Niepełnosprawność a transport publiczny
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Przysłuchuje sie tej dyskusji i widze, ze zażartymi dyskutantami są głownie Ci zdrowi którym nic nie dolega. A problemy tu opisane zupelnie inaczej wygladaja z punktu widzenia osoby ktora nie jest w pelni sprawna. Ja od 6 tygodni mam noge w gipsie, staram sie siedzieć w domu, ale czasem musze wyjść tu i ówdzie. Bardzo często jest problem aby wyjsc z doimu - otworzyć i przytrzymac ciezkie sprezynujace drzwi przeciwpożarowe.
A wejść do autobusu - szczególnie gdy autobus zatrzymuje się np. pol metra od wysokiego krawężnika - też nie jest łatwo bo pod nogami tworzy się nagle przepaść w która łatwo się stoczyć. I w takich wypadkach kierowca powinien poczekać aż taki pasażer powoli wejdzie do autobusu i znajdzie jakieś solidne oparcie. Nie wyobrażam sobie gdyby zaraz po wejściu na stopien, autobus szybko zamknął drzwi, szarpnął i ruszył. I jeszcze jakby była śliska podłoga.
Zatem prosze tu nie PIEPRZYĆ NA TYM FORUM GŁUPOT I FARMAZONÓW, co by tu zrobić i nie zrobić - BO KOLEŻEŃSTWO NIE MA BLADEGO POJECIA CO CZUJE I CO MOZE TAKI NIEPELNOSPRAWNY, który nagle znajdzie sie w sytuacji z noga w gipsie. Kupcie sobie kule - przetrenujcie na osobiscie co jest mozliwe a co niewykonalne - a dopiero potem zabierajcie głos w takiej dyskusji, co to inwalida moze zdziałać w komunikacji, a czego nie jest w stanie.
Najbardziej wkurza mnie jak widze taka BANDĘ PRZEMĄDRZALCÓW (szczególnie na początku dyskusji), którzy próbuja dawać jakieś rady, częsgto krytyczne, anigdy nie znaleźli się w sytuacji o której mowa.
O problemie osób niepełnosprawnych pisałem juz rok temudo Szybkiej Kolei Miejskiej, do Kolei Mazowieckich, do zarzadcy infrastruktury Polskie Linie Kolejowa SA. Niepełnosprawny dojeżdża Szybka Koleja Miejską do centrum Warszawy i nie moze swobodnie wydostać się ani z Dworca Wschodniego, ani Powiśla, ani, Srodmiescia, ani Centralnego, ani Ochoty, ani Zachodniego. Byly remonty ale nic konkretnego nie wymyslono, zawsze taki inwalida musi o kulach biegac po schodach, a szczególnie na Powiślu tych schodów jest naprawdę duzo. Sa na poręczach zainstalowane jakieś urzadzenia do zwozenia ale one sa bardziej przystosowane do wózków, niz do zwozenia ludzi w pozycji stojacej. Pokonać ten tor przeszkód na dworcach gdzie dojezdza SKM to prawdziwy horror. A nie lepiej jest na ulicy pokonanie niejednego przejscia podziemnego przez inwalidę też graniczy z cudem.
Dziękuje za wysłuchanie !
A wejść do autobusu - szczególnie gdy autobus zatrzymuje się np. pol metra od wysokiego krawężnika - też nie jest łatwo bo pod nogami tworzy się nagle przepaść w która łatwo się stoczyć. I w takich wypadkach kierowca powinien poczekać aż taki pasażer powoli wejdzie do autobusu i znajdzie jakieś solidne oparcie. Nie wyobrażam sobie gdyby zaraz po wejściu na stopien, autobus szybko zamknął drzwi, szarpnął i ruszył. I jeszcze jakby była śliska podłoga.
Zatem prosze tu nie PIEPRZYĆ NA TYM FORUM GŁUPOT I FARMAZONÓW, co by tu zrobić i nie zrobić - BO KOLEŻEŃSTWO NIE MA BLADEGO POJECIA CO CZUJE I CO MOZE TAKI NIEPELNOSPRAWNY, który nagle znajdzie sie w sytuacji z noga w gipsie. Kupcie sobie kule - przetrenujcie na osobiscie co jest mozliwe a co niewykonalne - a dopiero potem zabierajcie głos w takiej dyskusji, co to inwalida moze zdziałać w komunikacji, a czego nie jest w stanie.
Najbardziej wkurza mnie jak widze taka BANDĘ PRZEMĄDRZALCÓW (szczególnie na początku dyskusji), którzy próbuja dawać jakieś rady, częsgto krytyczne, anigdy nie znaleźli się w sytuacji o której mowa.
