Moderator: Wiliam
-
JotPeCet
inż. Glonojad pisze:Nie, ale się rozładowywał, poza tym tam był jeszcze jeden feler w organizacji zjazdów tramwajów z wyspy ale to może Szamot w wolnej chwili naskrobie.
To ja w roli Szamota... Może jednak własnej

Tak, wóz dostający "I" do zjazdu z wyspy w relacji Ochota

Wola był blokowany przez wóz stojący na wyspie w relacji Wola

Praga.
Ten problem udało sie doraźnie rozwiązać. Niestety nadal występuje trudny problem z przelotem tramwajów jadących na wprost od Ochoty.
P.S.Przydała by się tam wcześniejsza zwrotnica i odcinek równoległy. Co Ty Glonie na to?

Polityka złym doradcą w pracy!
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A co by niby zmieniła?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
JotPeCet
Umożliwiłaby wjazd na plac dwóm tramwajom w krótszym czasie (w relacji na wprost).
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przestawienie zwrotnicy automatem wiele czasu nie zużywa - poobserwuj sobie Kercelak. Jeśli w coś inwestować, to w wydzielone tory.
Chociaż, oczywiście, jeśli ZDM, który swoim projektem napsocił, wybuduje splot, to nie będę protestował.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
JotPeCet
inż. Glonojad pisze:Przestawienie zwrotnicy automatem wiele czasu nie zużywa - poobserwuj sobie Kercelak.
Ale następny tramwaj musi czekać na zjazd ze zwrotnicy poprzedzającego. I w 15 sekund, jak założono, rzadko kiedy przejeżdżają dwa składy.
inż. Glonojad pisze:Jeśli w coś inwestować, to w wydzielone tory. Chociaż, oczywiście, jeśli ZDM, który swoim projektem napsocił, wybuduje splot, to nie będę protestował.
Innego rozwiązania nie widzę. Przecież winowajca jest jeden

-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
JotPeCet pisze:inż. Glonojad pisze:Przestawienie zwrotnicy automatem wiele czasu nie zużywa - poobserwuj sobie Kercelak.
Ale następny tramwaj musi czekać na zjazd ze zwrotnicy poprzedzającego. I w 15 sekund, jak założono, rzadko kiedy przejeżdżają dwa składy.
Organoleptyczne obserwacje na Kercelaku świadczą że nie powinno być z tym problemu. Może to kwestia doregulowania układu blokady?
inż. Glonojad pisze:Jeśli w coś inwestować, to w wydzielone tory. Chociaż, oczywiście, jeśli ZDM, który swoim projektem napsocił, wybuduje splot, to nie będę protestował.
Innego rozwiązania nie widzę. Przecież winowajca jest jeden

Innego niż które z dwóch przeze mnie zaproponowanych?
-
JotPeCet
Może...
Splot na pewno rozwiązałby istniejący problem. Wydzielone tory byłyby jeszcze lepsze, ale czy miejsca by starczyło?
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie jestem w stanie powiedzieć, ile sekund można i czy w ogóle odzyskać po wybudowaniu splotu. Stosunkowo rzadko spotyka się w nowych sygnalizacjach jednoczesne zezwolenie na przejazd dla dwóch kierunków (relacji), bo są kolizyjne z kierunkiem z przeciwka - na Zawiszaku jest specyficzna sytuacja, bo wlot Centrum

