Zmiany od kwietnia 2026

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » wczoraj, 10:49

person pisze:
29 kwie 2026, 22:17
Gdzie tam jest socjal? W metrze lokal wynajęli?
Będzie gdzieś w podziemiach. Jeden z kilku nowych, które starują od jutra.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 11:26

Będą organizowane przez ZTM, czy MZA?

mb112

Post autor: mb112 » wczoraj, 13:23

Matt Cubis pisze:
wczoraj, 10:49
person pisze:
29 kwie 2026, 22:17
Gdzie tam jest socjal? W metrze lokal wynajęli?
A gdzie jeszcze startują od jutra ?
I ruszyli coś w końcu z jakąś nową inwestycją czy tylko wynajmowanie lokali na razie ? Zresztą przecież w wielu miejscach nie ma jakichkolwiek lokali w pobliżu.

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » wczoraj, 13:40

Ja widziałem przedwczoraj oklejony lokal (w logo mza) na Bródnie, ale nie wiem czy on już działa, jak byłem to wyglądał na nie używany (kartony na podłodze jedna lampka na półce tylko stała)

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » wczoraj, 15:37

person pisze:
wczoraj, 11:26
Punkty socjalne są organizowane przez wszystkich przewoźników proporcjonalnie do udziału w przewozach.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » wczoraj, 19:39

person pisze:
Rozporządzenie nie widzi: organizatorów, ustawy o czasie pracy oraz zleceniowców.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Matt Cubis

Post autor: Matt Cubis » wczoraj, 21:49

mb112 pisze:
wczoraj, 13:23
Matt Cubis pisze:
wczoraj, 10:49

A gdzie jeszcze startują od jutra ?
Z tego co zasłyszałem ma być Rydygiera, Osiedle Kabaty, Metro Bemowo i Rondo Daszyńskiego. Gdzieś mi mignęła Bokserska, Gwiaździsta, Nowodwory, Konwiktorska czy Tarchomin, ale żadnych terminów nie kojarzę.

mb112

Post autor: mb112 » wczoraj, 22:45

pawcio pisze:
wczoraj, 19:39
person pisze:
Rozporządzenie nie widzi: organizatorów, ustawy o czasie pracy oraz zleceniowców.
W jakim sensie nie widzi ustawy o czasie pracy ?
A że nie widzi organizatorów oraz zleceniowców to może i lepiej, ustawodawca nie musi wnikać, która jednostka za co odpowiada ani jaki rodzaj zatrudnienia mają kierowcy, po prostu ma być to zorganizowane i tyle.
Z tego co zasłyszałem ma być Rydygiera, Osiedle Kabaty, Metro Bemowo i Rondo Daszyńskiego. Gdzieś mi mignęła Bokserska, Gwiaździsta, Nowodwory, Konwiktorska czy Tarchomin, ale żadnych terminów nie kojarzę.
No czyli na razie po najmniejszej linii oporu czyli to co da się zorganizować w metrze czyli to co już dawno powinno być zrobione.
Nad resztą dalej będą latami myśleć, robić koncepcje, uzgadniać, doprowadzać media itd...
A gdzie Regulska, Nowe Włochy, Instalatorów, Browarna, Rembertów-Kolonia, PKP Olszynka Grochowska, PKP Gocławek, PKP Ursus... ?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 22:57

Najprościej byłoby się dogadać z Żabką. Pełno ich , kawiarnia, poczta - to i ekspedycja może być.
ŁK

man1956

Post autor: man1956 » wczoraj, 23:55

Ale chyba nie toaleta.

mb112

Post autor: mb112 » dzisiaj, 1:45

Łukasz pisze:
wczoraj, 22:57
Najprościej byłoby się dogadać z Żabką. Pełno ich , kawiarnia, poczta - to i ekspedycja może być.
Ale przecież to nie o to chodzi. Wyobraźcie sobie co by było, jakby pracodawca w dowolnym biurze nie zapewniał żadnego pomieszczenia socjalnego ani porządnej toalety, tylko mówił pracownikom, że obok jest Żabka, możecie sobie iść i nawet posiedzieć tam chwilę przy stoliku. Naprawdę, to jest żałosne, że w 2026 roku, w 10-tym czy którym tam kraju pod względem rozwoju cywilizacyjnego, trzeba się jeszcze upominać o takie rzeczy. Zresztą, np. na Rembertowie-Kolonii, Instalatorów czy Olszynce nie ma Żabki w pobliżu.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » dzisiaj, 2:01

mb112 pisze:
wczoraj, 22:45
pawcio pisze:
wczoraj, 19:39

W jakim sensie nie widzi ustawy o czasie pracy ?
A że nie widzi organizatorów oraz zleceniowców to może i lepiej, ustawodawca nie musi wnikać, która jednostka za co odpowiada ani jaki rodzaj zatrudnienia mają kierowcy, po prostu ma być to zorganizowane i tyle.
W takim, że
1. Organizator nie musi się przejmować, że firma X ma social tu a firma Y tam i żonglować obsadą do woli. Nie musi też brać kwestii socjalu pod uwagę przy trasowaniu czy ustalaniu postojów.
2. Zleceniowcy i JDG nie muszą mieć socjalu z rozporządzenia.
3. Nie ma powiązania pomiędzy UoCzPK a rozporządzeniem. Czyli socjal w jednym miejscu a przerwy ustawowe w polu i wszystko się zgadza.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