Rondo Babka - organizacja ruchu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2008, 22:44

inż. Glonojad pisze:Gdybym ja był projektantem, to zrobiłbym taki układ na rondzie: prostro | prosto+prawo | prawo. Przy czym za wylotem pas wewnętrzny i środkowy przesuwałyby się o jeden na zewnątrz.
I czy trzeba kończyć Inżynierię Ruchu, by nie wpaść na coś takiego?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2008, 22:47

Nie wiem, ja miałem z IR 5.0 i wpadłem :p

Złośliwie zaznaczę, że akurat do projektowania organizacji ruchu nie trzeba mieć wykształcenia kierunkowego nawet, o jakichś uprawnieniach nie wspominając, więc efekty są, jakie są.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 02 lut 2008, 22:50

Twierdzisz, że pan Galas nie ma wykształcenia odpowiedniego? :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2008, 22:51

p. Galas nie projektuje, Galas tylko sprawdza zgodność formalną i - w pewnych granicach jedynie - merytoryczną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 lut 2008, 22:56

inż. Glonojad pisze:Złośliwie zaznaczę, że akurat do projektowania organizacji ruchu nie trzeba mieć wykształcenia kierunkowego nawet, o jakichś uprawnieniach nie wspominając, więc efekty są, jakie są.
(Nie)dobrze wiedzieć.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 lut 2008, 23:00

Aczkolwiek gwoli ścisłości projekty organizacji na Białołęce robił swego czasu inżynier po politechnice, ale kierunku zupełnie niedrogowym i były bardzo przyzwoite, więc to różnie bywa.

W końcu technika opiera się na prawdopodobieństwie, nabyte wykształcenie w danej dziedzinie jedynie zwiększa prawdopodobieństwo, że gość się zna, ale pewności nie daje ;).

Jak w tym dowcipie - idzie dwóch informatyków i jeden mówi do drugiego: "Jak pomyślę, jacy z nas informatycy, to boję się iść do lekarza". ;)

Lipa

Post autor: Lipa » 03 lut 2008, 0:22

Nazgul pisze:Dzisiaj w przeciągu dosłownie 3 minut byłem świadkiem 1 stłuczki i kilku sytuacji bliskich stłuczki z powodu tego oznakowania. Chodzi o sytuację, kiedy jadąc prawym pasem na wprost, trzeba ustąpić pierwszeństwa samochodom jadącym lewym pasem i zjeżdżającym z ronda. Jadąc po łuku i równolegle z innymi autami trudno jest zauważyć skręcający samochód z lewego pasa, który jest zwykle rozpędzony. Tak właśnie doszło do owej stłuczki. Oznakowanie poziome jest niebezpieczne i irracjonalne, sprzeczne z powszechnie obowiązującymi przepisami, że zjeżdżać z ronda można tylko z prawego pasa.
](*,) Ten przepis i tak na tym rondzie był martwy, jakby wszyscy się do niego bezmyślnie stosowali to praktycznie na Rondzie Babka każdy by musiał jechać tylko środkowym i prawym pasem. Ja zawsze tam jeżdżę wewnętrznym i przez rondo śmigam bardzo szybko. Większość się kłębi na prawym i środkowym pasie a ten skrajny wewnętrzny zawsze jest luźny. Idąc dalej wg twojej teorii, to w ogóle na Rondzie Babka nie potrzebne są trzy pasy, gdyż ze skrajnego wewnętrznego i tak nie ma jak skorzystać, gdyż należy trzymać sie prawego pasa :!: Teraz już legalnie można szybciej przez nie przejechać i kropka :!:

Kra

Post autor: Kra » 04 lut 2008, 9:32

Mam tylko jedno pytanie, jeśli była o tym mowa to przepraszam.
Jeżeli "Rondo Babka" jest skrzyżowaniem z wyspą centralną w dodatku ze światłami to po co wiszą przed wjazdem na nie znaki "skrzyżowanie z ruchem okrężnym" (nie jestem pewien czytak jest obecnie oficjalna nazwa ale mam nadzieję, że wyrażam się jasno) skoro tak naprawdę nim nie jest ?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 9:52

Przed każdym skrzyżowaniem z wyspą centralną jest taki znak. Taka jest zasada oznaczania, z czego wynika - nie wiem, może dla wyeliminowania lewoskrętów pod prąd (na normalnym skrzyżowaniu lewoskręty z przeciwnych kierunków są zwykle bezkolizyjne, tj. mijają się prawymi burtami).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 lut 2008, 11:30

Zapewne własnie, by nie było trzeba stawiac przed rondem zakazu skrętu w lewo, a na jego środku zakazu skrętu w prawo.

Kra

Post autor: Kra » 04 lut 2008, 13:06

pawcio pisze:Zapewne własnie, by nie było trzeba stawiac przed rondem zakazu skrętu w lewo, a na jego środku zakazu skrętu w prawo.
Ale wydaje mi się, że prościej byłoby postawić nakaz jazdy w prawo przed rondem a co znaku na środku to i tak w wielu miejscach stoją znaki zakazu wjazdu (by nie pojechać pod prąd).
Dla mnie znak "ronda" zawsze stanowi zagadkę, jaki wariant napotkam, czy jak nakazuje logika klasyczne "rondo" z pasami wokół, czy raczej normalne skrzyżowanie.
Przyznam, że poza naszym pięknym krajem, znaku "ronda" nie widziałem przed skrzyżowaniami z wyspą centralną (ale fakt nie przyglądałem się jako pieszy zbyt dokładnie).
Tak czy inaczej uważam, że akurat pod tym względem panuje u nas chaos oznakowania i znak wskazujący "rondo" nie jest jednoznaczny.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 lut 2008, 17:04

Kra pisze:Dla mnie znak "ronda" zawsze stanowi zagadkę, jaki wariant napotkam, czy jak nakazuje logika klasyczne "rondo" z pasami wokół, czy raczej normalne skrzyżowanie.
Przyznam, że poza naszym pięknym krajem, znaku "ronda" nie widziałem przed skrzyżowaniami z wyspą centralną (ale fakt nie przyglądałem się jako pieszy zbyt dokładnie).
Ja w ogóle nie kojarzę za granicą ronda (czy też "ronda") takiego, jak Patelnia czy de Gaulle'a.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 17:42

Rzadko się zdarza na Zachodzie, bo tam przepustowości o których mówimy przy skrzyżowaniach z w.c. zwykle rozwiązuje się bezkolizyjnie.

Poza tym, skrzyżowania tego typu mają dość niskie bezpieczeństwo (zwłaszcza przy braku sygnalizatorów zjazdowych, co w Warszawie zdaje się już nie występuje), a na Zachodzie od lat się stawia na bezpieczeństwo. Co w Warszawie kończy się wołaniem o "wstrętnym inżynierze Galasie".

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 lut 2008, 17:57

Adam G. pisze:
XXXX pisze:Można było dać 15 przez Stawki.
Okolice Arkadii są przeciążone już teraz, po włączeniu świateł będzie tylko gorzej. Nie bardzo jest tam miejsce dla jeszcze jednej linii.
Akurat na przepustowość światła niekorzystnie nie powinny wpłynąć. Zielone podwójnej długości, nie rzadziej niż co 90 sekund - oznacza to przepustowość 80 składów na każdym wlocie, czyli więcej niż trzeba.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 lut 2008, 17:59

inż. Glonojad pisze:Zielone podwójnej długości, nie rzadziej niż co 90 sekund
Taki będzie układ cyklu świateł? Tylko 90 sekund na pełny cykl?

ODPOWIEDZ