Linie mikrobusowe

Moderator: Wiliam

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 08 cze 2008, 22:26

Bastian pisze:Aby była idealna, musiałaby być raczej co 20 minut
Niby tak, ale to z kolei trochę za często, jak na rejon Krasnowolskiej. Przy takiej częstotliwości byłoby to marnowanie brygad. Chyba, że byście mieli na zbyciu :D
Bastian pisze:40 minut nikogo nie przyciągnie - czekaj na takie cudo, wracając z miasta.
Co 40 min. to rzeczywiście za rzadko, ale co 30 min. byłoby raczej dobrze.
Zakładam, iż taka linia przejeżdżałaby przez ZP Poleczki, a to oznacza, że osoby mieszkające na tej dalszej Krasnowolskiej, tzn. za ul. Flamenco, z pewnością by na nią zaczekały te 30 czy 20 (w szczycie) min. Obecnie, żeby dojść od ZP Poleczki do 3/4 długości Krasnowolskiej (rejon Sklepu Polskiego na ul. Krasnowolskiej przy ul. Kądziołeczki) dość szybkim krokiem, należy liczyć od 25 do 35 min., a w przypadku osób starszych czas ten może się wydłużyć nawet do 45 - 50 min. Idąc z ZP Grabów, należy odjąć od powyższych liczb po 5 min.
Przy Poleczki jest KFC oraz Statoil, więc osoby oczekujące te 30 min. mogłyby sobie pójść na kawę, hot doga albo hamburgera O-) I tu ponownie zapewniam, iż multum osób młodych by tak robiło.
Pomijam kwestię osób starszych, dla których dojście od Puławskiej do Krasnowolskiej to niemały dystans.

Mam pewien pomysł na taką linię :> :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 cze 2008, 22:28

Bastian ma rację, 20 minut to absolutnie minimum minimorum. Tako rzecze literatura (i to sprzed kilku lat, gdy samochód był dobrem bardziej luksusowym).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 08 cze 2008, 22:31

inż. Glonojad pisze:20 minut to absolutnie minimum minimorum
W szczycie. W DS i w międzyszczycie to naprawdę za dużo!

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 08 cze 2008, 22:38

Nie.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 08 cze 2008, 22:41

No tak. Ty wiesz lepiej. W końcu nie ja mieszkałem tam 9 lat.

Docelowo byłoby fajnie puścić to co 20 min., ale nie jest to naprawdę potrzebne. 20/30/20//30 i już. Wszyscy będą bardzo zadowoleni z takiej oferty, po raz kolejny użyję tego słowa: zapewniam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 cze 2008, 8:22

ROTFL. Przeprowadziłeś badania ankietowe, że używasz słowa "zapewniam"?

[ Dodano: Pon 09 Cze, 2008 08:22 ]
BJ.2052 pisze:
inż. Glonojad pisze:20 minut to absolutnie minimum minimorum
W szczycie.
Nieprawda.

A ja mam linię co 20/30/30 i jeżdżę samochodem w DS czy wieczorami. O taką "ofertę" Ci chodzi? :lol:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 09 cze 2008, 15:33

Frencher pisze:To jest jeden z czynników. Każda ulica ma swoją nośność. Ale jest też wiele innych czynników.
Dzięki za info.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 09 cze 2008, 17:54

gregory5576 pisze: A jeszcze mało tego ,że by było śmiesznie man "michalczewskiego" "pomylił się i pojechał za mną 516, zajarzył gdy skręcił za mną. Pojechał do rondka i zawrócił
Przepraszam, ale tu kończy sie moja wiara w to co piszesz.
Polityka złym doradcą w pracy!

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 09 cze 2008, 19:39

A ja tak na marginesie zapytam. Po co taki długi postój linii 206 na Odolanach na ostatnim kursie ? Przyjazd jest 21:40, a odjazd dopiero o 22:06 ? O innych porach postoje wynoszą tylko 1 min.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 cze 2008, 19:41

Może po to, aby zabrać ludzi ze zmiany kończącej się o 22?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 cze 2008, 21:01

inż. Glonojad pisze:Przeprowadziłeś badania ankietowe, że używasz słowa "zapewniam"?
Przeprowadziłem wiele rozmów z wieloma znajomymi na temat tego, jaka tam jest potrzebna komunikacja wg. nich, mieszkańców Krasnowoli. Wystarczy?
inż. Glonojad pisze:A ja mam linię co 20/30/30 i jeżdżę samochodem w DS czy wieczorami.
Super, ale 15, 16 czy 18-latki nie pojadą swoim samochodem.
Tą linią nie jeździłby prawie nikt w "średnim" wieku. Jedynie osoby młode bez samochodu, nastolatkowie i ludzie starsi. A tych jest tam całkiem dużo, wbrew pozorom.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 cze 2008, 21:21

