Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 lip 2012, 0:35

Był też poważny pomysł, który na pewno przewijał się w projektach zagospodarowania okolic pl. Defilad, ulokowania dodatkowej stacji WKD w rejonie stacji metra Centrum. Ostatecznie, niestety, zdaje się, że wypadł z zatwierdzonego planu. Szkoda - i lepsze (nowe) przesiadki, i możliwość zorganizowania lepszego układu torów na krańcu.

Co do przeplotów, to przydałoby się ich więcej - teraz każda awaria czy remont, to wahadło musi jeździć aż do Komorowa.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 02 lip 2012, 10:07

Glonojad pisze:Dw. Zachodni ma jednak "odrobinę" lepszą ofertę pociągów do ścisłego śródmieścia (przypominam, że WKD bezpośrednio i tak nie dowiezie ani do metra, ani na Nowy Świat) niż Raków autobusów w tej relacji.
Pociągów jak pociągów. Przesiadka pociąg - autobus na Dw. Zachodnim to kilkusetmetrowy spacer i pokonywanie schodów. Przesiadka pociąg - tramwaj - niemożliwa. Dlatego napisałem o wątpliwej wezłowości tego miejsca.
Na Rakowie natomiast masz autobus bezpośrednio nad torami kolejowymi. Dlatego podałem tą stację jako przykład lepszego węzła WKD-ZTM.
Glonojad pisze:Był swego czasu całkiem poważny pomysł, aby pociągi regonalne kończyły na Zachodnim z zachodu i na Wschodnim ze wschodu, a między tymi stacjami kursowała dedykowana linia metra
Co do całkowitej powagi tego pomysłu jako inżynier transportu nie chcę się wypowiadać, bo brakuje mi odpowiedniego słowa spośród słów przyzwoitych.
Takie rozwiązanie zabiłoby raz na zawsze wyjątkową rolę kolei w dojazdach do Warszawy. Dodatkowa przesiadka = dodatkowy kłopot, dodatkowe stracone minuty. Mielibyśmy marginalizację kolei, tak jak na Śląsku. Zauważcie, że dla pasażerów, którzy kursują w relacjach nie-do-śródmieścia byłoby to dodatkowe utrudnienie życia.
Całe szczęście, że pomysł ten zginał w odchłani dziejów, razem z kolejką wiszącą Mikoszy i pneumatycznym metrem do Zakopanego, bo moim zdaniem był z nimi porównywalny pod względem korzyści.

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 02 lip 2012, 18:56

Jednak bez Autobusowej Komunikacji Zastepczej się nie obejdzie (z/do Kolei Mazowieckich). Na stacji Warszawa Raków poza pojednyczymi osobami, większośc musiała czekać na kolejny skład w nadziei że się zmieści. Co pewnie sie większości także nie udało. Na pozostałych stacjach także nie wesoło. Pociąg z Warszawy Śódmieście odjeżdża praktycznie zapełniony maksymalnie. WKD zapewne myslało że tak jak 3 lata temu, podróżni sobie poradzą. Nie wzieli jednak pod uwage, że przybyło psażerów przez ten czas.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Walas

Post autor: Walas » 02 lip 2012, 20:40

Bon Jovi pisze:Jednak bez Autobusowej Komunikacji Zastepczej się nie obejdzie (z/do Kolei Mazowieckich). Na stacji Warszawa Raków poza pojednyczymi osobami, większośc musiała czekać na kolejny skład w nadziei że się zmieści. Co pewnie sie większości także nie udało. Na pozostałych stacjach także nie wesoło. Pociąg z Warszawy Śódmieście odjeżdża praktycznie zapełniony maksymalnie. WKD zapewne myslało że tak jak 3 lata temu, podróżni sobie poradzą. Nie wzieli jednak pod uwage, że przybyło psażerów przez ten czas.
Problem jest w tym, że dyspozytor wysłał EN97 na trasę Grodzisk/Milanówek-Malichy a nie na wahadło Warszawa-Malichy. A i jeszcze jedno EN97-002 dziś porwała sobie jeden pantograf między Podkową Leśną Zach. a Polesiem ok.14:40.

paszym

Post autor: paszym » 02 lip 2012, 20:49

Aż tak źle jest mimo wakacji?

