Zamknięcie metra w rejonie stacji Świętokrzyska: wiosna 2012

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 mar 2012, 10:20

Bastian pisze:Nic nie tnę, ja tu tylko dyskutuję :ninja:
Przepraszam. Wzięło się stąd, że ty i Pawcio stoicie po drugiej stronie barykady i obecnych rozwiązań bronicie.

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 10:32 ]
Bastian pisze:Na Kieleckiej tego z 33 nie upchniesz, a z Woronicza już jest i nazywa się 16
Upchnąłbyś, jakbyś chciał. A jeśli nie, to jest jeszcze Narutowicza lub, o zgrozo, Banacha.W sensie Narutowicza 73, 74, Banacha 75.
Bastian pisze:Końcówka za Arkadią to sprawa druga.
Na Piaskach są dwa tory, w czym problem? Że Koło nie dostanie połączenia na Broniewskiego (197 + ew. 114)? A nawet jakby 35 miało wylądować na Kole, to i tak starczy wozów. Jedyne przeciwwskazanie, to gdyby pasażerów na skręcie w ZP al. Reymonta nie dało się pomieścić w jednym dwuskładzie na cykl.

Zresztą razi niekonsekwencja. Mówisz o przesuwaniu pasażerów ze 114 na Bródnie do 74, bo po co mają jechać na pl. Wilsona. Dlaczego nie przesunąć pasażerów ze 114 na Broniewskiego w 73, bo nie mają po co jechać na pl. Wilsona? A może dopchną 33?

I jeszcze słówko wyjaśnienia: mnie (choć może nie Michałowi i Glonojadowi) nie martwi brak 1 na Ochocie, tylko na Towarowej. Wszak na samej Ochocie się zmieszczą. Jeszcze :term:
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 10:34

KwZ pisze:Wzięło się stąd, że ty i Pawcio stoicie po drugiej stronie barykady i obecnych rozwiązań bronicie.
Kurna, czy ja się nagle znalazłem w sejmie? Barykada? Atakujemy/bronimy?

Ani nie atakuję, ani nie bronię, a już zwłaszcza en bloc. Niektóre rzeczy mi się podobają, niektóre nie. I nie czuję się w obowiązku jasno opowiadać po którejkolwiek stronie, mało tego - nie czuję nawet potrzeby definiowania, co jest którą stroną.

I tego się trzymajmy, tu jest forum komunikacyjne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 10:37

KwZ pisze:Upchnąłbyś, jakbyś chciał.
No ale gdzie? Tam już teraz czasem trzy składy 33 stoją.
KwZ pisze:A jeśli nie, to jest jeszcze Narutowicza lub, o zgrozo, Banacha.
Tam trzeba jakoś dojechać, a u Inżyniera Ruchu skrętu w Nowowiejską w trzy dni nie załatwisz, o ile w ogóle. 16 na Piaski by wystarczyła.
KwZ pisze:Na Piaskach są dwa tory, w czym problem?
No, w czym?
KwZ pisze:Dlaczego nie przesunąć pasażerów ze 114 na Broniewskiego w 73, bo nie mają po co jechać na pl. Wilsona?
No właśnie, dlaczego nie?

Mniej pisania, więcej zastanowienia proszę ;) :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 mar 2012, 10:56

Bastian pisze:No ale gdzie? Tam już teraz czasem trzy składy 33 stoją.
Muszą? 2x7,5 min to już kwadrans, wystarczy. I tak są służby wielobrygadowe.
Bastian pisze:Tam trzeba jakoś dojechać, a u Inżyniera Ruchu skrętu w Nowowiejską w trzy dni nie załatwisz, o ile w ogóle.
Niach, trzeba było zabrać się za to wcześniej. Przy zamknięciu Jerozolimskich dało się załatwić.
Bastian pisze:16 na Piaski by wystarczyła.
Możesz rozwinąć? 16 na Piaski, 28 Koło-Zoo? Kupuję, choć podobno Arkadia na północnym wlocie ma się krytycznie.
Bastian pisze:No właśnie, dlaczego nie?
Bo mnie krytykujesz ;)

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 mar 2012, 11:12

KwZ pisze:28 Koło-Zoo?
Po co w ogóle 28 przez te 3 tygodnie (szczególnie na takiej trasie)?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 11:16

KwZ pisze:28 Koło-Zoo? Kupuję
A ja nie sprzedaję :>

28 w zawiasy w tej sytuacji, 1 silniejsza.

