Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 15 lis 2011, 16:17

person pisze:Pomijając fakt, że bilet zakupiony 15.08 i aktywowany 16.08 jest nieważny
O jejku. Dzień czy dwa dni wcześniej. Ok?
MichalJ pisze:Ale ja bym nie wykluczał (zwłaszcza że to osoba trzecia), że zwyczajnie się pomylił i nabił raz. Przy drugiej próbie automat go zapytał 'czy skasować poprzedni bilet', odpowiedział 'nie' i drugie załadowanie się nie udało.
Bardziej jestem za tym, że jako osoba nieuświadomiona nacisnął "tak" i nabył drugi raz to samo. Tylko czemu wtedy ZTM twierdzi, że była jedna transakcja?
Tak czy owak, dzięki za pomoc. ;)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lis 2011, 18:56

Daniel_FCB pisze:
person pisze:Pomijając fakt, że bilet zakupiony 15.08 i aktywowany 16.08 jest nieważny
O jejku. Dzień czy dwa dni wcześniej. Ok?
No, jeśli z taką skrupulatnością i w takim tonie będziesz pisał swoje reklamacje, to nie wróżę Ci powodzenia...

px33

Post autor: px33 » 15 lis 2011, 18:57

Wymaganie od kogoś pamiętania szczegółów rutynowych transakcji sprzed 3 miesięcy to trochę przesada, nie?

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lis 2011, 19:14

A ZTM ma oddać pieniądze na ładne oczy? :>

Tym bardziej, że transakcji dokonywała osoba trzecia, a nie właściciel karty i nie wiadomo czego tak naprawdę dokonano przy biletomacie...

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 15 lis 2011, 19:44

person pisze:
Daniel_FCB pisze:O jejku. Dzień czy dwa dni wcześniej. Ok?
No, jeśli z taką skrupulatnością i w takim tonie będziesz pisał swoje reklamacje, to nie wróżę Ci powodzenia...
Z tego co zauważyłem, to tutaj reklamacji nie piszę. ;) Chciałem tylko ustalić co zrobiłem źle (nie aktywowany bilet) i czy dana transakcja mogła zostać odnotowana w systemie, i z tego co pisze MichałJ jest to możliwe. I tyle. Dziękuję za pomoc. :)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

pasażer

Post autor: pasażer » 15 lis 2011, 20:52

Ważnoość WKM kończy mi się (przedłużenie starej taryfy) 17.11, kiedy mogę do WKM dopłacić wg nowej taryfy

ashir

Post autor: ashir » 15 lis 2011, 20:56

Nowego kontraktu możesz dokonać po wygaśnieciu starego, jeśli o to chodzi. ;-)

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 15 lis 2011, 22:02

:idea: 16.08. weszła nowa taryfa i kasowniki nie przyjmowały starej. Należało skasować 15.08.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 15 lis 2011, 23:11

Sindbad pisze:16.08. weszła nowa taryfa i kasowniki nie przyjmowały starej.
To zdanie tylko w części jest prawdziwe ;)

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 15 lis 2011, 23:28

Jak twierdzą, że było raz, to pewnie z kolei mają wydruk z biletomatu, więc stwierdzą na co były robione doładowania.
ŁK

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lis 2011, 1:56

person pisze:A ZTM ma oddać pieniądze na ładne oczy? :>
Ale my tu naprawdę nie ZTM, szczerze wierzę, że Daniel potrafi napisać reklamację :>
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 lis 2011, 8:41

Kolega nie odpowiada na prywatne wiadomości, więc chciałem mu pomóc na forum publicum ;)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 21 lis 2011, 16:35

Obrazek

Luka w ulgach: niektóre dzieci mogą jeździć za darmo

Niektóre dzieci, które poszły do szkoły jako sześciolatki, mogą jeździć za darmo aż do końca drugiej klasy. Czemu nie wszystkie?

Zaskakującego odkrycia w przepisach dokonał nasz czytelnik, ojciec bliźniaczek posłanych do szkoły przed rokiem. Jego dzieci urodziły się 24 listopada 2004 r. - W pierwszej klasie były uprawnione do darmowych przejazdów - opowiada pan Tomasz. - I ku mojemu zdumieniu nadal są, kontynuując naukę w drugiej klasie, z przyszłorocznymi wakacjami włącznie.

