Jak kształtować układ komunikacyjny?

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 gru 2014, 13:37

MichalJ pisze:PKP BP kilka oddziałów zamknęło
PKP zwija wszystko, nawet to, o czym nie wiedziałem, że się rozwinęło :term:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

osa

Post autor: osa » 03 gru 2014, 19:01

Ponoć też banki mają się w końcu ograniczać z zajmowaniem lokali. Po pierwsze, przybywa transakcji w internecie, po drugie były liczne fuzje, po trzecie, mają zmniejszać koszty utrzymania. Czyli można mieć nadzieję, że wprowadzą się jednak inne lokale.

Georg

Post autor: Georg » 07 gru 2014, 18:21

reserved pisze:Uwaga, nawróciłem się na pociągi. Przez potrzebę jazdy do Sulejówka musiałem wybrać z Alej Jerozolimskich S2. Bardzo przyjemna podróż. Widoki i perony niezbyt estetyczne, ale sam pociąg to luksus pierwszej klasy. Czy ktoś w ogóle tym jeździ? Wczoraj i dziś miałem łącznie 4 przejazdy (w tym jeden dziś rano o 9:00) i w trzech przez całą trasę byłem prawie sam w tym pociągu. A w czwartym spokojnie znalazłem miejsce siedzące. Ale sam nie wiem, czy w drodze na lotnisko wybrałbym pociąg. Gdybym miał jechać po kogoś, to może tak, bo baaaardzo wygodnie. Ale jakbym sam gdzieś leciał... no może. W każdym razie jestem pozytywnie zaskoczony. No i może te 4 przejazdy nie są zbyt miarodajne, ale rzeczywiście punktualność pociągów 100-procentowa.
Mnie na razie pociągi nie przekonują. Owszem, jak przyjedzie to jazda i komfort podróży są fantastyczne. Ale jeśli codziennie wchodzę na stronę ZTM i komunikat z ostatniej chwili niemal zawsze dotyczy pociągów, to jak mam mieć zaufanie do tego środka transportu?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 gru 2014, 19:00

Bo nie ma sensu codziennie wrzucać komunikatów typu "opóźnienia na liniach 101, 102, 103... E-8"?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 07 gru 2014, 19:05

Bo na kolei te informacje istnieją, o.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Georg

Post autor: Georg » 07 gru 2014, 19:16

JacekM pisze:Bo nie ma sensu codziennie wrzucać komunikatów typu "opóźnienia na liniach 101, 102, 103... E-8"?
Tam gdzie coś naprawdę się wydarzyło lub jest jakiś nadprogramowo długi korek - informacje są podawane. Jeśli opóźnienia wynoszą po parę minut to normalne. Ale nawet w wypadku linii podmiejskich, które jeżdżą rzadko ZTM mobilizuje się i pisze: z powodu awarii odwołany zostaje kurs (link do rozkładu kursu) na linii 7xx z pętli X. Jednak w porównaniu z pociągami taka sytuacja występuje o wiele rzadziej.

reserved

Post autor: reserved » 07 gru 2014, 19:20

Jeździłem przez 3 dni do Sulejówka i z powrotem S2 i muszę przyznać, że mógłbym sobie zegarek ustawić na podstawie pociągu. Więc może fik miał rację, że te opóźnienia to promil podróży. Najgorsze jest jednak to chodzenie na peron i czekanie, bo zanim tam dojdę, to trochę minie czasu, a że pociąg jeździ dość rzadko, to trzeba wychodzić na konkretną godzinę, więc trzeba być wcześniej. Autobusy jednak są pod ręką. Ale w relacji w jakiej ja jeździłem, tzn. z Warszawy ze Szczęsliwic do Sulejówka całkiem sprawnie i warto było czekać specjalnie na pociąg.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 gru 2014, 19:23

Georg pisze:
JacekM pisze:Bo nie ma sensu codziennie wrzucać komunikatów typu "opóźnienia na liniach 101, 102, 103... E-8"?
Tam gdzie coś naprawdę się wydarzyło lub jest jakiś nadprogramowo długi korek - informacje są podawane. Jeśli opóźnienia wynoszą po parę minut to normalne. Ale nawet w wypadku linii podmiejskich, które jeżdżą rzadko ZTM mobilizuje się i pisze: z powodu awarii odwołany zostaje kurs (link do rozkładu kursu) na linii 7xx z pętli X. Jednak w porównaniu z pociągami taka sytuacja występuje o wiele rzadziej.
Wczoraj, wracając z pracy, czekałem ponad 15 minut na przedostatni kurs 180. Nie miałem możliwości sprawdzenia co jest i czy łaskawie przyjedzie - na kolei mógłbym sobie w prosty sposób zobaczyć i ewentualnie szukać alternatywnego połączenia. Ale ZTM (i MZA) wolą bawić się w montowanie wi-fi zamiast sensownego systemu, pozwalającego lokalizować i podawać w miarę dokładne dane nt. tego kiedy przyjedzie autobus.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Georg

Post autor: Georg » 07 gru 2014, 19:25

A przecież coś takiego było testowane. I jakoś teraz jest cisza.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 08 gru 2014, 9:57

JacekM pisze: Wczoraj, wracając z pracy, czekałem ponad 15 minut na przedostatni kurs 180. Nie miałem możliwości sprawdzenia co jest i czy łaskawie przyjedzie
Fakt, niezły bałagan był z powodu objazdu ziluminowanego Traktu.
JacekM pisze:Ale ZTM (i MZA) wolą bawić się w montowanie wi-fi zamiast sensownego systemu, pozwalającego lokalizować i podawać w miarę dokładne dane nt. tego kiedy przyjedzie autobus.
Zamień miejscami kolejność instytucji, a w nawias wstaw UM.

Georg

Post autor: Georg » 12 gru 2014, 22:42

MichalJ pisze:Cudujecie jak koń pod górkę. 520 też podzielicie w centrum na 2 linie?
Tak by było najlepiej. Przy czym część Marysińska byłaby do uzwyklenia. Coraz bardziej przekonuję się, że linie łączące odległe dzielnice są w godzinach szczytu dużo mniej punktualne, niż krótkie dowozówki. Przykłady: E-2 i 523. Tak wiem - budowa tramwaju na Bemowie. Ale czy przez budowę tramwaju na Bemowie powinien cierpieć Wilanów i Olszynka? Do rozwiązania pozostaje problem krańców i ich pojemności. Ludzie muszą się w końcu nauczyć przesiadać.
Wracając do tematu Gocławia: bardzo dobrze działają tam linie krótkie np. 117 i 507. Dużo gorzej jest z liniami łączącymi kilka dzielnic (509, 411). O ile 509 ma unikalną relację, o tyle aż się prosi, żeby 411 obsługiwała tylko relacje Gocław-Politechnika, zamiast przywozić opóźnienia z bezpostojowej Starej Miłosnej.
W sprawie postojów na Politechnice i Pl. Konstytucji to czarno widzę punktualność 187 na nowej trasie. Bardziej bym popierał częste 187, kosztem likwidacji 517 zakrańcowane na Torwarze. Chociaż zważywszy na to jak często ten kraniec jest nieprzejezdny i 171 musi odbywać postoje na p. Legia-Stadion... :-k

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 gru 2014, 19:51

Z drugiej strony 523 jeżdżące parami po południu w sobotę to patologia.

Georg

Post autor: Georg » 13 gru 2014, 20:05

A właśnie. Częstotliwość ma, czasy przejazdu dobre, postoje też w miarę. Z czego wynikają te stada?

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 13 gru 2014, 20:39

Z marszu.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 gru 2014, 21:45

A, chyba że tak. EoOT.

ODPOWIEDZ