Rozkład jazdy 2015/16 w WWK
Moderator: JacekM
Najwięcej pasażerów jeździ pociągami po 6 i 7 rano z Góry Kalwarii oraz przed 17 oraz przed 18 z Warszawy. (de facto ten drugi jest teraz przesiadkowy). Frekwencja w Górze Kalwarii potrafi wynieść nawet około 30 osób. To są godziny szczytu i myślę, że na pewno są pociągi radomskie z których skorzysta CzP. Za to pasażerowie z GK zyskają około 20-tu minut, które zostały zaoszczędzone na obrót w Czachówku. Czas przejazdu do Śródmieścia na poziomie obecnych 65 minut jest dzięki temu konkurencyjny z czasem przejazdu autobusem, który czasem dłużej wlecze się do Wilanowskiej. Do tego doliczyć należy jeszcze czas dojazdu metrem do Centrum. Jakby jeszcze coś zrobić z ceną biletu, bo autobus+metro na bilecie normalnym wychodzi trochę taniej i myślę że więcej pasażerów z GK łatwo by się przekonało do pociągów.
www.linia29.cal.pl Linia 29 Tłuszcz-Ostrołęka
Czyli na GK - Czachowek powinien jezdzic raczej autobus KM, a nie en57, w który pewnie wchodzi ze 300 osob. Ewentualnie szynobus...
ŁK
Wystarczyłby spokojnie, ale pewnie byłby kłopot z podsyłem z Tłuszcza. A na to też mam pomysł
Podsył taki mógłby iść służbowo z Tłuszcza do Pilawy i potem cały dzień robić wahadełko Pilawa - CzP albo GK-CzP. Pomarzyć dobrze 
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja obsługę GK widzę systemowo tak, że cały boży dzień od 4 do 23 jeździ wahadło co godzinę na skomunikowania do CzP, do tego w szczytach są bezpośrednie pociągi GK - WWO zagęszczające odjazdy z GK do 30' (choć tu może wyjść 20/40', jeśli założymy, że bezpośrednie jadą z pominięciem CzP, a powinny również kursować w cyklu z pociągami radomskimi, na które skomunikowania mają pociągi podstawowe, ale to już szczegóły). Jeśli będzie trzeba, zagęszczenie obu taktów jest możliwe.
Polecam prześledzić casus linii Lysa nad Labem - Milovice, gdzie z kilku par na 810 wyszedł półgodzinny cykl na City Elefantach.
Polecam prześledzić casus linii Lysa nad Labem - Milovice, gdzie z kilku par na 810 wyszedł półgodzinny cykl na City Elefantach.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Ależ oczywiście - kolej jest od tego, żeby jeździć, jeździć, często jeździć.
Ale to wymaga całkowitego odwrócenia mentalności zakorzenionej w PKP od 30 lat, gdzie wszystkie problemy 'rozwiązywano' mechanicznym cięciem.
Ale to wymaga całkowitego odwrócenia mentalności zakorzenionej w PKP od 30 lat, gdzie wszystkie problemy 'rozwiązywano' mechanicznym cięciem.
- fik
- Naczelne Chamidło
Oczywiście; poza tym jest głęboko zakorzenione przekonanie, że pociągokilometr [w sensie wymiar pracy eksploatacyjnej] jest jedynym czynnikiem wpływającym na koszty. Potem mamy takie kwiatki, jak podlaskie, gdzie dzienne obiegi szynobusów potrafią być poniżej 150 km.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Tak. Ja tak samo "systemowo" widziałbym obsługę linii Legionowo - Tłuszcz. Powinna cały dzień chodzić 1EZT bądź VT627 z Tłuszcza do Legionowa zapewniając w jedną stronę skomunikowania z Warszawą a w drugą z Łochowem / Wyszkowem.fik pisze:Ja obsługę GK widzę systemowo tak, że cały boży dzień od 4 do 23 jeździ wahadło co godzinę na skomunikowania do CzP
Nieporęt i Radzymin mają spory potencjał i na pewno byliby chętni na takie pociągi.
Ok 2 tygodni temu jechałem pociągiem 98900 do GK. O ile do Piaseczna napełnienie pociągu wynosiło ok 120% to w GK wysiadło z niego 15 osób. Z powrotem frekwencja była o wiele gorsza bo do Zalesia Górnego nie wsiadł nikt.
Radzymin - Wyszków przez Tłuszcz, jeśli co pół godziny są prywatne autobusy, które jadą 30-35 minut?
Czy godzina pociągiem do W-wy Gdańskiej zamiast 30-45 minut autobusem do Wileńskiego?
Czy godzina pociągiem do W-wy Gdańskiej zamiast 30-45 minut autobusem do Wileńskiego?
ŁK
Z Radzymina na Gdańską pociąg jedzie 42 minuty.
Tylko że w Radzyminie stacja jest w polu. Ale już w Nieporęcie jest lepiej...
Tylko że w Radzyminie stacja jest w polu. Ale już w Nieporęcie jest lepiej...
Tak, bezpośredni - a nie taki, który się będzie komunikował. Taki to z 10 minut w Legionowie.
W Nieporęcie stacja jest "w złą stronę" - trzeba się cofać, w dodatku nie jestem jakoś bardzo przekonany,
że tam są jakieś dowozówki, a ten Nieporęt to mały nie jest (tzn. jest rozległy dość) -
na P&R też może miejsca nie być, bo to drogie tereny "nadmorskie".
W Nieporęcie stacja jest "w złą stronę" - trzeba się cofać, w dodatku nie jestem jakoś bardzo przekonany,
że tam są jakieś dowozówki, a ten Nieporęt to mały nie jest (tzn. jest rozległy dość) -
ŁK
Od nowego rozkładu część pociągów na linii Siedlce-Łuków przejęły Przewozy Regionalne. Czy honorowane są w nich bilety KM?
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Etam, w Newport jest sporo miejsca na parkowanie w okolicy PKP.Łukasz pisze:Tak, bezpośredni - a nie taki, który się będzie komunikował. Taki to z 10 minut w Legionowie.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ale o co chodzi? Ten kurs jest wykonywany przez szynobus na diesla. Ten sam szynobus wcześniej/później jedzie z Gdańskiego przez Legionowo do Tłuszcza...