Trasa i Most PĂłĹnocny
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie nie, chodzi mi o sytuację ogólnowarszawską. Zresztą, czy GG jest w jakikolwiek urbanistyczno-komunikacyjnie porównywalny z TT?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Najlepiej by było, jakby została uchwalona jakaś Ustawa, która uniemożliwiłaby "ekologom" blokowanie tak ważnych inwestycji...hafilip84 pisze:Zajęliby się tymi we własnych spodniach i na tym poprzestali... Przepraszam, ale to już jest przesada...MeWa pisze:Na wcześniejszy termin nie pozwolą nam zapewne obrońcy ptaków.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
GW pisze:Chętni do projektowania mostu
śmik, ostatnia aktualizacja 2007-02-16 21:33
Dziewięć firm i konsorcjów chce zaprojektować most Północny. Dokumentacja przeprawy ma być gotowa na początku przyszłego roku.
Wśród oferentów znajdują się firmy, które startowały już w nieudanym konkursie na koncepcję przeprawy. To m.in. Transprojekt Gdański, Transprojekt Warszawa i firma Ove Arup. O zlecenie walczą też inni, m.in. firma BAKS, która projektowała przebudowę Al. Jerozolimskich, czy DHV, która teraz przygotowuje projekt części Południowej Obwodnicy Warszawy skrajem Ursusa i Włoch. W pierwszym etapie przetargu Zarząd Dróg Miejskich wybierze te firmy, które wykażą się odpowiednimi możliwościami, i zaprosi je do składania ofert z cenami. Zwycięzca ma być wybrany wiosną. Jeśli przetargu nie będą opóźniać protesty, to projekt mostu i trasy od ul. Pułkowej na Bielanach do Modlińskiej na Tarchominie będzie gotowy na początku przyszłego roku. Wtedy byłby ogłoszony przetarg na budowę. Według wiceprezydenta Jacka Wojciechowicza są szanse na to, że przeprawa będzie gotowa w 2010 roku. Terminów otwarcia mostu było już wiele. Cztery lata temu ówczesny prezydent Warszawy Lech Kaczyński budowę przeprawy uznał za jedną z najpilniejszych inwestycji, która miała być ukończona tuż po zakończeniu jego kadencji.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
ZDM pisze: Dziewięciu oferentów zgłosiło się do przetargu na projekt Trasy Mostu Północnego. W pierwszym etapie postępowania firmy muszą wykazać się możliwościami do zrealizowania kontraktu. Dopiero w drugim etapie zostaną zgłoszone konkretne oferty cenowe.
Wnioski oferentów o dopuszczenie do drugiego etapu postępowania:
1. Mosty Katowice Sp. zo.o.
2. Schüβler Plan Ingenieurgesellschaft mbH (Niemcy)
3. Transprojekt Gdański Sp. zo.o.
4. Konsorcjum: Transprojekt Warszawa Sp. zo.o.
Tramprojekt – Biuro Studiów i Projektów Wojciech Oleksiewicz
5. Konsorcjum: Baks Sp. zo.o.
Bonifica S.p.A. (Włochy)
6. Ove Arup & Partners International Ltd (Wielka Brytania)
7. Konsorcjum: DHV Polska Sp. zo.o.
Biuro Projektów Budownictwa Komunalnego S.A
Pomost Projektowanie i Wykonawstwo Obiektów Mostowych S.A.
8. Konsorcjum: Wojewódzkie Biuro Projektów w Zabrzu Sp. zo.o.
Zakład Nowych Technologii i Wdrożeń Inmost – Projekt Sp. zo.o.
Przedsiębiorstwo Projektowania , realizacji i Wdrożeń BPK Katowice Sp. zo.o.
Zespół Geodetów Uprawnionych „DE KA ER” Stanisław Dornik, Andrzej Kullman s.c.
9. Konsorcjum: Schmit Stumpf Frühauf Und Partner Ingenieurgesellschaft mbH (Niemcy)
Europrojekt Gdańsk Sp. zo.o.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
Kto zaprojektuje most między Żoliborzem a Pragą
śmik2007-04-12, ostatnia aktualizacja 2007-04-12 00:14
Czy most na przedłużeniu ul. Krasińskiego powstanie wcześniej niż Północny? Z tym drugim są nowe kłopoty, a projektowanie pierwszego ma się zacząć już za kilka tygodni
(...)
Znowu odwleka się za to wybór projektanta mostu Północnego. Oferty w przetargu na jego projekt ZDM chciał otworzyć w przyszłym tygodniu. Najprawdopodobniej stanie się to najwcześniej w maju. Zaprotestowały bowiem firmy, które odpadły w pierwszym etapie przetargu. Jeśli tych odwołań nie odrzuci Urząd Zamówień Publicznych, szykuje się kolejne opóźnienie z przygotowaniem tych inwestycji. Wtedy nie będzie już szans, żeby budowa skończyła się w 2010 r., jak planowały nowe władze stolicy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
Warszawa
DROGI Protesty w dwóch przetargach
Mosty zablokowane
Protesty w przetargach blokują podpisanie umów na projekty mostów: Północnego i Krasińskiego.
Wczoraj Zarząd Dróg Miejskich musiał przełożyć na 9 maja otwarcie pięciu ofert na projekt mostu Północnego. Powód: pracownia architektoniczna Ove Arup, która z trzema innymi firmami nie została dopuszczona do drugiego etapu przetargu, złożyła odwołanie do Urzędu Zamówień Publicznych. Teraz drogowcy muszą czekać na decyzję urzędu.
(...)
kmaj
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
GW pisze:Osiedle na środku skrzyżowania
Michał Wojtczuk, ostatnia aktualizacja 2007-05-04 22:44
12 bloków w miejscu szykowanym pod trasy szybkiego ruchu. Czy plany kolejnego dewelopera pokrzyżują budowę nowej wylotówki na Gdańsk i dojazdu do mostu Północnego?
Im bardziej opóźnia się budowa dróg, tym mocniej inwestorzy interesują się terenami, które miasto od lat rezerwowało pod arterie komunikacyjne. Firma Abrys Dom Techniczny upatrzyła sobie sąsiedztwo Fortu Wawrzyszew. W rejonie skrzyżowania ulic Maszewskiej i Rodziny Połanieckich, na zachód od bloków na Chomiczówce, planuje osiedle 12 domów od pięciu do ośmiu pięter. Do tego plac zabaw i system wewnętrznych uliczek oraz dojazdów. Inwestor stara się już w ratuszu o warunki zabudowy tego terenu.
- Gdyby je wydano, byłby to prawdziwy skandal i sprawa dla prokuratury - uważa Robert Chwiałkowski z organizacji Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji SISKOM, która popiera budowę tras szybkiego ruchu na peryferiach Warszawy.
- Nasza opinia jest negatywna, bo od lat ten teren jest rezerwowany pod węzeł komunikacyjny. Tu miały się krzyżować Trasa N-S i zjazd z mostu Północnego - podkreśla bielańska radna Ilona Soja-Kozłowska, przewodnicząca dzielnicowej komisji architektury. Rada Bielan zajmie się sprawą jeszcze w tym miesiącu.
Trasa N-S ma być dwupasmową drogą ekspresową, która połączy tę dzielnicę z Bemowem, Ochotą i Okęciem. W drugą stronę odciąży zakorkowaną Pułkową, którą warszawiacy wyjeżdżają na Mazury i nad morze. Skrzyżowanie Trasy N-S z dojazdem do mostu Północnego obowiązujące studium rozwoju Warszawy przewiduje właśnie na obrzeżach Chomiczówki.
Mimo to ratusz nie wypowiada się o inwestycji Abrysu tak kategorycznie jak Stowarzyszenie SISKOM i bielańska radna. Jolanta Latała, wicedyrektor miejskiego biura architektury i planowania przestrzennego, nie jest pewna, czy skrzyżowanie powstanie tam, gdzie je planowano. Rzecz w tym, że Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zaczęła preferować nowy przebieg Trasy N-S: na zachód od zapisanego w planie, przez Radiowo na peryferiach Bielan. Tu napotkała jednak protesty mieszkańców, którzy nie spodziewając się takiej zamiany, zbudowali w ostatnich latach wiele domów.
Jeszcze przed Abrysem o warunki zabudowy również w miejscu planowanej Trasy N-S na Chomiczówce wystąpił inny inwestor. Miasto kazało mu czekać, aż o przebiegu arterii przesądzi wojewoda. Urzędnicy spodziewają się, że stanie się to we wrześniu. Deweloper czekać jednak nie chciał i na zwłokę ratusza poskarżył się w Samorządowym Kolegium Odwoławczym.
- Solaris U10
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
O ile powstaną gdyż jest jeszcze szansa, że nie dostaną zgodySolaris U10 pisze:Z tym, że bloków będzie się trudniej pozbyć niż budki.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel