieść" kończące na Zachodniej, od drugiej strony niż myślę, czy się po prostu ze mnie nabijasz?
Nie rozumiem, o co Ci chodzi w tym momencie. 8-(
Chodzi mi o to, że napisałeś:
Wolfchen pisze:Potrzeba do tego toru odstawczego na Zachodnim u umożliwienia tam zawracania pociągów
/..../
Po to, żeby dowieźć np. Komorów do Zachodniej? Śródmieście nie obsłuży więcej, jak pociągu co 10 minut.
Co zrozumiałem jako propozycję, że na Zachodniej trzeba dobudować przejście trapezowe i tory odstawcze, w celu kończenia biegu niektórych pociągów z kierunku Grodziska, Milanówka, Komorowa na Zachodnim zamiast na Śródmieściu. Niedorzeczność i irracjonalność tej propozycji doprowadziły mnie do wniosku, że sobie żartujesz ze mnie po prostu ;-)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 29 cze 2012, 13:49

Piottr pisze:Chyba że chodziło o to, że w międzyszczycie jak najwięcej pociągów powinno być odstawionych w Warszawie, bo szczyt popołudniowy stąd się zaczyna, ale nie wynika to jednoznacznie.
Dokładnie o to mi chodziło ;)
Piottr pisze:Co zrozumiałem jako propozycję, że na Zachodniej trzeba dobudować przejście trapezowe i tory odstawcze, w celu kończenia biegu niektórych pociągów z kierunku Grodziska, Milanówka, Komorowa na Zachodnim zamiast na Śródmieściu.
I również to miałem na myśli. Zachodni nie jest końcem świata, spokojnie można tam część "dodatkowych" składów zakrańcować.

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 29 cze 2012, 14:51

Wolfchen pisze:
Piottr pisze:....kończenia biegu niektórych pociągów z kierunku Grodziska, Milanówka, Komorowa na Zachodnim zamiast na Śródmieściu.
I również to miałem na myśli. Zachodni nie jest końcem świata, spokojnie można tam część "dodatkowych" składów zakrańcować.
Jeżeli to jest poważna propozycja, to ja muszę poważnie oprotestować taki "kulejarski" ;-) tok myślenia.
Pasażerów z ciągu WKD interesuje dojazd do Warszawy, i/lub do dobrego węzła przesiadkowego.

Pozwolę sobie na stwierdzenie, że Dworzec Zachodni mimo, że administracyjnie mieści się w granicach Warszawy, to zarówno zagospodarowanie przestrzenne wokół, jak i bardzo dyskusyjna "węzłowość" tego miejsca (droga do pokonania pomiędzy peronem a przystankami) raczej kwalifikują je jako dalekie przedmieście. Żeby nie użyć stwierdzenia, że "tam psy d... szczekają", albo ładniej brzmiącego, anglojęzycznego "in the middle of nowhere".
Dlatego Twoją propozycję wziąłem za absurdalny żart.

To już lepszą stacją przesiadkową jest Warszawa Raków, gdzie z peronu WKD do przystanku masz tylko wejście schodami na wiadukt. Może tam lepiej kończyć pociągi ;-)?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2012, 18:17

Dw. Zachodni ma jednak "odrobinę" lepszą ofertę pociągów do ścisłego śródmieścia (przypominam, że WKD bezpośrednio i tak nie dowiezie ani do metra, ani na Nowy Świat) niż Raków autobusów w tej relacji.

Był swego czasu całkiem poważny pomysł, aby pociągi regonalne kończyły na Zachodnim z zachodu i na Wschodnim ze wschodu, a między tymi stacjami kursowała dedykowana linia metra - z metrowym taborem, metrowym sterowaniem, metrową częstotliwością (plus dodatkowo przystanek przy Nowym Świecie). A dałoby się to nawet jednoperonową przesiadką rozwiązać (choć nie wiem, czy ten element nie padłby ze względu na wycofywanie i podstawianie pociągów).

ODPOWIEDZ