[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
Mam takie dwa pytania bo się lekko... zdziwiłem:
1) dlaczego na niektórych stacjach są otwarte wyjścia ewakuacyjne a na innych nie? Zauważyłem też, że na tych samych stacjach raz są otwarte a raz nie... po co?
2) stałem sobie dziś na stacji Wilanowska czekając na pociąg w kierunku Kabat. Podjechał skład, który miał z przodu napisane "Wilanowska". Pomyślałem sobie, że kończy w takim razie bieg i że ludzie naiwnie się do niego pchają. Ja postanowiłem zgodnie z informacją poczekać na następny. Ludzie weszli, pociąg zamknął drzwi i pojechał sobie dalej... o co kaman?
1) dlaczego na niektórych stacjach są otwarte wyjścia ewakuacyjne a na innych nie? Zauważyłem też, że na tych samych stacjach raz są otwarte a raz nie... po co?
2) stałem sobie dziś na stacji Wilanowska czekając na pociąg w kierunku Kabat. Podjechał skład, który miał z przodu napisane "Wilanowska". Pomyślałem sobie, że kończy w takim razie bieg i że ludzie naiwnie się do niego pchają. Ja postanowiłem zgodnie z informacją poczekać na następny. Ludzie weszli, pociąg zamknął drzwi i pojechał sobie dalej... o co kaman?
1) Bo ludzie sobie je otwierają dla wygody, a służby dla niewygody je zamykają.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
A była zapowiedź i napisy na wyświetlaczach na peronie, że ten pociąg kończy bieg?reserved pisze:2) stałem sobie dziś na stacji Wilanowska czekając na pociąg w kierunku Kabat. Podjechał skład, który miał z przodu napisane "Wilanowska". Pomyślałem sobie, że kończy w takim razie bieg i że ludzie naiwnie się do niego pchają. Ja postanowiłem zgodnie z informacją poczekać na następny. Ludzie weszli, pociąg zamknął drzwi i pojechał sobie dalej... o co kaman?
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
1) Ok. A czy przechodzenie wyjściem ewakuacyjnym jest teoretycznie legalne? No bo to, że w praktyce większość ludzi nimi dla wygody sobie przechodzi to jest fakt ale czy np. może być kara za przejście nieuzasadnione?
2) Nie było. Nauczyłem się po prostu patrzeć na wyświetlacz w co wsiadam i byłem przekonany, że jeśli pociąg ma z przodu niebieską tablicę "Wilanowska" zamiast "Kabaty" to znaczy, że jedzie tylko do stacji Wilanowska...
2) Nie było. Nauczyłem się po prostu patrzeć na wyświetlacz w co wsiadam i byłem przekonany, że jeśli pociąg ma z przodu niebieską tablicę "Wilanowska" zamiast "Kabaty" to znaczy, że jedzie tylko do stacji Wilanowska...
Dla wybranych grup osób owszem jest to legalne przejście.reserved pisze:1) Ok. A czy przechodzenie wyjściem ewakuacyjnym jest teoretycznie legalne? No bo to, że w praktyce większość ludzi nimi dla wygody sobie przechodzi to jest fakt ale czy np. może być kara za przejście nieuzasadnione?
Są tylko 2 kursy zjazdowe na sieci metra, na trasie: Młociny - Wilanowska i tylko w szczycie porannym w dni robocze. Ciut więcej jest kursów wyjazdowych (z Wilanowskiej, Politechniki i Pl. Wilsona).reserved pisze:2) Nie było. Nauczyłem się po prostu patrzeć na wyświetlacz w co wsiadam i byłem przekonany, że jeśli pociąg ma z przodu niebieską tablicę "Wilanowska" zamiast "Kabaty" to znaczy, że jedzie tylko do stacji Wilanowska...
Jest legalne jeśli podasz wyraźny powód przejścia.Ok. A czy przechodzenie wyjściem ewakuacyjnym jest teoretycznie legalne?
Ja przechodzę tamtędy z bagażem, jak nie to normalnie. Z wind nie korzystam, kolejka za długa, winda za wolna.

W szczególności, czyli lista nie wyczerpuje uzasadnionych przypadków, można podać inny powód, tylko trzeba być asertywnym.2. Za nieuzasadnione nie uważa się w szczególności korzystania z wyjść awaryjnych w metrze, o których mowa w ust.1 pkt 2 przez:
1) osoby przewożące dziecko w wózku dziecięcym;
2) inwalidów i osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich;
3) osoby przewożące bagaż (w tym rower) o wielkości uniemożliwiającej skorzystanie z bramki wejściowej lub wyjściowej.
No dobra ale ja nie wykluczałem też przecież tego, że mogła być jakaś awaria i maszynista chciał zjechać jak najszybciej z toru. Nie wiem... dziwna sprawa. Chyba, że maszynista zwyczajnie wstawił złą tablicę albo olał ją uznając, że nikt na nią i tak nie patrzy.ashir pisze:Są tylko 2 kursy zjazdowe na sieci metra, na trasie: Młociny - Wilanowska i tylko w szczycie porannym w dni robocze. Ciut więcej jest kursów wyjazdowych (z Wilanowskiej, Politechniki i Pl. Wilsona).
To było koło 16:00.
W szczególności:
4). Gdy Metro stoi na stacji, a pasażer chce zdążyć
5). Pasażer jest osobą leniwą
4). Gdy Metro stoi na stacji, a pasażer chce zdążyć
5). Pasażer jest osobą leniwą
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
6. Gdy zapomniał karty miejskiej 
Hmm... Do tej pory myślałem, że karane jest tylko otwarcie, i jestem prawie pewien, że właśnie tak jest sformułowany napis na naklejce przy przejściach.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Ile jest obiegów w metrze? Rano, w międzyszczycie, po południu, w soboty, w niedziele? 
-
nowaczek61
Od poniedziałku do piątku:Ile jest obiegów w metrze? Rano, w międzyszczycie, po południu, w soboty, w niedziele?
1. szczyt poranny - 32 obiegi
2. międzyszczyt - 21 obiegów
3. szczyt popołudniowy - 30 obiegów
4. po 21:00 - 12 obiegów
Soboty i niedziele:
Niedawno zmienił się rozkład i nie mam zielonego pojęcia, ale obstawiam, że coś koło 18 obiegów w godzinach 10-18.
32 na 40, to jest (bez Inspiro) uruchomienie na poziomie 80%. Powiedzcie, czy to dużo czy mało?
Dzięki.nowaczek61 pisze:Od poniedziałku do piątku:
1. szczyt poranny - 32 obiegi
2. międzyszczyt - 21 obiegów
3. szczyt popołudniowy - 30 obiegów
4. po 21:00 - 12 obiegów
Soboty i niedziele:
Niedawno zmienił się rozkład i nie mam zielonego pojęcia, ale obstawiam, że coś koło 18 obiegów w godzinach 10-18.