Od dawna już tak jest...adner pisze:Zmieniono wreszcie(na czas remontu) zapowiedź głosową przy Gdańskim i teraz jest taka sama jak przy Centralnym - mówi o przesiadce do pociągów podmiejskich i dalekobieżnych.
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
Nie wiem co rozumiesz przez dawno, ale jak jechałem ze 3 tygodnie temu to mówił tylko o pociągach podmiejskich.
Od czasu kiedy pociągi dalekobieżne jeźdzą na Dw. Gdański słyszę zapowiedź o pociągach dalekobieżnych.adner pisze:Nie wiem co rozumiesz przez dawno, ale jak jechałem ze 3 tygodnie temu to mówił tylko o pociągach podmiejskich.
1069, 7722
817, WKD, R1, S1
817, WKD, R1, S1
To ciekawe, bo jechałem metrem na Gdański na pociąg dalekobieżny i zdaje mi się, że tego w zapowiedzi nie było(stąd z resztą zwróciłem na to uwagę).
Czy to Inspiro w którym dzisiaj nie działał żaden wyświetlacz (przynajmniej z zewnątrz ani czołowe ani boczne) jeszcze jeździ? O dziwo od początku kursowania tak ma. 
A po uruchomieniu drugiej linii ile tych wynalazków zostawią na pierwszej? Mam nadzieję, że śladowe ilości.
Popatrz, jaka franca!
Chyba 15 sztuk miało być na M1, a 20 sztuk na M2? 
SIP w metrze nie wie do jakiej stacji jest wykonywany Przejazd Techniczny? Bo jak kurs jest skrócony do Wilanowskiej to i owszem jest wszystko wyświetlane prawidłowo, a dziś przed 10 na stacji Ratusz Arsenał był wyświetlany taki pociąg, który na 4 minuty przed zniknął z ekranów. Domyślam się, że zjeżdżał z Młocin do Pl. Wilsona na tory odstawcze przespać międzyszczyt i to raczej w sytuacji planowej? Fizycznie musiał istnieć, bo widziałem go (pociąg rosyjski) na Młocinach i specjalnie miałem ochotę zaczekać te 5 minut i zobaczyć jaki to ciekawy skład jeździ 2 obiegi po moim składzie numer 15 (dzieliło je tylko 1 Inspiro), a tu niespodzianka. 
Jadę sobie inspiro nr 15, które, o dziwo, nie prosi mnie na każdej stacji, żebym wysiadł na lewo, ale za to na monitorach pokazuje strzałki w stronę ściany, a nie w stronę peronu. Jakaś większa awaria systemu wypraszania, czy po prostu komunikaty głosowe wyłączono, a poza tym przy odwracaniu pociągu zapomniano przestawić sposób pokazywania strzałek?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja niedawno jechałem Inspiro, które jechało kursem skróconym. Dowiedziałem się, że jest to kurs skrócony ze stacji Młociny do stacji Kabaty 
Taki szczególik, ale numer 15 to stary pociąg rosyjski (seria 81).bepe pisze:Jadę sobie inspiro nr 15, które, o dziwo, nie prosi mnie na każdej stacji, żebym wysiadł na lewo, ale za to na monitorach pokazuje strzałki w stronę ściany, a nie w stronę peronu. Jakaś większa awaria systemu wypraszania, czy po prostu komunikaty głosowe wyłączono, a poza tym przy odwracaniu pociągu zapomniano przestawić sposób pokazywania strzałek?
Gadało o tym? Bo ja kilka razy widziałem/jechałem Inspiro, gdzie Kabaty były w negatywie, ale nic poza tym. Przez to pewnie nawet mało kto to zauważył. I tak się zastanawiam, jak Kabaty są w negatywie to znaczy, że pociąg dalej jedzie na STP? Coś analogicznego jak 17 jeździło tylko do Zajezdni Żoliborz?Szeregowy_Równoległy pisze:Ja niedawno jechałem Inspiro, które jechało kursem skróconym. Dowiedziałem się, że jest to kurs skrócony ze stacji Młociny do stacji Kabaty
Nie napisałem "pociągiem nr 15", tylko "inspiro nr 15". Masz jeszcze jakieś istotne informacje do przekazania?ashir pisze:Taki szczególik, ale numer 15 to stary pociąg rosyjski (seria 81).bepe pisze:Jadę sobie inspiro nr 15, które, o dziwo, nie prosi mnie na każdej stacji, żebym wysiadł na lewo, ale za to na monitorach pokazuje strzałki w stronę ściany, a nie w stronę peronu. Jakaś większa awaria systemu wypraszania, czy po prostu komunikaty głosowe wyłączono, a poza tym przy odwracaniu pociągu zapomniano przestawić sposób pokazywania strzałek?![]()
Znaczy się numer 55?
Tak mam, nie ma co się czepiać w tym przypadku Inspiro, w każdym pociągu może się coś takiego zdarzyć. Ja dziś np. jechałem Alstomem, który w pewnym momencie zgłupiał i jak wjeżdżał na peron Dw. Gdańskiego to zapowiedział następną stację, czyli Pl. Wilsona. A później jadąc w tunelu aż do momentu wjazdu na następną stację już kompletnie zgłupiał (albo maszynista zaczął się bawić sterownikiem), bo zapowiadał w losowej kolejności stacje od Ratusza Arsenał po Słodowiec. Albo innym razem w najnowszym pociągu rosyjskim były zapowiadane stacje od drugiej strony i maszynista dopiero się zorientował gdzieś w połowie trasy. Jak widać wszędzie błędy się zdarzają, nie tylko w tym "okropnym" Inspiro. 
Nie mam zielonego pojęcia. Nie patrzę na te tabliczki w kabinie.ashir pisze:Znaczy się numer 55?![]()
Ja się nie czepiam, ja pytam. Niestety, dzisiaj inspiro (inne) wypraszało, więc pewnie jednorazowa awaria. Bywa.Tak mam, nie ma co się czepiać w tym przypadku Inspiro, w każdym pociągu może się coś takiego zdarzyć. (...) Jak widać wszędzie błędy się zdarzają, nie tylko w tym "okropnym" Inspiro.
Wczoraj jechałem składem Inspiro w którym były domontowane ekrany z cityinfo