Przyczyn mogło być wiele, choćby ludzie dobiegający do wagonów, czy też przeskakujący/przebiegający tuż przed pociągiem. Takich sytuacji widziałem już sporo. W takim momencie na łagodne hamowanie nie ma czasu. Nagana mogła być więc dla spóźnialskich.Nagana dla maszynisty pociągu pośpiesznego Kołobrzeg-Warszawa/Łódź który na stacji w Wierzchucinie dnia 11 lipca zatrzymywał się aż 4 razy w sposób mało przypominający "ludzkie"
[Kolej] Pochwały i nagany
Moderator: JacekM
Nagana dla maszynisty WKD odj. o 19:40 z Reguł->Grodzisk Maz. za nie podświetlenie tablicy czołowej.
Pochwała dla maszynisty WKD odj. 15:27 Pruszków WKD->W-wa Śródmieście WKD za szybkie wyhamowanie z 80km/h na 20km/h z powodu samochodu osobowego na przejeżdzie kolejowym pomiedzy stacjami Michałowice i Opacz.
dla niego.
Pochwała dla maszynisty WKD odj. 15:27 Pruszków WKD->W-wa Śródmieście WKD za szybkie wyhamowanie z 80km/h na 20km/h z powodu samochodu osobowego na przejeżdzie kolejowym pomiedzy stacjami Michałowice i Opacz.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
- fik
- Naczelne Chamidło
Pociąg z Łodzi do Wawy, podaję zalegalizowany wcześniej tego samego dnia karnet kierownikowi, ten patrzy na niego i pyta się, czy zgłaszałem "wcześniej to komuś". Lekko zdezorientowany mówię "no tak, rano panu koledze, jest podbity". "Ale w tym pociągu pan komuś to zgłaszał". "No nie, przecież to jest karnet, jest ważny cały dzień". "Pan mnie nie poucza, ja przecież widzę co to jest" i ... przybija pieczątkę w wolnym polu wkładki, po czym z pyskiem do mnie, że powinienem to zgłosić i będę płacił za legalizację karnetu w pociągu (sic!). Na szczęście zdążyłem mu zabrać mój bilet, zanim zdążył wpisać datę w pole nań przeznaczone i dopiero wskazanie palcem dzisiejszej daty i stempla poskutkowało uznaniem ważności. Odchodząc rzucił jeszcze "no przecież pytałem pana, czy pan komuś to zgłaszał" (!).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Ja też kiedyś miałem podobną sytuację. Śpieszyłem się na pociąg i nie zdążyłem zalegalizować karnetu w kasie. Akurat konduktorowała mnie jakaś baba. Wzięła ode mnie ten karnet, popatrzyła się na niego i po chwili odpryskliwym głosem zapytała "Gdzie pieczątka?". Ja odpowiedziałem, że zawsze legalizuję karnet u konduktora. A ona zaczęła robić mi wykład, że to trzeba w kasie, że oni nie mogą itp., itd. i mało brakowało, żeby mi wystawiła mandat za przejazd bez ważnego biletu. Po powrocie napisałem w tej sprawie maila do PKP PR. Po ok. miesiącu otrzymałem odpowiedź, z której wyniknęło, że mam rację i od tej pory zawsze jadąc gdzieś na Regio Karnecie wiozę ten dokument ze sobą i już więcej kłopotów nie mam, bo jak jakiś konduktor z pyskiem leci to mu pokazuję i od razu robi się cichy jak baranek.
Pochwała dla maszynisty WKD odj.11:35 z Pruszkowa WKD->W-wa Śródmieście WKD za probę nadrobienia -15, co skutkowało (odjazd z Pruszkowa zamiast 11:35 to 11:48)
odjazdem ze stacji W-wa Raków zamiast 11:51 to 12:03.
dla niego za szybką jazdę tj.80km/h.
1069, 7722
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
Z tego co sie orientuje to na WKD jest V max 70km/h. Mogę sie mylic - choć raczej to wątpliwe. Nie slyszalem o żadnych pracach mających podnieśc szybkoścmałpa pisze:Pochwała dla maszynisty WKD odj.11:35 z Pruszkowa WKD->W-wa Śródmieście WKD za probę nadrobienia -15, co skutkowało (odjazd z Pruszkowa zamiast 11:35 to 11:48)
dla niego za szybką jazdę tj.80km/h.
To za co ta pochwala? Za przekroczenie szybkości?
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Po pierwsze : Jak jechales to nie chwal się publicznie - na podstawie tego co napisales moznaby temu maszyniscie narobic mase klopotów - do zdjecia z jazdy wlacznie.małpa pisze:Słuchaj jeseli chodzi o prędkośc na WKD to wczoraj jechałem z jednym maszynistą w kabinie w EN95-01 i miedzy Opaczą, a Michałowicami mielismy 85km/h na liczniku.
Ustalic kto wczoraj jeździl tym sprzętem wczoraj nie stanowi problemu.
Jeszcze niechcący można osobie która nie jeździla teznarobić problemów.
Po drugie - pokaż mi scan zeszytu SRJ dla WKD . Wtedy uwierze że szybkośc jest podniesiona.
No chyba ze tylko dla tego jednego obiegu jest większa szybkośc
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
Pare lat temu po jakimś małym remoncie były prędkości podnoszone. Wydaje mi się, że wtedy pisano i o 80km/h. Osobiście żadnej "8" nie widziałem. W każdym razie coś tam mi dzwoni, ale może nie w tym kościele.rufio198 pisze:Z tego co sie orientuje to na WKD jest V max 70km/h. Mogę sie mylic - choć raczej to wątpliwe.
Tym chwal się na końcu. Bo raz - wpuścił Cię, dwa - o ile 80km/h być może (tak jak wcześniej napisałem) mógł pojechac, o tyle 85km/h już nie. Tym bardziej ,że nie był to błąd wyświetlacza, tylko faktycznie wyświetlona (wskazana) wartość. Jakby mu ktoś wtedy wszedł przed pociąg lub wjechał na przejeździe (co na WKD się zdarza), to miał by przechlapane.małpa pisze:Słuchaj jeseli chodzi o prędkośc na WKD to wczoraj jechałem z jednym maszynistą w kabinie w EN95-01 i miedzy Opaczą, a Michałowicami mielismy 85km/h na liczniku.