[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jedyne, co podałeś, to to, że przez chwilę były niedostępne 3 pociągi rosyjskie ze względu na wydłużanie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
"Świeci pustkami" nie jest wartością liczbową
Tak czy siak, trochę śmieszy mnie, że metro ma gotowość porównywalną do przedpotopowych 13N i to obsługiwanych przez Żoliborz...
Tak czy siak, trochę śmieszy mnie, że metro ma gotowość porównywalną do przedpotopowych 13N i to obsługiwanych przez Żoliborz...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Nie powieszę, bo to postulat nie do zrealizowaniasolaris8315 pisze:no i niech metro tyle nie zżera (MeWa mnie powiesi)...
Gratuluje porównania z tramwajami, naprawdę super punkt odniesieniainż. Glonojad pisze:Tak czy siak, trochę śmieszy mnie, że metro ma gotowość porównywalną do przedpotopowych 13N i to obsługiwanych przez Żoliborz...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Punkt odniesienia jest bardzo dobry. "Hipernowoczesne" metro, a gotowość pożal się Boże... danych z Pragi oczywiście nie masz?MeWa pisze:Gratuluje porównania z tramwajami, naprawdę super punkt odniesienia : >Tak czy siak, trochę śmieszy mnie, że metro ma gotowość porównywalną do przedpotopowych 13N i to obsługiwanych przez Żoliborz...
Porównanie serii 81 z tramwajami 13/105N jest jak najbardziej słuszne, to nie jest technika kosmiczna.
Jakieś liczby czy oczywista oczywistość?Jednak czynnik bezpieczeństwa w metrze jest na wyższym poziomie.
A co powiesz na lotnictwo? Też ma metro od niego wyższy poziom czynnika bezpieczeństwa? Bo gotowość ma niższą...
Tak więc czekam na przykład porównawczy - systemu metra o taborze o podobnej (nawet daleko) strukturze wiekowej taboru, który ma podobny (także z dużą tolerancją) wskaźnik wykorzystania/gotowości.
A na to z kolei zwracają uwagę eksperci.no i niech metro tyle nie zżera (MeWa mnie powiesi)...
[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-10-14, 17:05 ]
Usunięcie częsci wiadomości nieodnoszącej się do tematu po podzieleniu wątku. MeWa
- MeWa
- Cukiereczek
nie no, tak jakby PESĘ z autobusami porównywać z Redutowejinż. Glonojad pisze:Punkt odniesienia jest bardzo dobry. "Hipernowoczesne" metro, a gotowość pożal się Boże... danych z Pragi oczywiście nie masz?
Porównanie serii 81 z tramwajami 13/105N jest jak najbardziej słuszne, to nie jest technika kosmiczna.
fakt, zstanawiałem się nad tym, ale było późno...inż. Glonojad pisze:Jakieś liczby czy oczywista oczywistość?I co to w ogóle za mowa trawa? Czynnik na wyższym poziomie? To chyba nie po polsku.
Oczywiście: można to mierzyć poprzez np. wypadkiinż. Glonojad pisze:Jakieś liczby czy oczywista oczywistość?
że eksploatacja obecnego odcinka zbyt dużo kosztuje?inż. Glonojad pisze:A na to z kolei zwracają uwagę eksperci.no i niech metro tyle nie zżera (MeWa mnie powiesi)...
To wymaga więcej wysiłku, ale może mi się uda porozmawiać nie w języku oryginalnym z przedstawicielami innych sieciinż. Glonojad pisze:Tak więc czekam na przykład porównawczy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Guzik prawda, bo to inny poziom technologiczny. A seria 81 od 105N nie jest bardziej technicznie zaawansowana, jakbyś rzeczywistości nie zaklinał.MeWa pisze:nie no, tak jakby PESĘ z autobusami porównywać z Redutowejinż. Glonojad pisze:Punkt odniesienia jest bardzo dobry. "Hipernowoczesne" metro, a gotowość pożal się Boże... danych z Pragi oczywiście nie masz?
Porównanie serii 81 z tramwajami 13/105N jest jak najbardziej słuszne, to nie jest technika kosmiczna.![]()
Czy jesteś w stanie dowieść, że nie jest to wyłącznie skutek bezkolizyjności trasy - i SHP, czyli w istocie zdalnego sterowania - nie zaś niskiej gotowości technicznej taboru.Oczywiście: można to mierzyć poprzez np. wypadkiinż. Glonojad pisze:Jakieś liczby czy oczywista oczywistość?Liczba wypadków, wykolejeń w ruchu pasażerskim wynosi zero
Nie było też poważnych zdarzeń z ludźmi "z winy Metra".
Że zżera nieproporcjanalnie dużo pieniędzy.że eksploatacja obecnego odcinka zbyt dużo kosztuje?inż. Glonojad pisze: A na to z kolei zwracają uwagę eksperci.
Tylko się nie zdziw wynikamiTo wymaga więcej wysiłku, ale może mi się uda porozmawiać nie w języku oryginalnym z przedstawicielami innych sieciinż. Glonojad pisze:Tak więc czekam na przykład porównawczy
- MeWa
- Cukiereczek
a to fakt, stopiątkę można naprawiać drągiem do przestawiania zwrotnicinż. Glonojad pisze:Guzik prawda, bo to inny poziom technologiczny. A seria 81 od 105N nie jest bardziej technicznie zaawansowana, jakbyś rzeczywistości nie zaklinał.MeWa pisze:nie no, tak jakby PESĘ z autobusami porównywać z Redutowej![]()
Prostota ma swoje plusy i minusy. W 81 też bardzo prosto zdiagnozować usterkę, w Alzłomach już gorzej, a z tego, co mówiła Służba Taboru w zeszłym miesiącu, to liczba awarii na podobnym poziomie plansuje się...
