[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
E tam, mało który człowiek wie o ul. Wilanowskiej. Wilanowska to stacja metra lub ew. aleja. Powiśle to tylko z zaznaczeniem, że chodzi o uliczkę.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Ja tam uważam, że starodawna nazwa (używana nadal przez niemałą grupę mieszkańców) spokojnie mogłaby zostać przywrócona po modernizacji węzła. "Dworzec Południowy" brzmi bardzo dostojnie i geograficznie sesnsownie. Dla równowagi Młociny mogłyby nawet zostać Dworcem Północnym. To wszystko oczywiście pod warunkiem urzymania w tych dwóch miejscach obsługi kursów międzymiastowych.
- fik
- Naczelne Chamidło
Dworzec to jest budynek przeznaczony do obsługi podróżnych i czynności towarzyszących. Ani na Młocinach, ani tym bardziej na Wilanowskiej nie ma nic przypominającego dworzec.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Za SJP PWN:
dworzec «miejsce przyjazdu, odjazdu i postoju środków komunikacji; też: budynek w takim miejscu, mieszczący kasy biletowe, poczekalnie dla pasażerów itp.»
dworzec «miejsce przyjazdu, odjazdu i postoju środków komunikacji; też: budynek w takim miejscu, mieszczący kasy biletowe, poczekalnie dla pasażerów itp.»
M1 M2
1 4 18 25 35
109 128 136 154 171 186 190 222504 523
1 4 18 25 35
109 128 136 154 171 186 190 222504 523
Mimo wszystko Młociny jednak bym liczył, masz halę, gdzie pod dachem można w komfortowych warunkach zaczekać na ławkach, masz toalety, masz gdzie kupić gazetę, coś do jedzenia/picia, bilety (na KMŁ, PB, ZTM), na Wilanowskiej jest jednak znacznie gorzej.fik pisze:Dworzec to jest budynek przeznaczony do obsługi podróżnych i czynności towarzyszących. Ani na Młocinach, ani tym bardziej na Wilanowskiej nie ma nic przypominającego dworzec.
-
Stary Pingwin
Czy w MSI ten rejon Mokotowa nie jest oznaczony jako Dworzec Południowy? Wiem, nazwę wymyślił okupant w latach 40. Niemcy zelektryfikowali też tramwaje w Warszawie w 1908.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Dw. Południowy to historyczna nazwa dworca kolei wąskotorowej do Grójca. Był to węzeł łączący pociąg z tramwajami i autobusami.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
-
Stary Pingwin
Ty to wiesz i ja to wiem. Któryś z poprzednich szefów- organizatorów tego nie wiedział. Może nie był z Warszawy?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na Młocinach dworzec, owszem, jest - programem bije na głowę spokojnie 75% dworców PKP, w tym co najmniej jeden dworzec Zachodnifik pisze:Dworzec to jest budynek przeznaczony do obsługi podróżnych i czynności towarzyszących. Ani na Młocinach, ani tym bardziej na Wilanowskiej nie ma nic przypominającego dworzec.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale o co chodzi, bo nie wiem co cię boli?vernalisadonis pisze:Przy Al. Wilanowskiej, ul. Wilanonowska jest w całkowicie innym miejscu.person pisze:Co właściwie budują przy Wilanowskiej na działce między pętlą, a wyjściem południowym?
(przy Wilanowskiej = przy Metro Wilanowska analogicznie jak przy Centralnym = przy Dworcu Centralny)
- fik
- Naczelne Chamidło
Dawno nie byłem w Olsztynie, ale warmiński kolega z pracy donosi, że szykuje się remont tego budynkuGlonojad pisze:Na Młocinach dworzec, owszem, jest - programem bije na głowę spokojnie 75% dworców PKP, w tym co najmniej jeden dworzec Zachodnifik pisze:Dworzec to jest budynek przeznaczony do obsługi podróżnych i czynności towarzyszących. Ani na Młocinach, ani tym bardziej na Wilanowskiej nie ma nic przypominającego dworzec.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dlaczego metro do Mińska jedzie szosą?