120Na SWING
Przesuwające się zapowiedzi to nie kwestia zmian w oprogramowaniu, tylko wprowadzonych tam danych. Przecież tego żadna gwarancja nie obejmuje.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Zauważyłem, że w nowszych swingach nie ma fotokomórek, Rzadko tym jeżdżę ale zaobserwowałem, że:
Fotokomórki mają: 3118, 3132
A ich brak stwierdziłem w: 3158
Czy to przez to, że zauważono bezsens w montowaniu ich związany z tym, że pasażerowie często stoją przy drzwiach i te pomiary są nieobiektywne?
Fotokomórki mają: 3118, 3132
A ich brak stwierdziłem w: 3158
Czy to przez to, że zauważono bezsens w montowaniu ich związany z tym, że pasażerowie często stoją przy drzwiach i te pomiary są nieobiektywne?

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
- marcin3001
To jest ewidentna wada systemu, a nie danych. System powinien być w stanie kompensować nieścisłości między wprowadzonymi danymi a stanem faktycznym (bo to nie jest wiarygodny system oparty na GPS tylko średnio wiarygodny oparty na mierzeniu przejechanej [lub nie] drogi), a jeśli jest wpięty w centralny komputer/sieć CAN wagonu, nie powinno być z tym najmniejszego problemu i rozwiązanie jest stosunkowo proste - wystarczy żeby system rejestrował też otwarcie drzwi i na tej podstawie dokładniej wyznaczał swoje położenie. Jeśli 20 metrów po zapowiedzi "następny przystanek" otwierają się drzwi (wszystkie, nie tylko przednie), system powinien skorygować namiar. Oczywiście nie można polegać wyłącznie na sygnale otwarcia drzwi, ale jeśli nie ma tam GPS-u (co jest ogromną bzdurą bo wdrożenie nowego SIP-u na ponad 180 tramwajów powinno obejmować wyposażenie tego od razu w GPS, modem 3G i USB w celu rozszerzeń (np. podłączenia radiotelefonu), tak żeby system integrował wszystkie używane poprzednio tzn. robił za sterownik SIP-u, kasowników, moduł obecnych systemów dynamicznej informacji przystankowej, SNRT i mógł być rozszerzany w następnych wdrożeniach - celem jest integracja wszystkich dupereli w jednej skrzynce żeby motorniczy przytykał legitymację/wsadzał klucz Mesit, wbijał PIN, nr linii, brygadę i mógł jechać)MeWa pisze:co z tego, skoro w TW "nie stwierdzono dotychczas przypadku opisanej nieprawidłowości", polegającej na niezsynchronizowaniu zapowiedzi ze stanem faktycznym...
Pamiętaj kto to robi. A znowu specyfika używanych u nas systemów pozwala na naprawdę wiele bo IBIS bez rozszerzeń jest szalenie sztywnym protokołem i trochę nie z naszych czasów, a przy naszych opartych o RS485 praktycznie nie ma ograniczeń (pomijając przesyłanie wideo, do którego trzeba zestawić połączenie ethernetowe)przewoz pisze: Czy ktoś widział gdzieś w Polsce na prawdę dobrze działającą informację pasażerską? Ja jeszcze nie...
http://www.km24.waw.pl/2011/07/29/koliz ... de-gaulle/Czotyk pisze:A dziś widziałem takie cuś. Chyba miał poważną stłuczkę, że mu ryja wymienili. Mogli pomalować bo dziadowsko to wygląda.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tempo mapraw powypadkowych to nie jest mocna strona PESA'y. Co dziwne, biorąc pod uwagę, że żyją głównie z części zamiennych.
Swoją drogą, podobno nie dało się zrobić jasnych elementów poniżej linii zderzaka
Swoją drogą, podobno nie dało się zrobić jasnych elementów poniżej linii zderzaka
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.