Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Litości, nie licz częstotliwości z takich szacunków! Mowa po prostu o silnym 21...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- tarantula01
- Kontakt:
Zapewne jako jedynym tramwaju na Jagiellońskiej (rondo Starzyńskiego - metro Dw. Wileński)
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Też wątpię. Chociaż na Modlińskiej to inna śpiewka (acz może i to silne 18 by się przyjęło? ale tylko do Żerania!).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ciska.html![]()
Ostatni dzwonek na tramwaj na Białołękę. Unia naciska
Dwie linie, dwa tory
(...) Lepsze informacje prezes Karos ma dla mieszkańców Bemowa. Tu Tramwaje zamierzają dokończyć brakujący odcinek torów wzdłuż ul. Powstańców Śląskich. Spółka dostała dla nich właśnie decyzję środowiskową. Na prośbę miejskiego inżyniera ruchu trwają dodatkowe obliczenia i pomiary dla skrzyżowań z Górczewską i Radiową, gdzie będą się zaczynać nowe tory. Znany jest już ich przebieg. Tramwaje pojadą środkiem między jezdniami ul. Powstańców Śląskich (m.in. nowym wiaduktem nad trasą ekspresową S8 budowaną przez środek Bemowa) aż za skrzyżowanie z Radiową, które musi zostać całkowicie przebudowane - na jego środku znajdą się rozjazdy z istniejącą linią w kierunku Koła. Dopiero 200 m dalej tory skręcą na wschodnią stronę ul. Powstańców Śląskich.
- Przetarg na firmę, która zaprojektuje, a potem zbuduje nową linię, chciałbym ogłosić jeszcze przed urlopem - deklaruje prezes Karos. Czyli najpóźniej 15 lipca. Ratusz liczy, że akurat na jesienne wybory samorządowe uda się podpisać umowę z wykonawcą, początek robót przewiduje na marzec, a ich koniec - na sierpień 2011 r.
Jeszcze w tym roku tramwaje mają wrócić na odcinek wzdłuż ul. Dywizjonu 303 w stronę Boernerowa. Aż do zakrętu w ul. gen. Kaliskiego zyska on drugi tor, a na przystanku przed Wojskową Akademią Techniczną planowana jest nowa mijanka. To pozwoli skierować do rozbudowujących się osiedli w tej okolicy nową linię tramwajową bezpośrednio z centrum.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
napisała:
źródłoZagadkowy widok na Marymoncie: ułożone właśnie szyny tramwajowe znajdują się ok. 10 cm w bok od starych. Według rzecznika Tramwajów Warszawskich Michała Powałki nie dość, że wszystko wypadło prawidłowo, to wróży przedłużenie remontowanej linii na sąsiednie osiedle Ruda.
- Te niestykające się szyny mogą być wprawdzie złudzeniem, że coś tu jest nie w porządku, ale przy okazji układania nowych torów na pętli chcemy je przygotować do budowy zupełnie nowego odcinka - przekonuje i dodaje, że nie będzie on zbyt długi. Od skrzyżowania z Potocką trasa prawdopodobnie poprowadzi ul. Mickiewicza do ul. Klaudyny
Wobec tej sensacyjnej zapowiedzi wygląda to, jakbyśmy zupełnie przeoczyli nową inwestycję! Nie ma jej w żadnych planach, a od pięciu lat w Warszawie nie otwarto przecież żadnej linii tramwajowej. Może to przez zbliżające się wybory samorządowe? - Termin budowy nie jest ustalony i zależy od władz miasta - studzi jednak rzecznik Powałka. Zapowiada, że równo za tydzień na Marymont przyjedzie tramwajowa podbijarka i zrówna stare tory z nowymi. Będzie to widok o tyle niezwykły, że od półtora roku ta część Żoliborza jest zamknięta dla tramwajów w oczekiwaniu na nowy wiadukt między ul. Andersa i Mickiewicza przy Dworcu Gdańskim.
Rzeczywiście nikt nie pisnął słowem o wydłużeniu tej trasy. Kiedy byłem tam ostatni raz to nawet pomyślałem, że jest tam sporo miejsca na tory. Ale pytanie zasadnicze - czy wiadukt nad Aleją AK jest przygotowany na zbudowanie na nim torów?
kapitan.kirk [url=http://forum.gazeta.pl/forum/w,752,114363692,114363831,Po_remoncie_nowe_tory_nie_spotkaly_sie_ze_starymi.html]pod artykułem w Gazecie[/url] pisze:Dla ścisłości, trasa ta jest od dłuższego czasu przewidziana do przedłużenia
(po. mapka w niedawno wydanej monografii Warszawskie Tramwaje Elektryczne
1908-2008), ale w dalszej perspektywie (tj. do 2030) i bez konkretów; choć
właściwie trudno powiedzieć dlaczego, skoro chodzi raptem o ok. 1500 metrów
podwójnego toru, praktycznie bez wyburzeń po drodze... Linia ma skądinąd
prowadzić nie wprost do ul. Klaudyny, ale tylko do trasy AK, następnie wzdłuż
jej południowej strony do ul. Gwiaździstej i tam dalej na północ do
projektowanej pętli gdzieś w pobliżu ul. Podleśnej. W artykule jest
najwyraźniej jakiś skrót myślowy, bo nie jest jasne dlaczego właściwie
przesunięcie osi toru miałoby wynikać z planów przedłużenia linii.
Pzdr
Polityka złym doradcą w pracy!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak nie wiadomo o co chodzi, to... wiadomo, o co chodzi. Nowych tras tramwajowych w umowie TW-miasto jest tyle, co kot napłakał, a w WPI nie ma ich wcale. I cała tajemnica.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Thompson04
Na stronie SISKOM pojawiły się materiały środowiskowe dla budowy trasy tramwajowej w ul. Powstańców Śląskich na odcinku od ul. Radiowej do ul. Górczewskiej.
Zainteresowany węzłem Górczewska/PŚ narysowałem coś takiego

Uploaded with ImageShack.us
Wzorowałem się na obrazku na drugiej stronie tego pliku, więc długości platform przystankowych i oddzielnych skrętów w Górczewską i z niej mogą się trochę różnić
Co sądzicie usytuowanie przystanków itp. tego nowego rozwiązania? Będzie lepiej czy gorzej?
Zainteresowany węzłem Górczewska/PŚ narysowałem coś takiego

Uploaded with ImageShack.us
Wzorowałem się na obrazku na drugiej stronie tego pliku, więc długości platform przystankowych i oddzielnych skrętów w Górczewską i z niej mogą się trochę różnić
Co sądzicie usytuowanie przystanków itp. tego nowego rozwiązania? Będzie lepiej czy gorzej?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dokładnie tak ma to wyglądać.
Chyba jasne, że lepiejThompson04 pisze:Co sądzicie usytuowanie przystanków itp. tego nowego rozwiązania? Będzie lepiej czy gorzej?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No nie wiem, zaraz jakaś organizacja społeczna zaproponuje, by te na wlotach też zostawić. 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jakie odgięcie?Siecool pisze:Swoją drogą z czego wynika to odgięcie przebiegu torowiska przy Hery/Wrocławskiej?