120Na SWING
-
Michalk001
Nieprawda, zawsze toto piszczy Bóg wie po co. Na dobrą sprawę, biorąc pod uwagę napis że "po sygnale wysiadanie zabronione", ze Swinga w ogóle nie da się wysiąść.Michalk001 pisze:Nie wiem czy dobrze piszę ale chyba sygnał jest gdy motorniczy sam otwiera drzwi - a nie ma go gdy otwierane są z CG.
PS. A który swing nie piszczy przy otwieraniu?
3120, ale w nim też te diody nad drzwiami świecą jak chcą. Przy okazji to w nim jak się wciśnie guzik w trakcie jazdy, by się drzwi otworzyły, a Motorniczy aktywuje CG w trakcie hamowania na ostatnich metrach to drzwi się w trakcie tej wolnej jazdy otwierają (tak jak w starszych wagonach Motorniczy drzwi otwiera).Paweł D. pisze:PS. A który swing nie piszczy przy otwieraniu?
P.S. "Kagańce" na prędkość są nadal montowane i czy działają przez cały rok? Ale to już tak w ramach ciekawostek. Tego jak by co nie zaobserwowałem w tym Swingu.

Na samym początku przy otwieraniu/zamykaniu czasowym przy załączonym CG nic nie piszczało ani przy otwieraniu, ani przy zamykaniu, ale później zmienili - pewnie ze względu na niewidomych, choć nie wiem, czy ktoś to konsultował właśnie z nimi. Przypomnę, że sam byłem za tym, aby to było zawsze rozwiązane jednakowo przy każdym otwarciu drzwi, żeby nie wprowadzać ewentualnego chaosu, ale teraz mam wątpliwości, czy to dobrze. W każdym razie mnie to piszczenie w sumie nie przeszkadza.piotram pisze:Nie, z guzika też piszczy. Może się popsuły, tak jak większość tych niebieskich bajerów - i dobrze
Tak jest w każdym, gdyż blokada drzwi działa na hamulec postojowy (nie wiem czy szczęki w świngu są czy jakoś inaczej), a on załącza się w ostatniej fazie hamowania gdy tramwaj się jeszcze toczy.Bywalec pisze:Przy okazji to w nim jak się wciśnie guzik w trakcie jazdy, by się drzwi otworzyły, a Motorniczy aktywuje CG w trakcie hamowania na ostatnich metrach to drzwi się w trakcie tej wolnej jazdy otwierają (tak jak w starszych wagonach Motorniczy drzwi otwiera).
[ Dodano: |8 Wrz 2011|, 2011 12:25 ]
Niewidomych? Te drzwi są tak głośne że usłyszą nawet bez tego. W żadnym innym nowym tramwaju tego nie ma. W każdym razie jak co chwilę coś piszczy to wkurzyć się można, czy Pesa nie umie czegoś innego wymyślić niż przeraźliwy pisk?fraktal pisze:Na samym początku przy otwieraniu/zamykaniu czasowym przy załączonym CG nic nie piszczało ani przy otwieraniu, ani przy zamykaniu, ale później zmienili - pewnie ze względu na niewidomych, choć nie wiem, czy ktoś to konsultował właśnie z nimi. Przypomnę, że sam byłem za tym, aby to było zawsze rozwiązane jednakowo przy każdym otwarciu drzwi, żeby nie wprowadzać ewentualnego chaosu, ale teraz mam wątpliwości, czy to dobrze. W każdym razie mnie to piszczenie w sumie nie przeszkadza.
-
Tranzystor
-
Stary Pingwin
Początkowo dach miałbyć czarny, ale z jakiś tam przyczyn zmieniono zdanie i zaczęto malować czerwone daszki.fluger pisze:Czemu niektóre swingi czoło, to znaczy dach nad przednią szybą kabiny motorniczego mają czerwony, a inne czarny?
3116, 3117, 3118, 3119
3120 - 3301