Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 17 lis 2006, 20:31

ale kto mówi o Cargo :]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 lis 2006, 20:47

Jak dla mnie, to KM trochę dziwują. Już pal sześć FLIRTy, może trochę drzwi przymało mają, ale na linię sochaczewską będą dobre - chociaż wolałbym jednostki bardziej aglomeracyjne no i krajowe, o 1/3 tańsze - ale te piętrusy, do tego wagonowe, naprawdę mnie dziwią. Nie rozumiem, dlaczego nie skupią się na poprawie jakości na liniach, na których jeszcze pasażerowie chcą jeździć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metron

Post autor: metron » 17 lis 2006, 21:43

No dobrze,to w takim razie skąd wziąć lokomotywy do obsługi pociągów push i pull zamówionych przez KM.Chyba żadna spółka w Polsce nie wypożyczy swojego taboru, a z tego co wiem KM zamówiły same wagony bez lokomotyw
Z tego co sie dowiedziałem to nowe Flirty mają obsługiwać linie przyśpieszone, na innych trasach pasażerowie będą jeżdzić starymi trupami
Niedawno ktoś zarzucał SKM ze jej pociagi nie nadają sie do ruchu lokalnego ze względu na kiepskie przyśpieszenie i małą liczbę drzwi
KM zrobiły ten sam błąd i to przy zakupie pociągu projektowanego od podstaw. Tam też będzie identyczna liczba drzwi na człon jak w starych pociągach.
Potem będą narzekania że pasażerowie wybierają podróż pociągami SKM

przewoz

Post autor: przewoz » 18 lis 2006, 1:05

Ja bym widził loki PTKiGK (seria 1822 - w końcu najnowocześniejsza w PL :) )
Ale to marzenia...
Zawsze można wziąść coś w leasing z zachodu... Ale to też drogie.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 lis 2006, 11:36

Jest to rozwiązanie z tym, że w przeciągu najbliższych 2 lat raczej mało wykonalne. Obecnie brak nowoczesnych lokomotyw na 3kV, a (+/-) dwa lata to czas potrzebny na jej wyprodukowanie. Dostępne lokomotywy wielonapięciowe są droższe w leasingu i zupełnie zbędne dla KM.
Chyba że wypożyczyć od Włochów E464. Lokomotywa wręcz idealna (jednokabinowa) do zamówionych piętrusów. Szkoda tylko, że nierealne.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 18 lis 2006, 16:11

ale nasze lokomotywy nie różnią się chyba tak bardzo od tych z NRD - tam przecież push-pulle mają od dawna

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2006, 16:58

metron pisze: KM zrobiły ten sam błąd i to przy zakupie pociągu projektowanego od podstaw. Tam też będzie identyczna liczba drzwi na człon jak w starych pociągach.
Tak, ale człony będą krótsze. No i jednak parametry ruchowe zupełnie inne, więc to jednak nie to samo.
Na pewne zastosowania na pewno się one nadadzą, na linii sochaczewskiej nie ma takich wymian jak na grodziskiej, ale wiadomo, że nie jest to dobre rozwiązanie na zwyklasy Grodzisk - Wschodni czy Tłuszcz - Wileński .
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 18 lis 2006, 17:58

jasiu pisze:ale nasze lokomotywy nie różnią się chyba tak bardzo od tych z NRD - tam przecież push-pulle mają od dawna
Wzrokowo to się nie różnią, ale wyposażeniem to i owszem. Gdyby wymieniać wszystkie różnice to trzeba byłoby książkę pisać. ;-) Najważniejsza to inny system zasilania. U nas 3kV(prąd stały) a u nich 15kV (prąd zmienny 16 i 2/3Hz.

TLG

Post autor: TLG » 19 lis 2006, 9:55

metron pisze:Od strony zdalnego sterowania wygląda to tak, że żadna z lokomotyw używanych w Polsce nie jest przystosowana do sterowania push i pull.
Oczywiście. Była całkiem niedawno bardzo duża dyskusja na ten temat na grupie pl.misc.kolej. Wynikało z niej (i z różnych danych w niej zawartych), że ewentualny przewoźnik będzie musiał przystosować swoje pojazdy do sterowania zdalnego wprowadzając niezbędną elektronike. Ale to chyba nie jest wielką przeszkodą. Pytanie podstawowe-jak znaleźć przewoźnika, który zapewni tak zmodernizowane lokomotywy? Przetarg? Negocjacje? KM musiałoby zapewnić umowę wieloletnią na realizacje takich przewozów.
przewoz pisze:Ja bym widził loki PTKiGK
No tak, ale tych lokomotyw póki co jest zaledwie kilka, a pracy im nie brakuje.
Własne lokomotywy to drogie zabawki. Nie wiem czy KM by się na to poszły.
metron pisze:No dobrze,to w takim razie skąd wziąć lokomotywy do obsługi pociągów push i pull zamówionych przez KM
Przypuszczam, że w praktyce wagony sterownicze pozostaną niewykorzystane, a zmiana kierunku jazdy będzie się odbywać "tradycyjnie".
Plesim pisze:Chyba że wypożyczyć od Włochów E464. Lokomotywa wręcz idealna (jednokabinowa) do zamówionych piętrusów. Szkoda tylko, że nierealne.
Myślisz, że Włosi by na to poszli? Poza tym chyba ich pojazdy się różnią od naszych, przystosowanie tego by było zbyt kosztowne, a UTK - jak wiadomo - istytucja rodem z siermiężnej komuny prawdopodobnie by i tak zablokowała taką transakcję.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 19 lis 2006, 13:33

TLG pisze:
przewoz pisze:
Ja bym widził loki PTKiGK
No tak, ale tych lokomotyw póki co jest zaledwie kilka, a pracy im nie brakuje.
Na dzień dzisiejszy to 2 sztuki. Pozostałe 3 są nadal własnością OBB a przeróbka trwa około 3 miesięcy.
TLG pisze:
Plesim pisze:
Chyba że wypożyczyć od Włochów E464. Lokomotywa wręcz idealna (jednokabinowa) do zamówionych piętrusów. Szkoda tylko, że nierealne.

Myślisz, że Włosi by na to poszli? Poza tym chyba ich pojazdy się różnią od naszych, przystosowanie tego by było zbyt kosztowne, a UTK - jak wiadomo - istytucja rodem z siermiężnej komuny prawdopodobnie by i tak zablokowała taką transakcję.
Na Włochów to bym nie liczył gdyż im brakuje lokomotyw. Bardziej jakaś firma leasingowa i dostosowanie już przy produkcji w Bombardierze. Ale to i tak tylko marzenia.

I jeszcze jedna ważna sprawa to skąd KM zamierza wziąć lokomotywy do prowadzenia tych pociągów. Cargo juz wyzbyło się części siódemek dla PRów. Teraz IC oficjalnie podało że toczą się rozmowy na temat odsprzedania ósemek i dziewiątek i przejścia na stan IC. Za to Cargo pomału zaczyna narzekać na braki sprawnych lokomotyw. Wychodzi na to, że te wagony KM nie będą miały z czym jeżdzić chyba że podepną pod kible. :D

Tm

Post autor: Tm » 19 lis 2006, 13:55

ogłoszą nastepny przetarg na wagony motorowe i połączą w składy
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

metron

Post autor: metron » 19 lis 2006, 21:53

Owszem przerobić można wszystko,trzeba się tylko zastanowić czy jest sensowne.
Mnie osobiscie dziwi,zastanawiający pociąg KM do uzależniania się od innych. Już teraz spora część taboru jest dzierżawiona od PR,które mają prawie połowę udziałów w KM. Teraz gdy pojawia się szansa na całkowite uniezależnienie się od innych,KM nadal chcą być zdane na łaskę i niełaskę innych

TLG

Post autor: TLG » 19 lis 2006, 22:24

Plesim pisze:I jeszcze jedna ważna sprawa to skąd KM zamierza wziąć lokomotywy do prowadzenia tych pociągów.
I tak pewnie skończy się na wynajmie od Cargo z bykami. Poza tym chyba tylko CTL ma licencje i włąsne lokomotywy.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 20 lis 2006, 19:50

PCC też ma licencję - "Koleje Nadwiślańskie"

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 21 lis 2006, 10:38

Mieć licencje na przewóz osób to jedno. W tej chwili takie posiada wiele firm. Jest tylko pytanie czy mają własne lokomotywy, które mogą wypożyczyć (na to też trzeba mieć licencję). Są firmy, które spełniają te warunki tylko, że prawie nic o nich nie wiadomo (np. Freightliner).

ODPOWIEDZ