Nazwy stacji metra
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Dzisiaj na stacji Ratusz pojawiły się tablice z nową nazwą stacji. Dodatkowo na wszystkich stacjach uzupełniano schematy - na pomarańczowych poprzez doklejenie paska z nową nazwą, oczywiście pasującego, z ulicami.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
A mnie korci, by napisać wniosek do Komisji Nazewnictwa i Rady Miasta, by wraz z oddaniem stacji Młociny, zmienić nazwę stacji Ratusz na Plac Bankowy.
Metro Warszawskie pisze: Ratusz Arsenał - uroczysta zmiana nazwy
Informacje
22.03.2007
W poniedziałek, 26 marca, około godziny 17.30, odbędzie się uroczystość zmiany nazwy stacji A15 na Ratusz Arsenał. Odsłonięcie nowej nazwy, przy wyjściu ze stacji od strony ulicy Długiej, będzie częścią obchodów 64 rocznicy „Akcji Pod Arsenałem”.
26 marca 1943 roku miała miejsce słynna akcja zbrojna Grup Szturmowych Szarych Szeregów. Harcerze z oddziału specjalnego „Jerzy”, na placu przed warszawskim Arsenałem, odbili z rąk gestapo swojego przyjaciela harcmistrza ppor. Janka Bytnara p.s. „Rudy” oraz 20 innych więźniów.
MeWa pisze:A mnie korci, by napisać wniosek do Komisji Nazewnictwa i Rady Miasta, by wraz z oddaniem stacji Młociny, zmienić nazwę stacji Ratusz na Plac Bankowy.
A samo uroczyste odsłanianie nazwy stacji metra zakrawa trochę na kpinę. Rozumiem uroczystości patriotyczne przy samym Arsenale, po co aż tak "czcić" stację?
Wydarzenie medialne. Każdy się chce pokazać od najlepszej strony, a tego typu uroczystości są ku temu dobrą okazją.MZ pisze:Rozumiem uroczystości patriotyczne przy samym Arsenale, po co aż tak "czcić" stację?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
zawsze mogę zacząć zbierać podpisyMZ pisze:MeWa pisze:A mnie korci, by napisać wniosek do Komisji Nazewnictwa i Rady Miasta, by wraz z oddaniem stacji Młociny, zmienić nazwę stacji Ratusz na Plac Bankowy.Co prawda zgadzam się z Tobą, ale nie wierzę, żebyś cokolwiek wskórał.
po to, by kombatanci zrobili z siebie jeszcze większy cyrk.MZ pisze:A samo uroczyste odsłanianie nazwy stacji metra zakrawa trochę na kpinę. Rozumiem uroczystości patriotyczne przy samym Arsenale, po co aż tak "czcić" stację?
-
niedzwiedz
Na mój podpis możesz liczyć
Aha, w zasadzie wszędzie w metrze jest już uwzględniona zmiana nazwy stacji(wszelkie mapy, plansze, schematy) za wyjątkiem wyświetlaczy w Alstomach. Tam dalej jest po staremu. Zapomnienie czy jak?
Pytanie należy traktować jako te z gatunku ciekawskich
PS. nie ten temat, ale tak samo jest np w przypadku zmiany przystanku Marymont na Marymont- Potok. W Jelczach dalej jest po staremu a w Its-ach jest po nowemu.
Aha, w zasadzie wszędzie w metrze jest już uwzględniona zmiana nazwy stacji(wszelkie mapy, plansze, schematy) za wyjątkiem wyświetlaczy w Alstomach. Tam dalej jest po staremu. Zapomnienie czy jak?
Pytanie należy traktować jako te z gatunku ciekawskich
PS. nie ten temat, ale tak samo jest np w przypadku zmiany przystanku Marymont na Marymont- Potok. W Jelczach dalej jest po staremu a w Its-ach jest po nowemu.
Popieram w całej rozciągłości. Dziwi mnie również dlaczego od odrazu nie nazwano tej stacji Pl. Bankowy?MeWa pisze:A mnie korci, by napisać wniosek do Komisji Nazewnictwa i Rady Miasta, by wraz z oddaniem stacji Młociny, zmienić nazwę stacji Ratusz na Plac Bankowy.
Bloom pisze:Popieram w całej rozciągłości. Dziwi mnie również dlaczego od odrazu nie nazwano tej stacji Pl. Bankowy? To jest najlepsza nazwa jednoznacznie sugerująca miejsce znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie stacji.