To skutek uchwały radnych sprzed dwóch lat, gdy "Gazeta" upomniała się o dzieci, które reforma oświatowa podzieliła na lepsze i gorsze. Sześciolatki z zerówek zachowały wtedy prawo do darmowej komunikacji miejskiej. Te zaś, które poszły w tym wieku do szkoły, Zarząd Transportu Miejskiego potraktował jako uczniów, miały więc jeździć z 50-procentową zniżką. Rodzice dyskutowali: płacić za bilety czy wozić dzieci za darmo, skoro dobrowolnie posłali je do pierwszej klasy wcześniej?Władzom miasta zależało, by rodzice zapisywali do szkoły jak najwięcej młodszych dzieci. Radni uznali więc, że segregacji w tramwajach i autobusach nie będzie: sześciolatki z pierwszych klas też mogą jeździć bez biletu. Odtąd w ZTM obowiązuje zasada, że z prawa do bezpłatnych przejazdów mogą korzystać "dzieci do czasu objęcia obowiązkiem szkolnym oraz dzieci sześcioletnie spełniające obowiązek szkolny nie dłużej niż do końca roku szkolnego, w którym kończą siedem lat".

Dzieci pana Tomasza kończą siedem lat już w trakcie roku szkolnego 2011/12. Choć sześciolatkami będą jeszcze tylko przez trzy dni, w myśl uchwały radnych mogą jeździć za darmo do końca sierpnia 2012 r. - Dzieci z tego samego rocznika i tej samej klasy szkoły podstawowej nie mają jednakowych uprawnień do korzystania z komunikacji publicznej - doszukał się w przepisach nasz czytelnik. Bo jeśli dziecko urodziło się przed 1 września 2004 r., to skończyło siedem lat w poprzednim roku szkolnym - 2010/11. Od września trzeba więc za nie kasować bilet ulgowy.

Pan Tomasz miał wątpliwości, czy rzeczywiście drugoklasiści mogą być w Warszawie traktowani w różny sposób? "Zapis oznacza, iż dziecko powinno płacić za bilety od 1 września roku kalendarzowego, w którym kończy siedem lat" - poinstruował go urzędnik ZTM. - Ale ta odpowiedź urąga zasadom logiki. To stwierdzenie, że białe jest czarne - bulwersuje się nasz czytelnik.

Rzeczywiście ma się to nijak do uchwały radnych. Co na to rzecznik ZTM Igor Krajnow? - Cel był taki, żeby sześcioletnie dziecko bez względu na datę urodzenia nie płaciło za przejazdy tylko do momentu ukończenia pierwszej klasy - powiedział "Gazecie". Zastrzegł też, że uchwałę przygotowali i przegłosowali radni, a ZTM nie miał wpływu na jej treść.

Czy zatem bliźnięta pana Tomasza i inni drugoklasiści urodzeni w czterech ostatnich miesiącach 2004 r. będą mogli nadal jeździć za darmo? - Skoro zapisy uchwały budzą takie wątpliwości, postaramy się jak najszybciej zaproponować radnym ich nowelizację - mówi rzecznik ZTM. A jeśli wcześniej kontroler biletów uzna, że dzieciom należy się kara za jazdę bez biletu? Trudno powiedzieć, co wtedy, bo ZTM odpowiada, że "każdy przypadek jest traktowany indywidualnie".
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... darmo.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 25 lis 2011, 21:36

ja pisze:każdym razie mam problem - 15.08 naładowałem na WKM 2*90 dniowy, ulgowy. Miał starczyć do lutego, a dziś bramka w metrze mnie poinformowała, że bilet się skończył (wcześniej przez tydzień ostrzegało o "bliskim terminie", ale się tym nie przejąłem). Jutro się wybiorę do ZTM, ale czy jest ktoś w stanie powiedzieć co może być przyczyną tego i co mogę uwalczyć (zwrot biletu czy whatever)?
Odpowiedź na reklamację w skrócie przedstawia się jako: w systemie ASECu transakcji nie ma, w systemie ZTM takoż, dowodu zakupu brak. Dziękujemy za zainwestowanie 90 zł w system, proszę brać paragon przy kolejnym zakupie biletu.
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 28 lis 2011, 23:07

Pink pisze:Posłuchaj. Twój przedmówca - klarowny jan - jest wręcz wzorem sympatycznego człowieka.
O tak!, mogę to potwierdzić O-) .

ODPOWIEDZ