BJ.2052 pisze:Przeprowadziłem wiele rozmów z wieloma znajomymi na temat tego, jaka tam jest potrzebna komunikacja wg. nich, mieszkańców Krasnowoli. Wystarczy?
Nie wystarczy. Piekarz może pytać klientów, jaki chleb wolą, ale to on ma umieć go zrobić. Można budować komunikację na zasadzie koncertu życzeń, ale długo się nie da - zaraz postulaty zaczną być sprzeczne :P

A w tym przypadku może każdy powie, że mu 40 minut wystarczy, ale czy wtedy odstawi samochód? Bo jeśli nie, to jest to trochę kasa w błoto. Jeśli zaś będzie 20 minut (co według badań może już odciągnąć ludzi od korzystania z własnych samochodów), ma większy sens. Warto ten drugi (czy który tam) wóz zainwestować ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 09 cze 2008, 21:41

Tylko, że tam praktycznie nikt nie odstawi samochodu nawet, jak będzie autobus co 10 min.

Bo z tych, co będą korzystać z minibusa, to nie ma kto odstawiać samochodu. To sami nastolatkowie, ew. studenci oraz emeryci i renciści, którzy nawet jak mają samochód, to najczęściej wolą KM na bliższe dystanse.

Obecnie powyższe grupy społeczne robią :pis: do ZP Grabów lub ZP Poleczki ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 cze 2008, 22:51

BJ.2052 pisze:
inż. Glonojad pisze:Przeprowadziłeś badania ankietowe, że używasz słowa "zapewniam"?
Przeprowadziłem wiele rozmów z wieloma znajomymi na temat tego, jaka tam jest potrzebna komunikacja wg. nich, mieszkańców Krasnowoli. Wystarczy?
inż. Glonojad pisze:A ja mam linię co 20/30/30 i jeżdżę samochodem w DS czy wieczorami.
Super, ale 15, 16 czy 18-latki nie pojadą swoim samochodem.
Tą linią nie jeździłby prawie nikt w "średnim" wieku. Jedynie osoby młode bez samochodu, nastolatkowie i ludzie starsi. A tych jest tam całkiem dużo, wbrew pozorom.
Powyższe wypowiedzi świadczą, że Twoje badania są o kant stołu, bo dotyczą ludzi "zmuszonych" do korzystania z komunikacij. Im, to i co 60 albo co 37 "wystarczy", bo nie bardzo mają wyjście (oprócz dreptania).

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 10 cze 2008, 23:24

Colony pisze:
Piotrek pisze:Chyba tylko nadal papiery, bo efektów na ulicy nie widać ;)
Akurat Bielany mają najprostszą robotę. W zasadzie tylko stawiać słupki i rysować kreski na ulicy. Może chociaż na otwarcie Metra Młociny się doczekamy?
Potem te słupki i linie na papierze trafiają do Inżyniera Ruchu, który musi je zatwierdzić. I jak dzielnicy się chce [naciskać na Inż Ruchu], to ma szybko organizację i moze stawiać słupki i malować. Patrz Białołęka i 204 z 211.
A tu jest protokół z przejazdu technicznego SU10:
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-linie ... licami.pdf

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 23:32 ]
BJ.2052 pisze:A przy 503 i 509 nie upchnęłoby sie Libero? 8-(
Bardzo ciężko, bo przed 509 jest przystanek dla 508, które ledwo się mieści. Ciekawe, czy 211 mogłoby jeździć regularnie na nieco wydłużonej trasie: ... Światowida - H. Ordonówny - Strumykowa (skręt w prawo w tą jednokierunkową) - Strumykowa (skręt w lewo w tą przy kościele) - H. Ordonówny - Światowida - pętla Nowodwory i potem bez zmian.
I pytanie do Dęboszczaka: Czy można przyśpieszyć odpowiedź na to pismo (wyślijcie z ZTM-u mailem odpowiedź, nie muszę mieć papieru):
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-211-2 ... orekta.doc

ODPOWIEDZ