Ochota jest przycięty. Może by tam pomogło, a może nie.
Najbardziej mnie jednak martwi wlot wschodni, przecież czwartego toru tam nie wybuduję już...
-
piotram
inż. Glonojad pisze:Nie jestem w stanie powiedzieć, ile sekund można i czy w ogóle odzyskać po wybudowaniu splotu. .
Można i to sporo. Na zmiane położenia zwrotnicy marnuje się około 10 sekund lub więcej w zależności od szybkości reakcji motorowego. Nie da się skrócić czasu blokady, bo jest to już jakieś 2 sekundy a jakiś czas na to musi być. No i odpada poważny problem: co w przypadku awarii automatu do zwrotnicy, co się dośc często zdarza.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
-
JotPeCet
inż. Glonojad pisze:Nie jestem w stanie powiedzieć, ile sekund można i czy w ogóle odzyskać po wybudowaniu splotu.
W przypadku splotu uzyskalibyśmy sytuację jaka miała miejsce przed zmianą sygnalizacji - przejazd dwóch tramwajów na wprost co 120 sek.
inż. Glonojad pisze:Najbardziej mnie jednak martwi wlot wschodni, przecież czwartego toru tam nie wybuduję już...
Ale tam właściwie nic się nie zmieniło.
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
JotPeCet pisze:inż. Glonojad pisze:Nie jestem w stanie powiedzieć, ile sekund można i czy w ogóle odzyskać po wybudowaniu splotu.
W przypadku splotu uzyskalibyśmy sytuację jaka miała miejsce przed zmianą sygnalizacji - przejazd dwóch tramwajów na wprost co 120 sek.
To wcale nie jest inherentną cechą splotu. Przecież jeśli będą dwa tramwaje na wprost, to nic sobie przestawiać nie muszą i 15 sekund im starczy.
inż. Glonojad pisze:Najbardziej mnie jednak martwi wlot wschodni, przecież czwartego toru tam nie wybuduję już...
Ale tam właściwie nic się nie zmieniło.
Przecież na starej sygnalizacji sygnał na wprost był zdecydowanie dłuższy niż 7 sekund.
[ Dodano: Sro 13 Sie, 2008 07:34 ]
piotram pisze:inż. Glonojad pisze:Nie jestem w stanie powiedzieć, ile sekund można i czy w ogóle odzyskać po wybudowaniu splotu. .
Można i to sporo. Na zmiane położenia zwrotnicy marnuje się około 10 sekund lub więcej w zależności od szybkości reakcji motorowego.
Nie wierzę. Przejedź się na Kercelak. Tam sygnał dla tramwajów jest naprawdę krotki.
-
tarantula01
-
Kontakt:
Według mnie przykład Kercelaka jest nieadekwatny. Tam, gdy tramwaj rusza, to zjeżdża ze skrzyżowania bez konieczności zatrzymania się. Przez co fizycznie przejeżdża zwrotnicę szybciej. Na pl. Zawiszy w 2 relacjach skrętnych wozy muszą się zatrzymać przed jezdniami - stąd ich przejazd nie jest taki szybki. Ponadto, czy ktoś pokusił się o papierowe osygnalizowanie Kercelaka wg obowiązujących przepisów?
-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat kwestia przepisów nie ma tu żadnego znaczenia - istotna jest kwestia czasowo - techniczna: przejazd przez rozjazd i przestawienie zwrotnicy i przejazd przez następny tramwaj.
Masz pewną rację co do kwestii zatrzymania, ale tylko pewną, bo przejazd przez krzyżownicę zwłaszcza na torze zwrotnym nie odbywa się (a przynajmniej nie powinien) z jakąś oszałamiającą prędkością.
Co do Kercelaka - program będzie robił wykonawca remontu i rozbudowy W-Zki.
BTW, na Kercelaku, na najbardzie obciążonym skrętami wlocie południowym "I" ma 15-16 sekund (dokładność mierniczego).
-
MeWa
- Cukiereczek
inż. Glonojad pisze:Niech przynajmniej przed mą śmiercią MeWa się na cukierki szarpnie
jak zaczną kopać II linię metra, to kto wie...
Cofam co napisałem: po południu co prawda jechałem 14, ale tramwaje w kierunku Zawiszy stały od Narutowicza
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
piotram
inż. Glonojad pisze:
Nie wierzę. Przejedź się na Kercelak. Tam sygnał dla tramwajów jest naprawdę krotki.
Nie muszę, zobacz co mam w profilu

I dobrze wiem, jak to wygląda - z reguły jazda na ostatnią sekundę lub kocie oczka. Wszystko jest OK, jeśli poprzedni ruszy żwawo - wtedy po tych 10-12 sekundach może ruszyć nastepny i zdąża na te kocie oczka. Przy splocie oba składy by wjeżdżały jeden za drugim, bez żadnego ryzyka że zabraknie 1-2 sekund.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej