Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 22 paź 2010, 20:55

:arrow: Świetny filmik promujący buspasy:
http://www.youtube.com/watch?v=yzpTMYj6RSo

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 paź 2010, 23:15

No tak, jakby trochę lepszy niż ten kwas.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2010, 23:42

BJ pisze:No tak, jakby trochę lepszy niż ten kwas.
Widziałem to wcześniej, zresztą było na forum linkowane, ale dopiero teraz zauważyłem, jaki tłok panuje na jezdni, gdy Hryniewicz wysiada z autobusu :lol:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 paź 2010, 23:48

Bastian pisze:Widziałem to wcześniej, zresztą było na forum linkowane, ale dopiero teraz zauważyłem, jaki tłok panuje na jezdni, gdy Hryniewicza wysiada z autobusu :lol:
No bo jedzie 8153 , a wysiada z SU15. (-X

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 paź 2010, 23:50

Nieprawda, jedzie A153 i wysiada z niego. BTW, skąd nagle materializuje się jamnik? :D I Hryniewicz jedzie w stronę pl. Zawiszy a wysiada na PKP Powiśle :-k
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2010, 23:55

JacekM pisze:Nieprawda, jedzie A153 i wysiada z niego. BTW, skąd nagle materializuje się jamnik? :D I Hryniewicz jedzie w stronę pl. Zawiszy a wysiada na PKP Powiśle :-k
Kierunki jazdy rzadko się w filmach zgadzają, przecież co ten sam Hryniewicz wyrabiał w "Zmiennikach", jeżdżąc dookoła pl. Konstytucji! Ale mi nie chodzi o niedoróbki warsztatowe reżysera tego spotu, a o błąd logiczny. To mógłby być inny autobus, inna jezdnia, inne miasto wręcz, ale brak korka nie ma po prostu sensu!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 paź 2010, 23:56

Pomijam, że gdyby jakiś pasażer naprawdę zaczął tak gadać do ludzi w autobusie, to uznałbym, że jest po grubszym melanżu :>

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 22 paź 2010, 23:57

Strzelałem że to 8153, zapomniałem o A153.
Obejrzałem drugi raz film i faktycznie... A153.
Coś ostatnio słabo u mnie z spostrzegawczością. 8-(

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 26 paź 2010, 20:15

Kandydaci o BUS-PASach

Oto zdania poszczególnych kandydatów o BUS-PASach.
HGW zdecydowanie zbyt entuzjastycznie podchodzi do BUS-PASów w moim odczuciu. Powinny one powstawać, ale raczej wg. polityki Bieleckiego, czyli z korzyścią dla właściwie wszystkich, a nie według jakichś chorych założeń niedostosowanych do lokalnych warunków.
Chociaż jako przyszły - mam nadzieję - użytkownik auta najbardziej powinna mi się podobać wizja JKM, to jednak zdecydowanie zbyt radykalnie podchodzi on do tego tematu...

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 26 paź 2010, 22:39

Jestem kierowcą autobusu, korzystam z buspasów, a przynajmniej próbuję. I będę się krzywił na sposób ich wyznaczania, dopóki buspasy będą powstawać w wyniku takiej radosnej twórczości jak al. Jerozolimskie, czy al. Solidarności. Jazda środkowym pasem Solidarności jest bezpieczniejsza i mniej stresująca niż jazda buspasem między Żelazną a JP2. Jedni kretyni pod kierunkiem innych kretynów wyznaczyli miejsca parkingowe wzdłuż buspasa, co w połączeniu z sądami powoduje, że i tak jadąc autobusem praktycznie zawsze trzeba zmieniać pas, bo jakiś idiota nie wie do czego służą lusterka i wyjeżdża na przypał, a głupio komuś przypieprzyć w lewą stronę samochodu, bo można człowiekowi krzywdę zrobić. Temat pilnowania istniejących buspasów to inna historia, zarówno na Jerozolimskich jak na Solidarności standardem są stojące na awaryjnych dostawczaki, taksówki, przewozy osób i cholera-wie-co-jeszcze. Buspasy tak, ale z sensem, a nie na ilość i chwalenie się wytyczonymi kilometrami, z których często nie da się korzystać.
EDIT: co do Al. Solidarności, to wisienką na torcie są kierowcy osobówek, którzy, zmuszeni przez znaki, chcąc skręcić w prawo w JP2 muszą dosyć gwałtownie i na krótkim odcinku zmienić pas, przecinając ten dla autobusów, rzadko kiedy w sposób rozsądny. Nie dało się wyciągnąć początku trambuspasa w stronę Pragi o kilkaset metrów bliżej Feminy, żeby to, co na Pragę nie tkwiło nie wiadomo ile w korku, zanim się dopcha do wjazdu na torowisko, za to dało się namalować parę kresek powodujących więcej bałaganu niż korzyści.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

drapka

Post autor: drapka » 27 paź 2010, 8:33

BJ pisze:No tak, jakby trochę lepszy niż ten kwas.
Kwas - nie kwas, ale jak już się buspasem chwalą w reklamie, to by go przedtem mogli odświeżyć, poprawić oznakowanie poziome. Bo obok reklamy transportu zbiorowego wychodzi odrobina przykrej prawdy o tych macherach od dróg - tu nawet nie widać, bo na tym pasie jest napisane.

[ Dodano: |27 Paź 2010|, 2010 08:34 ]
Bastian pisze:Widziałem to wcześniej, zresztą było na forum linkowane, ale dopiero teraz zauważyłem, jaki tłok panuje na jezdni, gdy Hryniewicza wysiada z autobusu
Bo tamci nie jechali buspasem i nie zdążyli jeszcze dojechać. Proste! ;)

[ Dodano: |27 Paź 2010|, 2010 08:37 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:Buspasy tak, ale z sensem,
A to tak. A ja zawsze zastanawiam się, ile jest sensu w buspasie, wzdłuż którego parkuje się wjeżdżając z jezdni na chodnik.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 paź 2010, 17:53

drapka pisze:A to tak. A ja zawsze zastanawiam się, ile jest sensu w buspasie, wzdłuż którego parkuje się wjeżdżając z jezdni na chodnik.
I który jest bardziej dziurawy niż równoległe pasy, po których poruszają się pozostali użytkownicy drogi :/

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 paź 2010, 20:33

Marudzicie, marudzicie, ale i tak czas przejazdu Jerozolimskimi od EP do Cepelii się dla autobusów skrócił, a i pacjentów parkujących okrakiem nad krawężnikiem jakby mniej trochę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mw158979

Post autor: mw158979 » 27 paź 2010, 21:12

pawcio pisze:Marudzicie, marudzicie, ale i tak czas przejazdu Jerozolimskimi od EP do Cepelii się dla autobusów skrócił, a i pacjentów parkujących okrakiem nad krawężnikiem jakby mniej trochę.
Dzisiaj jechalem Jero o 15, miedzy Plater a Dmowskim bylo dwoch takich.

Przejazd moze sie i skrocil, ale to nie powod zeby nie skrocil sie jeszcze bardziej. Mankamentow jest dostatek - parkujacy, przecinanie sie kierunkow ruchu. Docelowo to pownien byc trakt posrodku aterii, oczywiscie autobusy obok przecinakow.

A wlasnie - jak zmienily sie warunki ruchu za buspasem? Przedtem miedzy 16 a 17 caly most (a potem jeszcze wiadukt mostu) stawal w korku, korek sie opieral o zjazd na Wal M. Jak jest po nowemu?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 paź 2010, 21:15

mw158979 pisze:Docelowo to pownien byc trakt posrodku aterii, oczywiscie autobusy obok przecinakow.
A przystanki gdzie? :-k

ODPOWIEDZ