Szczerze to więcej słyszałem o zawdoności SOP-u... Natomiast trzeba byłoby porównać to z wypadkami, jakie miały miejsce w ostatnich latach w innych sieciach metra. Walencja, Baku, Londyn, Rzym itp. Najlepiej z tego znam Londyn - było tam parę wypadków. I wykolejeń w ostatnich latach. Nie wynika to tylko ze złożoności sieci. Bodaj w 2002 r. gdy się wykoleił się pociąg z pasażerami, którego maszynista wcześniej zgłaszał "podejrzane sygnały". Przyczyną była usterka wagoni. W wyniku tego zamknięto na kilka miesięcy całą linię i dopiero wówczas podjęto działania zmierzające do wyeliminowania prawdopodobieństwa wystąpienia takich przypadków w przyszłości. Systemy zabezpieczeń to nie wszystko - ostatnio był głośny przypadek, jak maszynista przesiadający się do innego składu poszedł do złej kabiny i zaczął jechać w złym kierunku, zatrzymując się tuż przed pociągiem czekającym na wjazd... Sam pamiętam też przypadki odjazdu składu w momencie, gdy kawałek ubrania pasażera będącego na peronie zakleszczony był w drzwiach. Efekt łatwy do przewidzeniainż. Glonojad pisze:Czy jesteś w stanie dowieść, że nie jest to wyłącznie skutek bezkolizyjności trasy - i SHP, czyli w istocie zdalnego sterowania - nie zaś niskiej gotowości technicznej taboru.
Awarii tam jest mnóstwo w dzień w dzień. Oczywiście nie wszystkie z winy taboru. Ale jeżeli chodzi o uruchomienie zaplanowanych składów, to w okresie 19 sierpnia - 15 września br. wskaźnik ten dla całej sieci wynosił 90% - najniżej 71.8% na linii Circle, najwyżej 99,3% na "nowoczesnej" linii Jubilee. Poziom przejechanych kilometrów dla całej sieci wynosi równeiż w okolicach 90%. Według obliczeń średnio czas podróży wydłużył się
o 8,17 min (na jednego pasażera)
Koszty nie biorą się z niczegoinż. Glonojad pisze:Że zżera nieproporcjanalnie dużo pieniędzy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Poczekaj, uruchomienie zaplanowanych składów - masz na myśli procent kursów zrealizowanych, czy jednak zaplanowane uruchomieni składów - czyli ilość pociągów-obiegów na sieci w stosunku do liczby pociągów na stanie?
Natomiast cytowane przez Ciebie przypadki, chociaż dramatycznie, nie uzasadniają niższego uruchomienia.
Co do awaryjności Alstomów - wciąż jest tak źle? 116ki jednak się dotarły i plasują się tuż za tyrystorami, a to nie jest złe osiągnięcie.
BTW, w umowie na 120N, są zapisane wskaźniki gotowości, które dostawa musi spełnić - inaczej kary umowne, składy zastępcze etc... zresztą m.in. z tego powodu nie chiały startować koncerny ABS...
Natomiast cytowane przez Ciebie przypadki, chociaż dramatycznie, nie uzasadniają niższego uruchomienia.
Co do awaryjności Alstomów - wciąż jest tak źle? 116ki jednak się dotarły i plasują się tuż za tyrystorami, a to nie jest złe osiągnięcie.
BTW, w umowie na 120N, są zapisane wskaźniki gotowości, które dostawa musi spełnić - inaczej kary umowne, składy zastępcze etc... zresztą m.in. z tego powodu nie chiały startować koncerny ABS...
- MeWa
- Cukiereczek
Pisząc o uruchomieniu zaplanowanych składów miałem na myśli procent kursów zrealizowanych względem rozkładu w godzinach szczytu (o 9 i o 18).inż. Glonojad pisze:Poczekaj, uruchomienie zaplanowanych składów - masz na myśli procent kursów zrealizowanych, czy jednak zaplanowane uruchomieni składów - czyli ilość pociągów-obiegów na sieci w stosunku do liczby pociągów na stanie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A jak ten wskaźnik wygląda dla MW?
PS: Nie o tym wskaźniku rozmawialiśmy
PS: Nie o tym wskaźniku rozmawialiśmy
- MeWa
- Cukiereczek
w okolicach 99%, ale z dokładnością do miejsca po przecinku nie podam, bo podaję z pamięci z wizyt na STP.inż. Glonojad pisze:A jak ten wskaźnik wygląda dla MW?
O, ale mam coś, co może zainteresować. Dane zbiorcze na 2006 r.:
- seria 81
Przegląd kontrolny, codzienny - 3 128 pociągów
Przegląd okresowy, co 5-7 tys. km - 120 pociągów
Przegląd dodatkowy, co 25-35 tys. km - 20 pociągów
Remont R1 (co 50-70 tys. km) - 47 wagonów
Remont R2 (co 220-260 tys. km) - 2 wagony
Naprawa główna G1 (co 910-1130 tys. km) - 19 wagonów.
- seria Metropolis '98
Przegląd kontrolny, co 2 tygodnie - 307 pociągów
Przegląd okresowy, co 21,75-26,25 km - 61 pociągów
Przegląd dodatkowy, co 95,00 - 105,00 tys. km - 6 pociągów
Remont R1 (190,00-210,00 tys. km) - 12 pociągów
Remont R2 (co 380,00-420,00 tys. km) - 5 pociągów
Wiem przecieżinż. Glonojad pisze:PS: Nie o tym wskaźniku rozmawialiśmy