Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

drapka

Post autor: drapka » 04 sty 2011, 13:09

Lukasz436 pisze:tak potrzebne jak kula w dupie
No to nasze opinie są poniekąd zbieżne, a ja chciałem inny aspekt poruszyć:
otóż wczoraj, jadac jednym kursem większosć komentarzy kojarzyła dodane przystanki z przystankami mrozowymi, jeden facet zapytał nawet kierowcę, czy staje teraz na ządanie wszędzie. Reszta, która widziała o co chodzi, kręciła nosem, a z obu przystanków skorzystały łącznie 2-3 osoby. Generalnie trudno powiedzieć, jak to działa, bo mój kurs wykonywał dotąd ITS, teraz Stalowa, więc nie przyjechało zwyczajowo na +3, tylko na -3.

Konkluzja byłaby natomiast taka, że niezależnie od sensownosci danej zmiany przystankowej nie jest dobrze ją robić w okresie po wprowadzeniu akcji "przystanek mrozowy" i pewnie przed wprowadzeniem kolejnej przy następnych mrozach, bo się ludziom miesza. Można było chyba poczekać z tym do wiosny i do rewolucji budowometrowej.
Popatrz, jaka franca!

Doman

Post autor: Doman » 04 sty 2011, 14:00

drapka pisze:No to nasze opinie są poniekąd zbieżne
Podejrzewam, że 90% pasażerów jeżdzących 503 z Ursynowa i na Ursynów ma podobną. Ja tylko zaznaczę, ze juz spotkałem się z odezwą na zmiany wsród sąsiadów - czworo moich znajomych jeżdzących 503 przed Nowym Rokiem w związku ze zmianami przesiadło się do metra. Swoja drogą czy koledzy z ZTMu moga odpowiedzieć na pytanie ile wniosków o dodanie przystanków Warneńska i Spacerowa napłynęło do ZTMu?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2011, 14:09

Przesiądą się, ale do ZTM-u nie napiszą... :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 04 sty 2011, 14:13

Doman pisze:czworo moich znajomych jeżdzących 503 przed Nowym Rokiem w związku ze zmianami przesiadło się do metra.
Ejże, ejże... Też nie lubię tych nowych przystanków na 503, ale powyższe trąci już paranoją. Podobnie jak wnioskowanie o korzyściach z nowych przystanków na podstawie pojedynczej obserwacji, poczynionej w pierwszych dniach zmiany.
Zobaczmy za tydzień, dwa, obserwując przy okazji jazd - może to rzeczywiście zadziała. Niestety obawiam się, że zadziała, bo jeśli autobus staje, to się do niego wsiada/wysiada. Szkoda, że spieprzono jedną z najsensowniej przyspieszonych linii w tej okolicy.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 04 sty 2011, 14:40

O to chodzi aby zniechęcić. A potem pociąć (albo połączyć dwie linie i wykazać jaka ta nowa ma super częstotliwość). Wszak autobusy przydadzą się na Modlińskiej, Legionowie itp.

Doman

Post autor: Doman » 04 sty 2011, 14:43

Bastian pisze:Przesiądą się, ale do ZTM-u nie napiszą...
Zapytam sie w takim razie, skoro o decyzji wchodzącej w życie w poniedziałek dowiadujesz się w czwartek, to co w takim razie jesteś w stanie zdziałać?...
chester pisze:Ejże, ejże... Też nie lubię tych nowych przystanków na 503, ale powyższe trąci już paranoją
Daje ino przykład. Każdy go zintepretuje na własny sposób.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2011, 14:43

O cięciach w Legionowie nawet sam ZTM przecież mówi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 sty 2011, 14:44

Doman pisze:Zapytam sie w takim razie, skoro o decyzji wchodzącej w życie w poniedziałek dowiadujesz się w czwartek, to co w takim razie jesteś w stanie zdziałać?...
Wymusić jej cofnięcie w terminie późniejszym. Trzeba być tylko trochę konsekwentnym i nieco upierdliwym.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 sty 2011, 14:48

pawcio pisze:
Wymusić jej cofnięcie w terminie późniejszym. Trzeba być tylko trochę konsekwentnym i nieco upierdliwym.
Kolega dzidek służy radami :twisted:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

bepe

Post autor: bepe » 04 sty 2011, 17:33

Lukasz436 pisze:Jedziemy dalej przystanek Spacerowa. Stoją już na nim 180 oraz 116. Musimy poczekać jak obydwie linie odjadą. 503 zatrzymuje się wsiada i wysiada 0 osób. Jak dla mnie to tyle w temacie tych przystanków które dla linii 503 są tak potrzebne jak kula w dupie.
Zaczekajmy, aż ludzie się do tej Spacerowej przyzwyczają. Ja sam wczoraj rano jechałem 503 ze Śródmieścia na u Ursynów i, choć jestem na bieżąco z informacjami o zmianach w KM, z początku zdziwiłem się, ze się zatrzymuje na Spacerowej. Zresztą kierowca też chyba sobie w (przed)ostatniej chwili przypomniał ;-)
Domino2001 pisze:Ja to bym widział tak:
- 195 na odcinku ursynowskim po trasie 503,
Dwie linie identyczną trasą i pół Ursynowa odcięte od dobrego dojazdu na Trakt?

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 04 sty 2011, 20:34

drapka pisze:Jeżeli z tego każdego zadupia co kwadrans odjeżdża całkiem spora grupka osób to czemu nie?
A nie lepiej mieć dwa autobusy jak to proponował drja (166 ze średnią częstotliwością i 503, które byłoby naprawdę fajne + wzmocnione 179, które dowozi do tego super częstego 503) niż nasze zajebiste trio 166/195/503, które albo ma koordynację na papierze, albo nie ma jej wcale? Ja wie, że bezpośrednie połączenia są wygodne, ale moim zdaniem linie częste są o wiele bardziej zajebiste.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 05 sty 2011, 8:56

drapka pisze:
Lukasz436 pisze:tak potrzebne jak kula w dupie
No to nasze opinie są poniekąd zbieżne...
To nie o to chodzi. W obecnym układzie 166 + 195 + 503 przystanki Warneńska oraz Spacerowa dla 503 są kompletnie nie potrzebne. Po co na Warneńskiej trzy linie na Ursynów oraz 2 na trakt. Po co 503 na Spacerowej. Nikt z Ursynowa nie będzie się przesiadał na Spacerowej na inne linie. Do tej pory jak ktoś chciał skorzystać z tych przystanków korzystał z 195. Jak dla mnie brak logiki w tym wszystkim.

Osobiście z tego wszystkiego to dodałbym tylko Warneńska dla 401 ale i tak jak dla mnie to też argument naciągany.

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 05 sty 2011, 9:46

Dla tych paru bloków uniwersalu podlaskiego? Jakoś Stegny nie lecą gromadą na ZP Warneńska, tylko idą albo na Bonifacego, albo Sobieskiego. Rozumiem, gdyby do 166+195 pchały sioę tam tłumy, ale kilka osób na kurs było takim uzasadnieniem dla zatrzymania fajnej linii przyspieszonej?
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

tm42195

Post autor: tm42195 » 05 sty 2011, 12:33

Witam, mieszkam na Stegnach w odległości 5 minut pieszo od zespołu Warneńska i 8 minut pieszo od zespołu Czarnomorska. Codziennie kursuję ulicą Sobieskiego do Centrum i w 90% przypadków wybieram zespół Czarnomorska.
Zgadzam się z przedmówcami, że wprowadzone zmiany na linii 503 w postaci przystanków na Warneńskiej i Spacerowej nie mają sensu. Stegny spokojnie mogą żyć bez 503.

Co do Spacerowej - jest to ZP obsługiwany przez wiele innych linii i nie ma tam potrzeby zatrzymywania 501, 503 i 519. Mieszkałem wcześniej w tej okolicy i zawsze rozumiałem, że linie przyspieszone zatrzymują się dopiero na Dolnej - bo są PRZYSPIESZONE. A na Spacerowej są 116, 119, 131, 167, 168, 180, 195, 301, 422. Mało??

Niepokojące jest likwidowanie przez ZTM dobrych szybkich linii. Teraz czas na kontrakcję, dlatego zamierzam do nich w tej sprawie napisać. Obawiam się jednak, że raz danych przystanków już nie cofną.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 05 sty 2011, 13:10

Doman pisze:
drapka pisze:No to nasze opinie są poniekąd zbieżne
Podejrzewam, że 90% pasażerów jeżdzących 503 z Ursynowa i na Ursynów ma podobną. Ja tylko zaznaczę, ze juz spotkałem się z odezwą na zmiany wsród sąsiadów - czworo moich znajomych jeżdzących 503 przed Nowym Rokiem w związku ze zmianami przesiadło się do metra. Swoja drogą czy koledzy z ZTMu moga odpowiedzieć na pytanie ile wniosków o dodanie przystanków Warneńska i Spacerowa napłynęło do ZTMu?
Ci znajomi przesiedli się do metra... w związku z dodaniem 2 przystanków, w tym jednego warunkowego? :shock:

ODPOWIEDZ