Dyskusja o 521
Moderator: Wiliam
Na razie chciałbym z wami przedyskutować sam koncept, który mógłby poprawić sytuacje tramów w Warszawie. Przekonywać możbna później, kiedy to przygotujemy, może i dziennikarzowi się jakiemuś podrzuci?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Tylko czy są potrzebne aż 4 linie z Wiatracznej na Trasę Łazienkowską? Co ewentualnie powiedzieliby pasażerowie na przekierowanie 521 Ostrobramską, z pominięciem Grochowskiej?
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
ZP Instytut Neurologii, ZP Łowcza i ZP Sobieskiego.
Objęty obsługą linii 116, 139, 164, 180, 217, 317, 519, 522, 700, 710, 724, E-2, N31, N50, N81.
Może to bardziej mieszkańcy Wawra i Pragi Płd. przekonali się do 521 przez TŁ? Ze Szczęśliwic rzeczywiście trochę bez sensu jest cofac się do Politechniki, żeby się przesiadac do centrum. Może trzeba by obecne 521 skrócic z Falenicy do Politechniki (lub w zależności od potrzeb wepchnąc gdzieś dalej/głębiej na Ochotę), a na odcinku Szczęśliwice-centrum dac jakieś zastępstwo?
Wilanowski miłośnik KM i zakładu R-1.
Potrzebna jest relacja Banacha-metro i dalej - tutaj jest pełno studentów, ale oczywiście nie latem (od września już powinno się coś zacząć dziać) i taka relacja powinna zostać wzmocniona (nie wiem, czy jako 521, ale ósemki ciągle są wzmacniane). Być może wtedy trzeba pomyśleć o likwidacji ósemek i wrzuceniu 182 na lotnisko, jeśli relacja TŁ-lotnisko jest istotna.altar pisze:Może to bardziej mieszkańcy Wawra i Pragi Płd. przekonali się do 521 przez TŁ? Ze Szczęśliwic rzeczywiście trochę bez sensu jest cofac się do Politechniki, żeby się przesiadac do centrum. Może trzeba by obecne 521 skrócic z Falenicy do Politechniki (lub w zależności od potrzeb wepchnąc gdzieś dalej/głębiej na Ochotę), a na odcinku Szczęśliwice-centrum dac jakieś zastępstwo?
Nie zapominajmy, że na Ochocie mamy też coraz bardziej potworkowate 512 (trzeba zdecydować, w którą stronę tę linię ruszyć: albo połączyć ze 160, dodając raptem 2 przystanki (na Zacisze; na Targówek wtedy na przykład 174), albo zabrać przystanki i wrócić na jakąś szybką trasę (może Most Poniatowskiego, może zamiast 517, choć wtedy nie wiem co z Pragi na Dw.Zachodni - 178, nawet gdyby zostało wydłużone, to i tak nie jedzie do starej Ochoty i na Dw.Zachodni). Przy okazji zacząłby znikać bałagan ze Świętokrzyskiej, powstały po zamknięciu Mostu Śląsko-Dąbrowskiego.
[ Dodano: Pią 01 Sie, 2008 16:57 ]
Daruj sobie te demagogiczne argumenty.Fikander pisze:Średnia prędkość komunikacyjna w szczycie: autobus 8 km/h, tramwaj 18 km/h.BJ.2052 pisze:A może Reserved nie ma racji, że tramwaje są wolne i ciągną się jak smród po gaciach, gdy autobus poza szczytem i w święto, a w niektórych miejscach także w szczycie, śmiga aż miło?
ŁK
Pustki są też przy GUSie i metrze politechnika, a to już nie jest obok pętli...reserved pisze:Toć przecież obok jest już pętla to nie spodziewaj się tłumów...Ja wczoraj widziałem 521 przy Banacha-Szpital (około 7:30) kierunek Falenica. Na pokładzie były 4 osoby...
Od 5.2008 tylko autobusy
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Galeria sław: http://omni-bus.eu/warsztat/profile.php?uid=108
http://omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=34
Wiem... jeździłem ostatnio prawie codziennie.Pustki są też przy GUSie i metrze politechnika, a to już nie jest obok pętli...
Ale tak jak napisałem, o tyle co w lipcu wybierałem 521 by mieć miejsce siedzące, tak teraz ostatnie dwa razy musiałem już stać bo autobus się wypełniał na TŁ. Może to kwestia czasu?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wszystkie połączenia mniej lub bardziej obwodowe tak mają. Ludzie wolniej się przestawiają na podróżach obwodowych, bo ryzyko jest większe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
To spójrzmy na 521Fikander pisze:Średnia prędkość komunikacyjna w szczycie: autobus 8 km/h, tramwaj 18 km/h.BJ.2052 pisze:A może Reserved nie ma racji, że tramwaje są wolne i ciągną się jak smród po gaciach, gdy autobus poza szczytem i w święto, a w niektórych miejscach także w szczycie, śmiga aż miło?
Wg tego wspaniałego raportu na temat buspasów w porannym szczycie na najbardziej zakorkowanym odcinku trasy 521 czyli od Zawiszy do Wiaduktu M Poniatowskiego prędkość jazdy wynosi obecnie 21km/h (prędkość podróży 17.4) po wprowadzeniu buspasow ma wzrosnąć do 35km/h (pp 26). Będzie to zdecydowanie szybciej od każdego tramwaju i dlatego mam nadzieję że 521 powróci na stara trasę.