Awatar użytkownika
Belsander

Post autor: Belsander » 16 mar 2012, 11:18

Nie doczytałem tego albo ślepy jestem, jak w takim razie łączą Bródno-Podgrodzie z Dw. Gdańskim?
Być zadowolonym z tego, co się posiada, to największe i nienaruszalne bogactwo.
— Cyceron

Doświadczenie - to dar nieba. Masz, gdy Ci już nie trzeba.
- Jan Sztaudynger

fraktal

Post autor: fraktal » 16 mar 2012, 11:34

Może się tu narazę paru osobom, ale jak z pół roku temu jeździłem dość często jedynką na trasie Dworzec Gdański - plac Narutowicza, to naprawdę było tam sporo wolnego miejsca. Dużo większym zainteresowaniem cieszyła się 9-ka, która zawsze lub prawie zawsze była nabita po brzegi. A co do tezy, że Ochota jeździ nią do Arkadii, to też mnie trochę dziwi, bo naprawdę jeśli się zapełniała, to większość osób wysiadała przy Okopowej. Mało kto jechał tak jak ja aż do Dworca Gdańskiego lub do Ronda Babka. Oczywiście, było to przed pocięciem w DS. Być może też w godzinach szczytu zapełnia się na Okopowej, ale tam przecież pozostaje 22. Tak naprawdę, to trudno teraz przewidzieć jak dokładnie rozłożą się potoki pasażerskie po zamknięciu metra, bo ciężko przewidzieć, jak ludzie będą chcieli jeździć.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 11:35

fraktal pisze:Być może też w godzinach szczytu zapełnia się na Okopowej, ale tam przecież pozostaje 22.
Tam we wszystkim jest ciasno, to mogę potwierdzić. Nawet przy silnej 1.

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 11:37 ]
Belsander pisze:jak w takim razie łączą Bródno-Podgrodzie z Dw. Gdańskim
127/169/500 -> 1, 28b + 127/500 -> 16.

osa

Post autor: osa » 16 mar 2012, 11:58

Mimo tych wszystkich problemów, które nas czekają (oby tylko przez 20 dni), można się tylko cieszyć, że zbudują to bezpośrednie przejście między I a II linią metra. Bo przypomnę, że całkiem realne były rozwiązania wcielone podczas budowy I linii, która powstawała może większych utrudnień w ruchu, ale męczyć się będziemy już zawsze. Choćby teraz podczas przesiadek z linii tarchomińskich do tramwajów nad stacją Marymont (a i normalnie przesiadki nie są tam ideałem).

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 mar 2012, 12:16

Bastian pisze:28 w zawiasy w tej sytuacji, 1 silniejsza.
Czyli doszliśmy do konsensusu :)

Przynajmniej co do tras, bo brygad dalej nie widzę.
14, 28 zawieszenie (półkursy 33 i 61 min, szacunkowo +9/6 i +15/10 brygad); 75 M Marymont - Narutowicza co 10 min (35 min, -9/6 brygad), 74 Annopol - Narutowicza co 10 min (62 min, -15/10), 16 na Piaski zamiast Zoo (czas ca. bez zmian).

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 12:19 ]
fraktal pisze:Być może też w godzinach szczytu zapełnia się na Okopowej,
Właśnie. W szczycie.
osa pisze:Choćby teraz podczas przesiadek z linii tarchomińskich do tramwajów nad stacją Marymont (a i normalnie przesiadki nie są tam ideałem).
Ja akurat wątpię, żeby ktoś projektując M Marymont pomyślał o Włościańskiej. Lepszym przykładem byłaby stacja Plac Bankowy.

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 12:24 ]
tarantula01 pisze:Co ile będzie jeździć Z-1?, co ile 15-tka i 75?
15 raczej normalnie, 75 i Z-1, to ZTM raczy wiedzieć.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 16 mar 2012, 13:13

Bastian pisze:Tam trzeba jakoś dojechać, a u Inżyniera Ruchu skrętu w Nowowiejską w trzy dni nie załatwisz, o ile w ogóle. 16 na Piaski by wystarczyła.
Obecne rozwiązanie pozwala na wykonywanie wszystkich relacji i nie ma żadnej potrzeby w tym grzebać. Wystarczy puścić linię.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 mar 2012, 13:54

Ale do tego trzeba mieć jaja.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 14:49

MisiekK pisze:Wystarczy puścić linię.
Nie uruchomisz nowej relacji na skrzyżowaniu bez zgody Galasa, no po prostu nie puścisz. Ruta jaja ma, co jak co, a też nie dał rady.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 mar 2012, 14:53

Autobusowej też nie? Nawet tam, gdzie inne pojazdy jadą?

ODPOWIEDZ