I niby ludzie pójdą tak chętnie do KM jak się przestaną mieścić? Może, ale wątpię, a na pewno nie z Rakowa.
Lepiej by zrobili w szczycie dwa wahadła (dwie przesiadki) - nawet przy rozkładach nie musieliby dużo grzebać, bo 7 minut na przesiadkę w Malichach to raczej absurdalnie dużo (rozbić na dwie przesiadki po 3 minuty)
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.

Awatar użytkownika
Mae
(Furniszczur)

Post autor: Mae » 02 lip 2012, 20:55

Czy ktoś wie, czy jeden bilet jednorazowy na odcinek Opacz-Otrębusy jest ważny we wszystkich składach na tej trasie podczas jednej podróży? Czyli na tym bilecie mogę się przesiąść w na stacji Malichy w skład normalny z wahadła? Raczej tak ale wolę się upewnić, a na stronie WKD nie mogłem znaleźć tej informacji, albo za słabo szukam ;).

ashir

Post autor: ashir » 02 lip 2012, 20:57

Możesz.

paszym

Post autor: paszym » 02 lip 2012, 21:03

Furniszczur pisze:bilet jednorazowy na odcinek Opacz-Otrębusy
Istnieje coś takiego?

Ale i mnie dziwi, że WKD nie pisze nic o honorowaniu biletów na czas remontu. Czy czas przesiadki liczy się do rozkładowego czasu przejazdu? I czy w ogóle można się przesiadać? (Standardowo jest napis, że bilet ważny jest tylko w pociągu, w którym został skasowany, ale może chodzi o numer połączenia...)
Będę oryginalny i zostawię bez podpisu.

ashir

Post autor: ashir » 02 lip 2012, 21:07

paszym pisze:
Furniszczur pisze:bilet jednorazowy na odcinek Opacz-Otrębusy
Istnieje coś takiego?
Bilety są ważne na daną(e) strefę(y), a nie od punktu A do punktu B.

Awatar użytkownika
Mae
(Furniszczur)

Post autor: Mae » 02 lip 2012, 21:11

Dzięki za szybką odpowiedź. A z ciekawości zapytam: czy EN97 mają klimatyzację?
PS. Ja bilet zapisałem tak w uproszczeniu aby zobrazować lepiej o co mi chodzi.

Walas

Post autor: Walas » 02 lip 2012, 21:11

paszym pisze:
Ale i mnie dziwi, że WKD nie pisze nic o honorowaniu biletów na czas remontu.
Przecież bilety WKD są honorowane w Kolejach Mazowieckich-KM na odcinku Grodzisk Mazowiecki-Warszawa Śródmieście.

[ Dodano: |2 Lip 2012|, 2012 21:12 ]
Furniszczur pisze:Dzięki za szybką odpowiedź. A z ciekawości zapytam: czy EN97 mają klimatyzację?
Jak by mogły nie mieć :D

ashir

Post autor: ashir » 02 lip 2012, 21:12

EN97 mają klimatyzację.

Awatar użytkownika
Mae
(Furniszczur)

Post autor: Mae » 02 lip 2012, 21:14

Aha. Czy w takim razie maszyniści mają obowiązek jej włączania w określonych warunkach? Ostatnio jechałem EN97 podczas upałów i w składzie było gorąco i duszno. Dlatego się zapytałem ;)

Walas

Post autor: Walas » 02 lip 2012, 21:15

Furniszczur pisze:Aha. Czy w takim razie maszyniści mają obowiązek jej włączania w określonych warunkach? Ostatnio jechałem EN97 podczas upałów i w składzie było gorąco i duszno. Dlatego się zapytałem ;)
Ona się chyba automatycznie włącza. Ale tak mają obowiązek włączyć podczas upałów.

ashir

Post autor: ashir » 02 lip 2012, 21:15

Walas specjalista od WKD zaraz odpowie. :D

ODPOWIEDZ