Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

Półtorak

Post autor: Półtorak » 18 gru 2013, 17:25

Skoro wynik jest "na zero", a ktoś się narobił, zaprojektował, przeprogramował i to wszystko jeszcze coś kosztowało, to znaczy, że się nie opłacało. Opłaca się ponieść wydatki finansowe, roboczogodziny i wkład umysłowy, jak wynik jest "na plus". Dziwne, że do mediów nie poszedł news, że "jest lepiej", bo miasto dba o priorytety dla tramwajów i tramwaje zyskały całe 10 sekund. ](*,)
4bis Stalowa - Woronicza

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 18 gru 2013, 18:45

Jarek pisze:Faza taka może się wzbudzić jeden raz przed lub po fazie dla południowego wlotu ul. ks. Popiełuszki lub w danym cyklu w ogóle nie wystąpić
Moim zdaniem to dobitnie świadczy o tym, że nie jest to priorytet tylko zwykła optymalizacja i to nie pod kątem tramwajowym, lecz pod względem ruchu kołowego. Skoro faza tramwajowa może się w ogóle nie pojawić to znaczy, że skraca się jednorazowo długość cyklu czyli zarabiają na tym pozostali użytkownicy ruchu. Sama ruchomość zaś nie sprawia przecież, że ci inni użytkownicy cokolwiek tracą, choć stanowi pewien ukłon w stronę tramwajów.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 gru 2013, 20:52

No ale przecież przejazdy rowerowe zrobiono, a to najważniejsze!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 18 gru 2013, 21:19

I rowery nie mogły jeździć razem z pieszymi wg starego układu faz? Jeśli mogły, to jednak się narobiono.
Choć oczywiście optymalizacja mogła być tego warta, nawet jeśli nie jest to optymalizacja tramwajów.

Natomiast za bliskie detektory to ewidentne schrzanienie sprawy.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2013, 8:32

KwZ pisze:I rowery nie mogły jeździć razem z pieszymi wg starego układu faz?
Skoro nie było przejazdu, to nie mogły :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Półtorak

Post autor: Półtorak » 19 gru 2013, 15:27

KwZ pisze: Natomiast za bliskie detektory to ewidentne schrzanienie sprawy.
Dlaczego w Warszawie / Polsce nie sprawdza się przysłowie "Ucz się na błędach"? (-(
4bis Stalowa - Woronicza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2013, 16:53

Jeszcze uczący się musiałby kwestię za błąd uznać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 gru 2013, 18:47

Chyba przede wszystkim uczący tego uczącego się.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 gru 2013, 19:19

Jeszcze raz: dlaczego nie można było domalować przejazdów i zostawić starego układu faz?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2013, 21:38

KwZ pisze:
Jeszcze raz: dlaczego nie można było domalować przejazdów i zostawić starego układu faz?
Żebyś mógł przejechać po przejeździe, musisz mieć sygnalizator.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 gru 2013, 22:18

Wystarczy wymienić szkiełko.

Awatar użytkownika
Piotrek_2274

Post autor: Piotrek_2274 » 19 gru 2013, 22:20

MichalJ pisze:Wystarczy wymienić szkiełko.
W Warszawie niedasię stosować jednego szkiełka wspólnego dla pieszego i rowerzysty.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 19 gru 2013, 22:43

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2013, 22:48

Mam wątpliwości, czy sygnalizator w przeciwnym kierunku (na zdjęciu - tyłem, po lewej stronie) będzie wystarczająco widoczny dla rowerzysty :-k

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 20 gru 2013, 5:33

Jeśli nie wiedzieć czemu nie wystarczy szkiełko (nb. zdefiniowane w rozporządzeniu o znakach drogowych), to i tak wystarczy dubel sygnalizatora, nawet sterownika nie trzeba zmieniać. A nawet jak trzeba zmienić hardware, to nadal nie rozumiem, czemu musi się zmienić układ faz.

ODPOWIEDZ