Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 14 gru 2011, 20:27

ashir pisze:Strasznie to skomplikowane. #-o A nad tym wariantem myślał ZTM, ale Ząbki nie wyraziły na to zgody.
770 miało istnieć na podobnej zasadzie...

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 20 gru 2011, 17:20

Czy Wspólny Bilet na linii wołomińskiej zostanie utrzymany?

Wiele wskazuje na to, że mieszkańcy Wołomina, Kobyłki, Zielonki i Ząbek również i w przyszłym roku będą mieli możliwość podróżowania pociągami Kolei Mazowieckich na podstawie biletów Zarządu Transportu Miejskiego.

Z inicjatywy starosty wołomińskiego Piotra Uścińskiego w siedzibie ZTM odbyło się spotkanie w sprawie przyszłości Wspólnego Biletu ZTM-KM na linii wołomińskiej. Na spotkaniu z dyrektorem ZTM starosta zadeklarował, że od początku marca to powiat wołomiński (a nie poszczególne jego gminy) chciałby być dla Warszawy stroną umowy w sprawie funkcjonowania Wspólnego Biletu. Powiat będzie ponosił koszty związane z dofinansowaniem Wspólnego Biletu a potem będzie rozliczał ze wszystkimi „swoimi” gminami. Starosta zapowiedział również włączenie do systemu tych gmin, które nie leżą obecnie bezpośrednio przy linii kolejowej, a których mieszkańcy korzystają z dobrodziejstwa Wspólnego Biletu, np. dojeżdżając do pociągów samochodami. Zanim do tego dojdzie uchwałę w tej sprawie będzie musiała podjąć jeszcze rada powiatu.

Zarząd Transportu Miejskiego zobowiązał się do przekazania staroście niezbędnych materiałów, badań potoków pasażerskich oraz strukturę kosztów Wspólnego biletu.

Starosta Uściński zadeklarował także chęć współpracy przy tworzeniu systemu powiatowej komunikacji autobusowej.

Wiele wskazuje na to, że Wspólny Bilet na linii wołomińskiej zostanie uratowany. Rozmowy, również z udziałem przedstawicieli Kolei Mazowieckich, będą kontynuowane po Nowym Roku.
http://www.ztm.waw.pl/informacje.php?i=456&c=98&l=1

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 27 sty 2012, 13:56

[img]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSe6CF78HlyUu7v3_NqFqpynnVd3aKTzegIGuu1gYmaWTkA4Kez[/img] pisze:Koleje Mazowieckie integrują się z ZTM?

W zamówieniu dotyczącym remontu 38 EZT Koleje Mazowieckie zapisały przygotowanie taboru pod montaż biletomatów i kasowników stołecznego Zarządu Transportu Miejskiego. W jakim celu? Obie strony, przewoźnik i ZTM nie chcę zdradzić. Wiadomo, że trwają negocjacje dotyczące wzajemnej współpracy.

Modernizowane pociągi Kolei Mazowieckich będą wyposażone w biletomaty i kasowniki spełniające wymogi Zarządu Transportu Miejskiego. Przygotowanie montażu urządzeń ma być wykonane w ramach podpisanego zlecenia do 31 grudnia 2013 r.

Przewoźnik samorządowy nie zdradza swoich planów. Katarzyna Łukasik, z biura prasowego KM, potwierdza tylko, że w planach spółki jest wyposażenie taboru w kasowniki i biletomaty. - Obecnie trwają w tej sprawie konsultacje z Zarządem Transportu Miejskiego – dodaje.

Od dłuższego czasu mówi się o zintegrowaniu biletów Kolei Mazowieckich i warszawskiej Szybkiej Kolei Miejskiej w kontekście obsługi przez obu przewoźników linii kolejowej na lotnisko im. Chopina. Pomysł ten miał zostać zrealizowany do czerwca tego roku, czyli przed UEFA EURO 2012. Chodzi o to, aby zagraniczni kibice i turyści nie byli zdezorientowani faktem, że w pociągach z lotniska obowiązują różne bilety i różne stawki za przejazd.

Próbowaliśmy dowiedzieć się więcej o trwających negocjacjach w ZTM. Zarząd Transportu Miejskiego potwierdza tylko, że trwają rozmowy dotyczące współpracy z Kolejami Mazowieckimi w 2012 roku. Paweł Olek z zespołu prasowego ZTM dodaje, że zakres negocjacji jest dużo szerszy niż przygotowanie wspólnego biletu dla kibiców korzystających z łącznicy kolejowej na lotnisko Okęcie. - O bliższych szczegółach poinformujemy po zakończeniu rozmów – ucina Olek.

Czego więc dotyczą negocjacje, i czy w pociągach KM będzie można kupować i kasować bilety ZTM? Aby się tego dowiedzieć, musimy zaczekać na komunikat jednej lub drugiej strony.
http://www.kurierkolejowy.eu/aktualnosc ... z-ZTM.html
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 03 lut 2012, 18:06

Obrazek
Ważą się losy wspólnego biletu. W zamian darmowe busy?
Jarosław Osowski
02.02.2012 aktualizacja: 2012-01-31 21:48

Równo za miesiąc znikną bilety aglomeracyjne na linii wołomińskiej, jeśli nie uda się ustalić nowych zasad ich finansowania.

- Dla mnie prawdopodobne są oba scenariusze: wspólny bilet będzie albo nie - powiedział "Gazecie" burmistrz Ząbek Robert Perkowski, który pod koniec listopada zerwał umowę z ZTM w proteście przeciwko drastycznej jego zdaniem podwyżce dotacji z 1,9 do 2,8 mln zł rocznie. W odpowiedzi warszawscy urzędnicy wypowiedzieli porozumienie pozostałym gminom na linii wołomińskiej. Jego termin mija 29 lutego. Został już tylko miesiąc na ustalenie nowych zasad. Inaczej pasażerowie będą musieli kupować osobne bilety na kolej i komunikację miejską w stolicy. Dla mieszkańców Wołomina oznacza to wzrost wydatków o 90 zł miesięcznie.

Przed Bożym Narodzeniem roli pośrednika między burmistrzami a ZTM podjął się starosta wołomiński Piotr Uściński. Zaproponował, że to on podpisze nową umowę biletową z Warszawą, a gminy podzielą się ze sobą kosztami. W "Gazecie" zadeklarował, że "powiat dołoży pewną pulę pieniędzy". Tak robi już np. starosta otwocki. Jednak według burmistrza Ząbek konkretna suma ze strony Piotra Uścińskiego wciąż nie padła. Dziś kolejna tura negocjacji w sprawie biletu..

Z informacji "Gazety" wynika, że ustalono wstępnie podział kosztów między Ząbki, Zielonkę, Kobyłkę i Wołomin. Zgodnie z nim Ząbki przejdą do drugiej, czyli droższej strefy biletowej (pierwsza pozostanie tylko w przejeżdżających przez to miasto autobusach 145 i 199). - Ta zmiana oznaczałaby, że nasze wydatki na utrzymywanie wspólnego biletu w pociągach do Dworca Wileńskiego spadłyby co najmniej o połowę - przewiduje burmistrz Perkowski. Jego zdaniem byłoby to sprawiedliwe, bo mieszkańcy jego miasta jadą pociągiem najkrócej i jest ich na linii wołomińskiej najmniej.

Co na to ZTM? - W sprawie wspólnego biletu na tej trasie nie mam do przekazania nic nowego. Rozmowy wciąż trwają - mówi rzecznik ZTM Igor Krajnow. A burmistrz Ząbek ogłosił przetarg na obsługę darmowej linii, którą pasażerowie z tego miasta dojeżdżaliby do stacji w Rembertowie i tutaj wsiadali do pociągów, które docierają do samego centrum Warszawy.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... busy_.html
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

bepe

Post autor: bepe » 11 lut 2012, 1:22

Na stronie głównej ZTM jest następująca wiadomość:
Wspólny Bilet na wiele lat

Mamy dobrą wiadomość dla mieszkańców Ząbek, Zielonki, Kobyłki i Wołomina – zakończyły się negocjacje w sprawie Wspólnego Biletu na linii wołomińskiej. Zawarto wstępne porozumienie pomiędzy ZTM a starostwem wołomińskim. Wspólny Bilet zostaje i to na kilka kolejnych lat.
Niestety, po kliknięciu w treść wiadomości otwiera się taka informacja:
Przepraszamy

Strona nie istnieje. Sprawdź jeszcze raz adres lub zacznij od www.ztm.waw.pl

kajo

Post autor: kajo » 11 lut 2012, 7:16

bepe pisze:Na stronie głównej ZTM jest następująca wiadomość:

Mamy dobrą wiadomość dla mieszkańców Ząbek, Zielonki, Kobyłki i Wołomina – zakończyły się negocjacje w sprawie Wspólnego Biletu na linii wołomińskiej. Zawarto wstępne porozumienie pomiędzy ZTM a starostwem wołomińskim. Wspólny Bilet zostaje i to na kilka kolejnych lat.
Niestety, po kliknięciu w treść wiadomości otwiera się taka informacja:
Przepraszamy

Strona nie istnieje. Sprawdź jeszcze raz adres lub zacznij od www.ztm.waw.pl
http://www.rynek-kolejowy.pl/30819/Wspo ... nskiej.htm Tutaj są szczegóły.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 11 lut 2012, 13:03

Rynek Kolejowy pisze:(...)Wstępne porozumienie zawarte pomiędzy dyrektorem ZTM Leszkiem Rutą a starostą wołomińskim Piotrem Uścińskim, zakłada m.in. że Ząbki znajdą się w 2. strefie biletowej.(...)
Czy to oznacza, że tylko pociągi będą w II strefie, czy też 145 i 199 zwać się będą 745 i 799?

ashir

Post autor: ashir » 11 lut 2012, 13:55

Tylko pociągi.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 11 lut 2012, 14:04

ashir pisze:Tylko pociągi.
Nie ma to jak przejrzystość układu komunikacyjnego ;/

ashir

Post autor: ashir » 11 lut 2012, 14:10

Już i tak są miasta, gdzie autobusem można dojechać na WKM, a pociągiem nie (Nowy Dwór Mazowiecki, Wieliszew, Nieporęt, Radzymin, Góra Kalwaria). ;-)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 lut 2012, 16:57

A do Pruszkowa można dojechać np. pociągiem na WKM, a WKD wcale.
Coś mam wrażenie, że nikt z tego praktycznie nie będzie korzystał. Różnica w cenie biletu niedługo będzie dwukrotna... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 11 lut 2012, 19:19

Wolfchen pisze:A do Pruszkowa można dojechać np. pociągiem na WKM, a WKD wcale.
Coś mam wrażenie, że nikt z tego praktycznie nie będzie korzystał. Różnica w cenie biletu niedługo będzie dwukrotna... 8-(
Bo przecież w tym momencie to chodziło tylko o to, żeby uratować bilet miejscowościom, które są dalej - zwłaszcza przy marnej zabieralności pociągów w Ząbkach w szczycie.

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 12 lut 2012, 9:25

Gdyby Burmistrz Ząbek się nie postawił, to by było tak jak jest obecnie. Postawił się, pasażerowie będą płacić więcej.

Mam nadzieje żę to da innym Burmistrzom wiele do myślenia i zaprzestaną współpracy ze złymi doradcami.

Ogólnie to dobrze że udaje się uratować "Wspólny Bilet".

Bilet WKD normalny od Opaczy do Pruszkowa kosztuje 3,60 PLN, ulgowy 50% - 1,80 PLN a u maszynisty - 5,00 PLN.

A do Ząbek, to każdy pasażer policzy co mu się bardziej opłaca.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 lut 2012, 10:21

Porownaj ceny biletów miesięcznych, bo jednorazowe nie są miarodajne...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 12 lut 2012, 11:38

Jeśli ktoś korzysta z WKM ważnego w I i II strefie biletowej, to jadąć linią WKD od Opaczy do Pruszkowa przepłaca o 103,00 PLN. Czyli razem musiałby zapłacić 259,00 PLN na miesiąc.
Przy przejeździe na WKM ważnej w I i II strefie biletowej jadąc SKM lub KM do Pruszkowa zapłaci 156,00 PLN.

Jeśli ktoś korzysta z WKM ważnej tylko w I strefie biletowej to jadąc od przystanku Opacz do Pruszkowa WKD linią WKD to zapłaci 193,00 PLN.

Jeśli ktoś korzysta z WKM ważnej tylko w I strefie biletowej to jadąc od stacji Wa-wa Ursus do Pruszkowa linią KM to zapłaci 204,50 PLN.

Jak ktoś mieszka w okolicy stacji Pruszków PKP to sprawa jest jasna.

Ale jeśli ktos mieszka w okolicy stacji Pruszków WKD w kierunku trasy katowickiej, to juz ma gorzej.

Można L11 podjechać kawałek i ma się bliżej. Ale jeśli ktoś codziennie dojeżdża z okolic stacji WKD to raczej wybierze opcje WKM I strefa i miesięczny na WKD.

Mało osób pamięta że KM i WKD na odcinku "Wa-wa Śródmieście - Pruszków" honorują bilety okresowe odcinkowe.
Najtanie wychodzi zakup biletów kwartalnych, ale ja podam przykłady na biletach miesięcznych.
Ale trzeba wykupić bilet w relacji:
1. Wa-wa Śródmieście - Pruszków.
Taniej wychodzi kupić w tej sytuacji bilet miesięczny WKD w tej relacji, kosztuje on 140,00 PLN
Na KM w takiej samej relacji bilet miesięczny kosztuje już 156,00 PLN.
2. Wa-wa Ochota - Pruszków.
Taniej wychodzi kupić w tej sytuacji bilet miesięczny WKD w tej relacji, kosztuje on 140,00 PLN
3. Wa-wa Zachodnia - Pruszków.
Taniej wychodzi kupić w tej sytuacji bilet miesięczny WKD w tej relacji, kosztuje on 115,00 PLN

Porozumienie z KM
Honorowanie biletów przez KM
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

ODPOWIEDZ