O problemie osób niepełnosprawnych pisałem juz rok temudo Szybkiej Kolei Miejskiej, do Kolei Mazowieckich, do zarzadcy infrastruktury Polskie Linie Kolejowa SA. Niepełnosprawny dojeżdża Szybka Koleja Miejską do centrum Warszawy i nie moze swobodnie wydostać się ani z Dworca Wschodniego, ani Powiśla, ani, Srodmiescia, ani Centralnego, ani Ochoty, ani Zachodniego. Byly remonty ale nic konkretnego nie wymyslono, zawsze taki inwalida musi o kulach biegac po schodach, a szczególnie na Powiślu tych schodów jest naprawdę duzo. Sa na poręczach zainstalowane jakieś urzadzenia do zwozenia ale one sa bardziej przystosowane do wózków, niz do zwozenia ludzi w pozycji stojacej. Pokonać ten tor przeszkód na dworcach gdzie dojezdza SKM to prawdziwy horror. A nie lepiej jest na ulicy pokonanie niejednego przejscia podziemnego przez inwalidę też graniczy z cudem.
Dziękuje za wysłuchanie !
--------------------------------------------------
Zapraszam na RADIO AMI Akcja*Muzyka*Inspiracja na http://radioami.fresh.yt/news.php
sam odsłuch - http://radioami13.panelradiowy.pl/radio
Zapraszam na RADIO AMI Akcja*Muzyka*Inspiracja na http://radioami.fresh.yt/news.php
sam odsłuch - http://radioami13.panelradiowy.pl/radio
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tym niemniej prosimy trochę spokojniej...petrosj pisze:Dziękuje za wysłuchanie !
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Przecież jest winda na dworcu Śródmieście, nawet działająca.petrosj pisze:O problemie osób niepełnosprawnych pisałem juz rok temudo Szybkiej Kolei Miejskiej, do Kolei Mazowieckich, do zarzadcy infrastruktury Polskie Linie Kolejowa SA. Niepełnosprawny dojeżdża Szybka Koleja Miejską do centrum Warszawy i nie moze swobodnie wydostać się ani z Dworca Wschodniego, ani Powiśla, ani, Srodmiescia, ani Centralnego, ani Ochoty, ani Zachodniego.
- MeWa
- Cukiereczek
pisz do ZTM-u, bo TW jak dotąd nie dostały żadnych tego typu zgłoszeń od pasażerów i "do tej pory nie stwierdzono tego typu niepraidłowości w funkcjonowaniu SIP-u"...8833 pisze:A mnie bierze ostatnio się źle robi, jak jeżdżę tymi świetnymi SWINGAMI. Czy naprawdę nie można zrobić porządku z zapowiedziami. Dzisiaj Knapik tak przyspieszył, że będąc na przystanku Kino Femina podawał Młynarską.
No i osobie niewidomej zapowiedzi mają pomagać. Jasne. Ale w czym.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dostały, Twoje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja bym może coś napisał na ten temat, ale zawsze jak jadę swingiem na liniach, na których jeżdżę, to wszystko jest ok.MeWa pisze:pisz do ZTM-u, bo TW jak dotąd nie dostały żadnych tego typu zgłoszeń od pasażerów i "do tej pory nie stwierdzono tego typu niepraidłowości w funkcjonowaniu SIP-u"...
Czyżby? Może i jest, ale oczywiście nie działa. Zresztą jeżeli to można w ogóle windą nazwać, bo tego typu dźwigi to są dobre dla tych, co się chcą wysikać - przestają naciskać guzik z numerem "1" winda zatrzymuje się i można sikać swobodnie. Zresztą co z tego, że jest, skoro i tak nie działa. Ogólnie rzecz biorąc na kolei przez dziesięć lat niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o przewozy dalekobieżne to w zasadzie (prawie) nic, jedynie szynobusy przewozów regionalnych są dostrzegalne jako te bardziej dostępne na krajowych torach. Aż dziwne, że to kolejarze PR chcą strajkować, tłumacząc protest fatalnym stanem kolei.ashir pisze:Przecież jest winda na dworcu Śródmieście, nawet działająca.
Pisać do ZTM-u. Dobre.mgr MeWa pisze: pisz do ZTM-u, bo TW jak dotąd nie dostały żadnych tego typu zgłoszeń od pasażerów i "do tej pory nie stwierdzono tego typu niepraidłowości w funkcjonowaniu SIP-u"...
Tylko dlaczego ten problem występuje tylko w Swingach
Widze że przy okazji remontu dworca Centralnego i Wschodniego, znowu zapomniano o niepełnosprawnych.
Czy na przystankach tramwajowcyh Centrum będa ponownie windy?
Czy na przystankach tramwajowcyh Centrum będa ponownie windy?
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.
Windy na patelni są wymieniane.
A na Centralnym będą windy z hali do 'galerii' i na perony oraz na antresolę, oraz dobudowano pochylnię pomiędzy różnymi poziomami galerii środkowej i południowej. 'Od zawsze' są ruchome schody i ruchome pochylnie z galerii na perony i do hali. Na czym niby polega 'zapomnienie'?
A na Centralnym będą windy z hali do 'galerii' i na perony oraz na antresolę, oraz dobudowano pochylnię pomiędzy różnymi poziomami galerii środkowej i południowej. 'Od zawsze' są ruchome schody i ruchome pochylnie z galerii na perony i do hali. Na czym niby polega 'zapomnienie'?